+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 15 Aprilie 2013 12:38

dieta-litiaza-renalaLitiaza renalǎ sau calculi renali, așa cum mai sunt cunoscuți, sunt bucǎți solide de minerale cristalizate, care se formezǎ la nivelul rinichilor. Cele mai frecvente tipuri de litiaza renalǎ sunt litiazǎ renala calcicǎ și litiaza renalǎ oxalicǎ, iar alimentația pacientului va varia ȋn funcție de acest factor.


Uneori doar modificarea stilului de alimentație este suficientǎ pentru a preveni apariția pietrelor la rinichi, ȋnsǎ alteori atunci cȃnd boala s-a instalat, dieta poate fi un adjuvat ȋn tratamentul bolii, ȋmpreunǎ cu cel medicamentos recomandat de cǎtre specialist.
Medicul vǎ poate recomanda sǎ reduceți cantitatea de sare din dietǎ dar și alimentele care conțin calciu, oxalați, proteine, potasiu. De asemenea, pentru a reduce riscul de formare a unor noi calculi este foarte important să beți cel puțin 12 pahare de lichid pe tot parcursul zilei. Pe perioada verii, poate fi necesar să beți mai multe lichide pentru a compensa pierderea prin transpirație. Consumarea unei cantitǎți optime de lichid vǎ va ajuta la menținerea urinei mai puțin concentrată, ceea ce reduce riscul de apariție a unor noi calculi.
De asemenea, ȋncercați să beți un pahar de apă înainte de culcare iar dacǎ vǎ trezeți pe  parcursul nopții pentru a merge la baie, beți un pahar de apǎ înainte de a reveni în pat.
Litiaza renalǎ calcicǎ - medicul vă recomandă o dietǎ saracǎ ȋn sodiu (sare) iar pacientul trebuie sǎ fie atent la produsele alimentare conservate sau prelucrate comercial care conțin și ele sare. Se recomandǎ ca pacientul sǎ evite consumul excesiv de alimente care conțin calciu. Cu toate acestea, o dietă săracă în calciu poate duce, pe termen lung, la pierderea de masǎ osoasǎ sau la dezvoltarea osteoporozei. În general, pacientul va putea include două, trei porții de calciu, la recomandarea medicului. Se recomnadǎ să se evite laptele și derivatele din lapte, fasolea uscatǎ, nucile, cerealele și ciocolata.
Litiaza renalǎ oxalicǎ -  medicul vă poate recomanda sǎ evitați  următoarele produse alimentare, deoarece acestea sunt bogate ȋn oxalați: arahide, nuci ( migdale, caju, alune), soia, lapte de soia, germeni de grâu și tǎrȃțe de grâu, spanac, ceai negru, rubarba, sfeclǎ, fasole uscatǎ, ciocolatǎ sau cartofi dulci. Ȋn funcție de analizele de laborator medicul vǎ va recomanda ce produse trebuie evitate, mai ales cǎ multe din alimentele bogate ȋn oxalati sunt sănătoase așa că acesta nu ar trebui sǎ se excludǎ din dietǎ decȃt dacǎ  este necesar.
Ȋn cazul litiazei renale medicul vă recomanda și reducerea cantității de proteine animale. Sursele de proteine animale includ carnea de vită, de pui, carne de porc, pește și ouă. Ȋn ceea ce privește suplimentele alimetare acestea nu s-au dovedit a fi dăunătoare pentru persoanele cu pietre la rinichi. Cu toate acestea, pacientul trebuie sǎ discuțe cu medicul curant pentru sfaturi cu privire la utilizarea de suplimente de vitamina C, vitamina D, a uleiurilor din ficat de pește sau suplimente minerale care conțin calciu.


                                                                                                                     Autor: Lavinia Radu


Citeste și:
Litiaza renala - Simptome - Diagnostic – Tratament


explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap