+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 16 Aprilie 2013 13:07

virus-papilomaVirusul papiloma uman cunoscut și sub numele de HPV este considerat cea  mai comunǎ infecție cu transmitere sexualǎ. Existǎ mai mult de 150 de tipuri de viruși HPV, dintre care 40 tulpini ale virusului pot  infecta zona genitalǎ. Alte tipuri infecteazǎ mucoasa gâtului, pielea membrelor inferioare și superioare sau cavitatea bucalǎ.

HPV afectează atât bărbaţii cȃt şi femeile, şi poate provoca veruci și papiloame inclusiv pe organele genitale și ȋn jurul anusului, precum şi pe alte zone ale corpului.Virusul este transmis prin contact direct, inclusiv prin contactul sexual neprotejat.

Anumite tulpini de HPV pot cauza modificǎri precanceroase ȋn celulele din zonele în care se produce infecția, și poate duce la diferite tipuri de cancer, inclusiv la dezvoltarea cancerul de col uterin la femei. Majoritatea infecțiilor cu HPV nu cauzeazǎ cancer, ȋnsǎ studiile aratǎ faptul cǎ virusul papiloma uman de  tip 16 și 18 au cauzat 70% dintre cazurile de cancer iar tipurile 6 și 11 au fost incriminate ȋn 90% dintre verucile genitale.

Cauzele care duc la infectarea cu HPV

Infecţia cu HPV apare atunci cȃnd virusul intrǎ ȋn organism printr-o tǎieturǎ, fiind transmis în primul rând  prin contact direct. Infecțiile genitale cu HPV sunt transmise prin contact sexual vaginal sau anal neprotejat. Existǎ unele tipuri de HPV care pot provoca leziuni la nivelul gurii sau la nivelul corzilor vocale și pot fi transmise prin intermediul sexului oral.

Factorii de risc ai HPV

·         Atingerea negilor, indiferent de zona ȋn care aceștia sunt situați;

·         Mai mulți parteneri sexuali;

·         Contactul sexual neprotejat (fǎrǎ folosirea corectă a prezervativului);

Simptomele infecției cu HPV

Ȋn cele mai multe cazuri, sistemul imunitar controleazǎ o infecţie cu HPV înainte ca acesta sǎ determine apariția verucilor. Atunci când negii apar, variazǎ ȋn funcție de tipul de HPV implicat:

Condiloamele (negii genitali). Pot să apară ca leziuni plate și mici sau ca leziuni proeminente. La femei, negii genitali apar cel mai frecvent la nivelul vulvei, dar pot apărea, de asemenea, în apropiere de anus, pe colul uterin sau ȋn vagin. La bǎrbați, negii genitali pot apǎrea pe penis și scrot sau ȋn jurul anusului.

Verucile comune.

Verucile comune apar, de obicei, pe mâini, degete sau în jurul unghiilor. În cele mai multe cazuri, verucile comune nu cauzeazǎ alte simptome dar pot fi ,ȋn unele cazuri, dureroase sau sensibile la atingere.

Negii plantari.

Negii plantari sunt leziuni dure, cu aspect granulat care, de regulǎ, apar pe picioare. Aceste leziuni pot provoca disconfort sau durere.

Verucile plane.

Verucile plane sunt  leziuni uşor mai ȋnchise la culoare, care apar pe fațǎ, gȃt, mȃini, ȋncheieturi, coate sau genunchi. Ȋnfecțiile cu HPV care cauzeazǎ condiloame plate afectează, de obicei, copii, adolescenţi şi adulţii tineri.

Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt cauzate de douǎ tipuri specifice de HPV genital. Aceste două tulpini de HPV, de regulǎ, nu cauzeazǎ negi, astfel încât de multe ori femeile nu ȋși dau seama cǎ au fost infectate. Stadiile incipiente ale cancerului de col uterin nu provoaca mereu semne sau simptome. De aceea, este important pentru femei sǎ ȋși facǎ anual  un test Papanicolau, care poate detecta modificǎrile precanceroase de la nivelul colului uterin ducȃnd astfel la prevenirea cancerului.

Diagnosticarea infecției cu HPV

Ȋn timpul examenului fizic, medicul poate  diagnostica infecția cu HPV genital, după inspecţia vizuală a leziunilor. Acesta va recomanda examenul Papanicolau sau biopsia pentru descoperierea dispaziei (țesutului precanceros).

Ȋn cazul testul Papanicolau, medicul va colecta un eşantion de celule din colul uterin sau din vagin.Atunci cȃnd testul Papanicolau indicǎ anomalii, testul ADN-HPV poate recunoaşte  dacǎ existǎ tipuri  ale virusului HPV care pot cauza cancere genitale. Testul este efectuat pe un eşantion de celule prelevate din colul uterin.

De asemenea, testul Papanicolau este și unul de screening, și realizat la timp poate detecta modificǎrile care apar ȋn colul uterin, ceea ce permite vindecarea completǎ daca afecțiunile sunt diagnosticate precoce.

Tratamentul infecție cu HPV

Ȋn prezent, nu existǎ niciun tratament care sǎ ducǎ la eradicarea virusului HPV. Negii pot trece de la sine sau pot fi eliminați de către un medic cu ajutorul tratamentelor chimice  sau cu laser.

Cancerul de col uterin, care este cauzat de HPV, rǎspunde foarte bine la tratament  atunci când este depistat precoce prin teste Papanicolau regulate.

Tratamentul negilor poate fi inițial unul medicametos sau medicul poate recomanda creme care sǎ se aplice direct pe leziuni. Ȋn cazul ȋn care aceste terapii nu au efect, se recomandǎ tratamentul de ȋndepǎrtare chirurgicalǎ:

·         Congelarea cu azot lichid (crioterapie);

·         Cu ajutorul  unui electrocauter, care folosește curent electric pentru a arde negii sau leziunile;

·         Chirurgia cu laser;

Prevenirea infecției cu HPV

Puteți reduce riscul de  infectare prin:

·         Reducerea numărului de parteneri sexuali

·         Folosirea unui prezervativ din latex, care poate preveni infectarea cu HPV

·         Evitați contactul direct al pielii cu negii altei persoane

·         Pastrați-vǎ o igienǎ corporalǎ adecvatǎ

·         Nu umblați desculți ȋn vestiare sau piscine publice

·         Evitați contactul cu rǎnile deschise ale altor persoane

Vaccinarea anti-HPV

 Specialistii recomandǎ vaccinarea persoanelor de sex feminin cu vȃrste ȋntre 11 și 26 de ani care  nu și-au ȋnceput viața sexualǎ, precum și a bǎieților ȋntre 11 și 21 de ani care nu sunt ȋncǎ activi din punct de vedere sexual.

 

                                                                                                                                                                                     Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Cercetatorii au identificat markerii care prezic progresia leziunilor orale premaligne catre cance

Vaccinul anti-HPV trebuie facut si la baieti

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului