+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 11 Aprilie 2012 10:10

zona zoster atlas belusicaZona zoster este o afecţiune predominant cutanată, care afectează rădăcinile nervoase, cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV), virusul care cauzează şi varicela.

 

 

Diferenţa de manifestări clinice depinde de sistemul imun al pacienţilor, cei care nu au avut o expunere la virusul varicelei, cel mai frecvent copiii, dezvoltă varicela, în timp ce pacienţii cu anticorpi împotriva varicelei dezvoltă herpes zoster. Orice persoană care a avut varicelă poate face zona zoster, deoarece virusul rămâne inactiv în rădăcinile nervoase până virusul va fi reactivat de anumiţi factori de risc.

 

Cauzele care duc la apariţia herpesului zoster

Herpesul zoster este o infecţie acută, localizată, care provoacă o erupţie dureroasă, sub formă de vezicule. Este cauzat de reactivarea virusului varicelei, care a stat în stare latentă în ganglionii cerebrali sau în ganglionii rădăcinilor nervoase posterioare, de la un episod mai vechi de varicelă.

Herpesul zoster este contagios, în contact direct cu persoana care nu a avut varicelă, şi care, prin urmare, nu are anticorpi dezvoltaţi. Herpesul zoster poate afecta pacienţii de orice vârstă, însă frecvenţa este mai mare la adulţii de peste 60 de ani, la copiii care au avut varicelă înainte de un an, precum şi la persoanele cu un sistem imunitar slăbit care au virusul.

Cauza de reactivare poate fi legată de îmbătrânire, stres, anumite boli care slăbesc sitemul imunitar sau răni.

 

Simptomele herpesului zoster

Prodromul (cu câteva zile înainte de etapa activă)

  • Apar simptome asemănătoare gripei: febră, diaree, frisoane.
  • Umflarea ganglionilor limfatici.
  • Ţiuit în ureche
  • Senzaţia de arsură sau amorţeală în zona în care va apărea erupţia.

 

Etapa activă

  • Apare o erupţie pe o singură parte a corpului (virusul se reactivează pe lungimea nervului pe aria de piele pe care acesta o deserveşte).
  • Durere în zona erupţiei.
  • Erupţia apare sub forma unor vezicule mici, umplute cu lichid.

 

Complicaţii:

  • Nevralgia postherpetică (poate persista săptămâni sau chiar ani)

După ce erupţia s-a cicatrizat, anumite simptome pot rămâne:

  • Sensibilitate la atingerea zonei sau senzaţia de arsură.
  • Dureri în zona frunţii sau a pieptului.
  • Afectarea nervilor cranieni
  • Piederea sensibilităţii vizuale, la unul sau la ambii ochi.
  • Erupţii în jurul urechii, a gurii, pe faţă, gât sau scalp.
  • Pierderea auzului.
  • Pierderea gustului.
  • Zona zoster oftalmică
  • Infecţii bacteriene la nivelul erupţiei
  • Cicatrici pe piele

 

Diagnosticul herpesului zoster

Afecţiunea este diagnosticată în momentul în care apar erupţii cutanate pe o singură parte a corpului. Medicul poate recurge, de asemenea, la teste pentru a confirma herpesul prelevând mostre din veziculele erupţiei.

 

Tratamentul herpesului zoster

Nu există tratament specific, cu excepţia tratamentului pentru ameliorarea simptomelor. Scopul principal al tratamentului este îngrijirea şi calmarea mâncărimilor, precum şi a durerii de tip nevralgic. Pentru tratamentul zonei zoster sunt utilizate:

- Antiviralele.

- Medicamentaţie pentru a scădea durerea şi inflamaţia: aspirina, ibuprofenul.

- Corticosteroizi pentru a scădea durata bolii.

- Antibiotice aplicate pe piele, pentru a grăbi vindecarea erupţiei, cât şi pentru a evita o posibilă infecţie bacteriană.

 

Tratamentul complicaţiilor:

Zona zoster oftalmică: În acest caz, medicul oftalmolog este cel care stabileşte care este tratamentul optim, fiind utilizate, de obicei, antiviralele.

Nevralgia postherpetică: Sunt utilizate antidepresivele, opioidele precum şi anticonvulsivantele.

Tratamentul chirurgical nu este indicat în herpesul zoster, decat în cazuri severe de nevralgie postherpetică şi constă în întreruperea transmiterii semnalelor dureroase la creier, prin secţionarea anumitor nervi.

 

Prevenirea herpesului zoster

Nu există o metodă de a preveni zona zoster, deoarece oricine a avut varicelă poate dezvolta aceasta afecţiune.

Prevenirea poate fi facută de cei care nu au virusul varicelo-zosterian (VZV), prin evitarea contactului cu persoana bolnavă până când aceasta se vindecă. O altă posibilitate este vaccinul contra varicelă, care poate stimula imunitatea împotriva zonei zoster.

Pentru prevenirea reactivării unei infecţii anterioare cu virusul varicelo-zosterian (VZV), se poate recomanda atât vaccinul, păstrarea sistemului imunitar la un nivel optim, precum şi îndepărtarea factorilor de risc care pot cauza zona zoster.

Perosoanele care au o erupţie cutanată trebuie să evite contactul în special cu: bebeluşii, femeile însărcinate, persoanele care au anumite boli care afectează sistemul imunitar, precum şi cu persoane care nu au avut niciodată varicelă.

 

 

Citeşte şi:

Psoriazisul

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului