+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 06 Iunie 2013 08:03

nefritaNefrita este o boalǎ inflamatorie ce poate afecta un singur rinichi sau ambii rinichi. Boala este provocatǎ de o atingere a țesutului interstițial pe cale urinarǎ. Nefritele sunt, cel mai adesea,  provocate de o infecție sau de o malformație la nivelul cǎilor excretorii.

Existǎ mai multe tipuri de nefritǎ iar cele mai comune tipuri sunt: 

Nefrita acută 

Nefritǎ  cronică 

Glomerulonefrita primarǎ

Nefrită autoinumǎ

Pielonefrita

Nefrită interstițială

Nefrita lupicǎ

Boala poate fi rezultatul unei infecții bacteriene, sau poate apǎrea ca efect al expunerii excesive la  toxine. Cu toate acestea, una dintre cele mai frecvente cauze care duce la apariția bolii este reprezentatǎ de o tulburare a sistemului imunitar. Dacǎ este lasatǎ netratatǎ, aceasta afecțiune se agraveazǎ rapid. Prin urmare, de îndată ce simptomele de nefrită sunt evidente, este important sǎ se ȋnceapǎ tratamentul.

 

Cauzele care duc la dezvoltarea nefritei

Tulburările autoimune: În condiții normale, sistemul imunitar joacǎ un rol important ȋn a identifica și distinge toți invadatorii.  In cazul anumitor pacienți sistemul imunitar atacǎ sistemele naturale ale organismului, în loc de organismele strǎine. Există numeroase boli de rinichi, care pot apărea ca urmare a problemelor de sistem imunitar insa nefrita este una dintre ele.  

Bacterii: Una dintre cele mai comune cauze ale nefritei provocate de bacterii este infecția cu Streptococcus  

Anomaliile anatomice ale cǎilor urinare

Anumite boli: diabet zaharat, infecții ale cǎilor urinare

Factori genetici:  persoanele care au ȋn familie cazuri de nefritǎ prezintǎ un risc mai ridicat de a dezvolta  afecțiunea.

 

Simptomele nefritei

Aproximativ jumătate dintre cei care dezvoltǎ nefrita acutǎ nu au niciun simptom. Cu toate acestea, principalele simptome ale nefritei sunt:

Umflarea țesuturilor (inițial la nivelul faței și ȋn jurul ochilor, iar mai târziu, mai proeminent la nivelul picioarelor)

Reducerea cantitǎții de urină

Urină închisă la culoare 

Creșterea tensiunii arteriale

Dureri de cap

Somnolență

Tulburări de vedere

Oboseală și indispoziție generală 

Greață

Atunci cȃnd boala progreseazǎ rapid pot aparea și alte simptome precum: pierderea poftei de mâncare, vărsături, dureri abdominale sau dureri articulare.  De asemenea, nefrita cronicǎ poate trece neobservatǎ ani de zile, până ȋn momentul ȋn care apar simptomele insuficienței renale: 

Oboseală

Mâncărimi ale pielii

Greață și vărsături 

Dificultăți de respirație

 

Diagnosticarea nefritei

Diagnosticarea ȋncepe cu  evaluarea istoricului  medical al pacientului. Persoanele care suferǎ de lupus pot dezvolta  acestǎ boalǎ iar pacienții sunt îndemnați să raporteze atunci cȃnd apar primele semne de umflare la nivelul țesuturilor. Medicul poate recomanda teste de sȃnge sau de urinǎ, mai ales cǎ ȋn acest mod se poate observa  prezența unui exces de proteine ȋn urinǎ dar și microorganismele ȋn cazul ȋn care boala este produsǎ de o infecție.

Teste imagistice - radiografia rinichilor, ultrasonografia rinichilor, tomografia computerizatǎ, imagistica prin rezonațǎ magneticǎ sau investigațiile radiourologice.

Medicul poate recomanda realizarea unei biopsii renale – ȋn cadrul procedurii medicul va recolta o mostrǎ din țesutul renal, pentru a fi analizat ȋn laborator.

 

Tratamentul nefritei

Pentru tratamentul nefritei se utilizeazǎ, de obicei, un tratament agresiv compus din steroizi și antibiotice. Unii dintre factorii care determină succesul tratamentului nefritei includ vȃrsta, starea generala de sǎnǎtate și severitatea daunelor cauzate la nivelul rinichilor. În cazul în care pacientul rǎspunde bine la tratament, atunci simptomele vor dispărea complet. Cu toate acestea, în cazul în care afectarea rinichilor este destul de severǎ, recuperare poate fi parțială.

Restricția de sare, potasiu, proteine și lichide poate fi necesarǎ ȋn cazul pacientului care suferǎ de nefritǎ. În cazurile severe  poate fi necesarǎ realizarea de dializa renală deși aceasta poate fi  doar o măsură temporară. Adulții care suferǎ de nefritǎ se recupereazǎ mai greu decȃt  copiii, fiind mai predispusi la apariția complicațiilor ȋn cazul nefritei cronice.

 

Modificarea dietei

Dieta zilnicǎ joacă un rol foarte important ȋn starea generalǎ de sanatate dar și ȋn cazul pacientului cu nefritǎ. Se recomandǎ consumul de:

Avocado –consumul de avocado aduce multe beneficii pentru organism. Il puteți consuma ȋn diverse forme, crud sau gǎtit.

Sucul de legume - ȋn special  cel sucul de morcovi, ȋn care a fost adǎugatǎ o lingurițǎ de miere este deosebit de benefic. 

Fructe – consumați mere, portocale, pere, struguri, piersici, banane și ananas deoarece sunt pline de vitamine.

Apa - asigurați-vă că  beți 8 pȃnǎ la 10 pahare pe zi.

Evitați alimentele care conțin cantitati mari de acid oxalic precum: spanacul, rubarba, ciocolata sau alte produse  realizate din cacao.  

Reduceți  aportul de sare, de carne procesata, de junk food și de alimente instante. 

Eliminați complet din dietǎ alimentele prǎjite.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Litotripsia

Dieta in litiaza renala

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP