Insuficiența renală cronică se manifestă prin diminuarea lentă și progresivă a capacității de filtrare a rinichilor, fapt ce produce reținerea în organism a substanțelor toxice. Spre deosebire de insuficiența renală acută, aceasta are o perioadă de instalare mai mare, deteriorarea rinichilor putându-se face chiar pe perioada mai multor ani. Evoluția este atât de lentă, încât primele simptome apar doar după ce boala a determinat consecințe clinice și biologice importante.
În lume, aproximativ 1% din populaţie suferă de insuficiență renală cronică, iar anual se efectuează mai mult de 50.000 de transplanturi renale pe glob, 85% dintre ele având și succes.
Înainte de a vedea care sunt cauzele insuficienței renale cronice este necesar să vedem care este rolul rinichilor în organism ca să înțelegem mai bine în ce mod pot fi aceștia afectați:
Rinichii asigura trei funcții majore:
- filtrează sângele și ajută la eliminarea deșeurilor prin urină, împiedicând astfel acumularea toxinelor în sânge;
- reglează concentrația mineralelor și electroliților (sodiu, calciu și potasiu) și cantitatea de lichid din organism;
- produce hormoni care acționează asupra altor funcții ale corpului, precum reglarea tensiunii arteriale (renina) și produce globule roșii (eritropoietina).
Cauzele apariției insuficienței renale cronice
Principala cauză care determină insuficiența renală cronică este diabetul zaharat și asta din cauză că afectează vasele sangvine mici, inclusiv cele ale rinichilor. Pe lângă aceasta, mai există și alte cauze care pot determina cedarea rinichilor și anume:
- hipertensiunea arterială
- astuparea căilor urinare – cauzată de o hipertrofie a prostatei, calculi renali sau tumori;
- boli renale – boala polichistică a rinichilor (caracterizată prin prezența a numeroase chisturi la nivelul rinichilor), glomerulonefrita (inflamația glomerulilor) și pielonefrita (infecția rinichiului);
- Stenoza de arteră renală – îngustarea sau obstruarea arterei renale;
- Bolile autoimune, precum lupus eritematos diseminat;
- Utilizarea excesivă de medicamente metabolizate prin rinichi;
- Toxinele – expunerea continuă la substanțe chimice, precum tetraclorura de carbon și plumbul;
Simptomele insuficienței renale cronice
Insuficiența renală cronică este asimptomatică până la un anumit punct. De aceea, mulți pacieți nu sunt conștienți de prezența bolii decât după ce funcția renală este redusă cu 25% din valoarea normală.
Există și cazuri în care se manifestă totuși anumite simptome ale insuficienței renale cronice. Bolnavul poate avea urinări tulburi, cu sânge, frecvente și în catități reduse. Există și alte simptome, care sunt mai puțin frecvente și care pot fi resimțite și în cazul altor boli. Dintre acestea, amintim:
- pierdere în greutate;
- oboseală;
- greturi și vărsături;
- mâncărimi persistente;
- crampe musculare;
- dureri de cap.
Pe măsură ce trece timpul și toxinele se acumulează în sânge, pot să apară și crize epileptice, precum și confuzie mentală.
Diagnosticarea insuficienței renale cronice
Diagnosticarea insuficienței renale cronice se poate face prin efectuarea unor teste la urină și sânge care vor oferi informații în legătură cu nivelul de reziduuri din sânge, precum și cele ale ureei și creantininei. Pentru un răspuns mai sigur se recomandă și efectuarea unor examene mai complexe precum ecografia, tomografia computerizată - CT, rezonanța magnetică nucleară - RMN sau biopsia renală.
Tratamentul insuficienței renale cronice
Prima măsură impusă pentru bolnavii cu insuficiență renală cronică este modificarea regimului alimentar. Se recomandă reducerea aportului de proteine pentru a încetini acumularea reziduurilor în organism. Adoptarea unui regim alimentar adecvat va avea ca rezultat îmbunătățirea calității vieții, prin reducerea grețurilor și vărsăturilor. De aceea, este foarte important ca pacientul să apeleze la un medic nutriționist care să recomande o dietă adecvată organismului.
Există însă o gamă variată de ceaiuri pe care pacientul le poate consuma. Ceaiurile diuretice, precum cele de codiță de cireșe amare sau mătase de porumb sunt esențiale în tratamentul insuficienței renale cronice.
Mătasea se strânge atunci când porumbul este "în lapte" şi apoi se lasă să se usuce la umbră. Se pune o lingură de amestec la o cană (250 ml) de apă, se fierbe 4-5 minute la foc slab, se mai lasă 20-30 de minute la infuzat, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi, îndulcite cu miere de albine, fără zahăr. De asemenea, un alt remediu naturist îl reprezintă ceapa. Se recomandă consumarea a 1-2 căni/zi de ceai de ceapă pentru eliminarea ureei și a acidului uric. Se aleg trei cepe de mărime mijlocie, se curăță, se taie mărunt și se fierb timp de o oră la foc slab, într-un litru de apă.
Tratamentul medicamentos are ca scop eliminarea simptomelor insuficienței renale cronice și se pot utiliza: antihipertensoare, derivați ai vitaminei D, calciu, medicamente destinate scăderii nivelului de fosfor și de potasiu din sânge.
Prevenirea insuficienței renale cronice
Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să preveniți insuficiența renală cronică:
1) Tratați-vă infecțiile urinare la timp!
2) Monitorizați-vă tensiunea arterială!
3) Respectați regimul alimentar recomandat de medic în cazul în care sunteți bolnav cronic!
4) Nu fumați!