+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 17 Aprilie 2013 08:02

afazieAfazia este o boalǎ care afecteazǎ capacitatea de exprimare şi  înţelegere a limbajul, atât verbal  cȃt şi scris, iar gravitatea afaziei depinde de localizarea şi de severitatea leziunilor creierului. Afazia apare brusc, după un accident vascular cerebral sau dupǎ un traumatism cranian. Dar poate apǎrea, de asemenea, ȋn mod treptat, de la o tumoare pe creier, o boalǎ degenerativǎ, sau de  la o infecție cerebralǎ.

O datǎ ce cauza principalǎ a fost tratatǎ, tratamentul primar al afaziei ȋl reprezintǎ terapia vorbirii care se concentrează pe reȋnvǎțarea şi dezvoltarea competenţelor lingvistice. Boala poate fi uneori confundatǎ cu disartria si apraxia, ȋnsa aceste boli afecteazǎ mușchii utlizați ȋn vorbire și nu creierul. Oricine poate dobândi afazie, inclusiv copiii, dar cei mai mulţi oameni care au afazie sunt de vârstă mijlocie sau de vȃrsta a treia. Bărbaţii şi femeile sunt  ȋn mod egal afectați de aceastǎ boalǎ.

 

Cauzele care duc la apariția afaziei

Centrul vorbirii se aflǎ ȋn scoarța cerebralǎ iar pentru oamenii dreptaci centrul se aflǎ ȋn partea stȃngǎ, ȋn timp ce pentru oamenii stȃngaci ȋn partea dreaptǎ. Ȋnsa la 95% dintre dreptaci și la 70% dintre stȃngaci, centrii vorbirii se gǎsesc predominant ȋn emisfera cerebralǎ stȃngǎ.Cea mai frecventǎ cauzǎ a afaziei este legatǎ de leziuni ale creierului care rezultă dintr-un accident vascular cerebral,  prin blocarea sau ruptura unui vas de sȃnge din creier. Această întrerupere a alimentării cu sânge, duce la moartea celulelor creierului sau produce pagube în zona creierului care controleazǎ vorbirea.

 

Alte cauze de leziuni ale creierului sunt:

Lovituri severe la cap.

Tumori cerebrale.

Infecţii cerebrale (encelafalitǎ).

Boala Alzheimer.

Paralizia mușchilor prin care se realizeazǎ vorbirea.

 

Tipurile de afazie

Afazia non-fluentǎ (Broca, motorie) – Apare ȋn urma unei leziuni la nivelul porțiunii frontale a ariei cerebrale. O persoană cu afazie Broca poate înţelege ceea ce spun oamenii pȃnǎ la un anumit grad. Persoanele cu acest tip de afazie sunt adesea conştienţe de dificultatea lor de a comunica și pot fi frustrate de aceste limitări. În plus, pacienții pot avea, de asemenea, o slǎbiciune ȋn partea dreaptǎ a corpului.

Afazia Wernicke (fluentǎ) – Afecteazǎ porțiunea lateralǎ a ariei cerebrale. Persoanele cu această formă de afazie pot vorbi fluent în fraze lungi, complexe, care ȋnsǎ nu au sens sau includ cuvinte  incorecte sau inventate. Ei, de obicei, nu înţeleg limba vorbită şi de multe ori nu îşi dau seama că alţii nu pot înţelege ceea ce spun.

Afazia  globalǎ - Persoanele cu afazie globalǎ au dizabilităţi severe, de expresie şi înţelegere.

Afazia anomicǎ centralǎ și afazia anomicǎ amnezicǎ – Afecteazǎ capacitatea de a numi obiecte sau persoane, ȋnsǎ  abilitatea de a ȋnțelege cuvintele altor persoane, de a citi, scrie și repeta cuvinte  nu este alteratǎ.

Afazia transcorticalǎ – Apar diferite grade de afectare a abilitǎților de vorbire ȋn funcție de gravitatea afaziei transcorticalǎ, ȋnsǎ capacitatea de a repeta cuvinte  nu este afectatǎ.

 

Simptomele afaziei

Severitatea simptomelor depinde de gradul de afectare şi de zona creierului afectat. Unii oameni pot înţelege ceea ce spun alții relativ bine, dar nu gǎsesc cuvintele pentru a lua parte la discuție. Alte persoane pot înţeleage ceea ce au citit, dar  nu  pot vorbi. Afazia se caracterizeazǎ printr-o simptomatologie specificǎ precum:

Utilizarea propoziţiilor scurte sau incomplete

Utilizarea de propoziţii care nu au sens

Neȋnțelegerea conversaţiilor

Interpretarea limbajului figurativ literalmente

Erori de ortografie

 

Diagnosticarea afaziei

Ȋn cazul afaziei se trateazǎ ȋntr-o primǎ fazǎ, factorul care a declanșat boala. Dupǎ care se realizeazǎ, de obicei, un test imagistic, cum ar fi o tomografie computerizatǎ (CT) sau un test de rezonanțǎ magneticǎ nuclearǎ (RMN)  pentru a identifica rapid ceea ce cauzează afazia. Medicul poate recomanda, de asemenea și alte teste precum:

Teste de evaluare a abilitǎților lingvistice.

Teste ale abilitǎților de recunoaștere și a de a numi obiecte.

Teste care implicǎ repetarea unor cuvinte sau care testeazǎ nivelul de ȋnțelegere al unei discuții.

 

Tratamentul afaziei

Momentan nu existǎ un tratament medicamentos sau chirurgical care sǎ amelioreze simptomele bolii. Dacă leziunile creierului nu sunt grave, o persoană ȋși poate recupera competenţele lingvistice, fără tratament. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor care suferă de probleme de vorbire şi limbaj  au nevoie de terapie pentru a-și recupera competenţele lingvistice.

Recuperarea  competenţelor lingvistice este, de obicei un proces relativ lent. Deşi majoritatea oamenilor fac progrese semnificative, puțini oameni ajung sǎ ȋși recapete complet competențele.

Terapia este foarte eficientǎ  atunci când se începe imediat după ce s-a produs leziunea creierului mai ales cǎ logopedul foloseşte exerciţii pentru a îmbunătăţi abilităţile de comunicare ale pacientului. Acestea pot începe cu sarcini simple, cum ar fi denumirea unor obiecte şi pot evolua spre exerciţii mai complexe, de a explica scopul pe care ȋl are un obiect.

Într-un cadru de grup, persoanele cu afazie ȋși pot testa aptitudinile de comunicare  prin iniţierea de  conversaţii cu alți pacienti.

 

Terapia vorbirii este adaptatǎ fiecarui pacient ȋn parte, ȋnsǎ , ȋn mare implicǎ:

Utilizarea cartoanelor cu desene care reprezintǎ diferite obiecte.

Exerciții de scriere și citire pentru a stimula pacientul sǎ ȋși reaminteascǎ anumite cuvinte.

Utilizarea mușchilor faciali.

 

Membrii familiei pot comunica cu pacienții cu afazie prin:

Simplificarea limbajului prin utilizarea de propoziții scurte, telegrafice și accentuarea cuvintelor care se doresc a fi ȋnțelese de pacient.

Mentineți conversația și ȋndepǎrtați sursele de zgomot din mediul ȋnconjurǎtor.

Implicați persoana cu afazie în conversaţii cât mai mult posibil.

Alcǎtuiți o carte de cuvinte, imagini şi fotografii pentru a ajuta  conversaţiile.

Scrieți un cuvânt cheie sau o propoziţie scurtă pentru a explica ceva.

Acordați timp persoanei cu afazie sǎ vorbeascǎ.

Verificați dacǎ a ȋnțeles ceea ce ați spus, prin repetarea ideii principale.

 

Prevenirea  afaziei

Se realizeazǎ prin prevenirea factorilor care pot duce la un atac vascular cerebral:

dietǎ sǎnǎtoasǎ, bogatǎ ȋn fructe și legume.

Menținerea unei tensiuni arteriale și a greutǎții ȋn parametrii normali.

Evitați consumul de alcool și fumatul.

 

                                                                                                                                                                                     Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Scleroza laterala amiotrofica

Boala Huntington

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP