+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 17 Aprilie 2013 13:24

litrotipsieLitotripsia este o procedurǎ neinvazivǎ utilizatǎ pentru tratarea pietrelor la rinichi de mari dimensiuni. Litotripsia trateazǎ  acești calculi renali, prin trimiterea unor unde de soc suficient de puternice pentru a ȋi sfarȃma. Aceștia se vor sparge ȋn pietre de dimensiuni mici iar ȋn acest mod vor putea fi eliminați ȋn mod natural fǎrǎ a fi nevoie de o intervenție chirirgicalǎ.

Unul dintre tipurile de litotripsie este litotripsia extracorporalǎ prin imersie ȋn bazin. Pacientul va sta ȋntr-un bazin cu apă călduță iar cu ajutorul radiografiei, pietrele vor fi localizate și sparte ȋn bucațele mici. A doua metodă consta ȋn litotripsia endoscopicǎ, procedura  la care specialistul utilizeazǎ un instrument cu ultrasunete care ajutǎ la spargerea pietrelor. Tratamentul complet dureazǎ ȋntre 45 și 60 de minute.

 

Ȋnainte de procedurǎ

Pe lȃngǎ un istoric medical complet, medicul poate efectua și un examen fizic pentru a fi sigur cǎ pacientul poate realiza procedura. Cu cȃteva zile ȋnainte medicul va discuta  cu pacientul despre ceea ce trebuie sa facǎ ȋn ziua procedurii. Pacientul trebuie sǎ anunțe medicul  dacă este alergic la anestezic sau dacǎ suferǎ de alte alergii, dar și sǎ ȋi comunice daca utilizeazǎ anumite medicamente sau suplimente alimentare. De asemenea, acesta va trebui sǎ informeze medicul și ȋn cazul ȋn care a  utilizat recent medicamente anticoagulante, aspirinǎ sau alte medicamente care afectează coagularea sângelui. Procedura se realizeazǎ sub anestezie generalǎ.

 

Procedura

După ce pacientul a fost anesteziat, acesta va fi poziționat fie pe o pernă cu apă, fie ȋntr-un mic bazin umplut cu apǎ. După ce calculul sau calculii au fost localizați, o undǎ de șoc va ajunge la  calculul pacientului. O dată ce fragmentele  sunt suficient de mici pentru a trece prin sistemul urinar, procedura se va încheia. Ȋn cazul litotripsiei endoscopicǎ, la nivelul vezicii urinare și a ureterului se va introduce un  mic instrument cu ultrasunete utilizat pentru a sparge pietrele.

 

Dupǎ procedurǎ

Dupǎ operație  pcientul va fi dus ȋn  sala de recuperare pentru observație. O dată ce tensiunea arterială, pulsul și respiratia sunt stabile pacientul poate fi externat. De obicei acesta, rǎmȃne ȋn ziua procedurii internat iar a doua zi poate pleca acasǎ. Dieta obișnuită dar  și activități normale vor fi reluate dupǎ cȃteva zile de odihnǎ, ȋn funcție de dificultatea procedurii. Pacienții sunt sfǎtuți de medic să bea multe lichide pentru a reduce disconfortul trecerii fragmentelor de calculi. Unii pacienți pot prezenta, dupǎ procedurǎ, sânge în urină timp de câteva zile, ȋnsǎ acest lucru este normal. Medicul poate recomanda pacientului diverse medicamente precum antibiotice sau medicație pentru ameliorarea durerii produse de eliminarea bucǎților de calculi.

Ȋn cazul ȋn care apar simptome precum: febrǎ, frisoane, dureri la urinare sau dureri ale spatelui inferior este bine ca pacientul sǎ contacteze medicul. La pacienții considerați buni candidați pentru realizarea acestei proceduri, aproximativ 70 – 90%  eliminǎ complet fregmentele de pietre ȋn aproximativ trei luni.

 

                                                                                                                                                                                     Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Insuficienta renala cronica

Ectopia renala

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului