Un parazit unicelular numit Toxoplasma gondii cauzează boala cunoscută sub numele de toxoplasmoză. În timp ce parazitul se găsește în întreaga lume, inclusiv în România.
Doar în Statele Unite ale Americii se estimează că peste 60 de milioane de persoane pot fi infectate cu parazitul Toxoplasma. Dintre cei care sunt infectați, foarte puțini prezintă simptome, deoarece sistemul imunitar al unei persoane sănătoase oprește parazitul să declanșeze boala. Pe de altă parte, femeile însărcinate și persoanele care au un sistem imunitar compromis ar trebui să fie precauți întrucât pentru ei, o infecție cu Toxoplasma ar putea cauza probleme grave de sănătate.
Cauzele apariției toxoplasmozei
O infecție cu Toxoplasma are loc prin:
• Consumul de carne infectată insuficient gătită (în special carne de porc, carne de miel, și vânat)
• Ingestia accidentală carne contaminată negătită după ce s-a umblat cu ea și mâinile nu au fost spălate bine (Toxoplasma nu poate fi absorbit prin piele intactă)
• Consumul de alimente care au fost contaminate de cuțite, ustensile, plăci de taiere și alte alimente care au intrat în contact cu carnea crudă contaminată.
• Consumul de apă potabilă contaminată
• Înghițirea accidentală a parazitului prin contactul cu fecalele pisicii care conțin Toxoplasma. Acest lucru s-ar putea întâmpla când se curăță litiera pisicii
• Ingerarea accidentală a solurilor contaminate (de exemplu: nu au fost spălate bine mâinile după grădinărit sau consumul de fructe și legume nespălate din grădină)
• Transmisia de la mamă la copil (congenital)
• Primirea unui transplant de organe infectate sau efectuarea transfuzilor cu sânge infectat, deși aceste lucruri se întâmplă rar
Simptomele specifice toxoplasmozei
Cei mai mulți oameni care devin infectați cu Toxoplasma gondii nu sunt conștienți de ea. Unele persoane care au toxoplasmoza se pot simți ca și cum au "gripă", cu umflarea ganglionilor limfatici, apariția durerilor musculare, care durează mai bine de o lună. Toxoplasmoza severă poate provoca leziuni ale creierului, ochilor sau a altor organe. Aceasta se poate dezvolta dintr-o infecție acută cu Toxoplasma sau dintr-o infecție care a avut loc mai de mult și este acum activată. Cazurile severe apar cel mai adesea la persoanele care au un sistem imunitar slăbit, dar se poate întâmpla să apară și la persoanele cu sisteme imunitare sănătoase.
Semnele și simptomele toxoplasmozei oculare pot include reducerea vizibilității, vedere încețoșată, dureri (de multe ori la lumină puternică), înroșirea ochiului, și, uneori, chiar ruperea ochiului.
Cei mai mulți dintre copiii care sunt infectați în timp ce se află încă în uter nu prezintă simptome la naștere, dar ei pot dezvolta simptomele mai târziu în viață. Un procent mic de nou-născuți infectați suferă de leziuni grave la ochi sau la creier, la naștere.
Diagnosticarea toxoplasmozei
Diagnosticul de toxoplasmoză se face de obicei prin teste serologice. Un test care măsoară imunoglobulina G (IgG), este utilizat pentru a determina dacă o persoană este infectată. Dacă este necesar să se încerce estimarea momentului infectării, care are o importanță deosebită pentru femeile gravide se folosește un test care măsoară imunoglobulina M (IgM). Acesta este utilizat împreună cu alte teste, cum ar fi un test de aviditate. Diagnosticul se poate face prin observarea directă a parazitului în secțiunile de țesut colorate, lichid cefalorahidian (LCR) sau alt material de biopsie. Aceste tehnici sunt folosite mai frecvent din cauza dificultății de a identifica aceste specimene. Paraziții pot fi de asemenea izolați din sânge sau alte fluide ale corpului, dar acest proces poate fi dificil și necesită timp considerabil. Tehnicile moleculare care pot detecta ADN-ul parazitului în lichidul amniotic pot fi utile în cazurile de posibilă transmitere de la mamă la copil (congenital). Boala oculară este diagnosticată pe baza aspectului leziunilor din ochi, a simptomelor și, de multe ori, prin testarea serologică.
Tratament pentru toxoplasmoză
Oameni sănătoși:
Cei mai mulți oameni sănătoși se recuperează de la toxoplasmoză, fără tratament. Persoanele care sunt bolnave pot fi tratate cu o combinație de medicamente, cum ar fi pirimetamina și sulfadiazina, plus acid folinic.
Femeile gravide, nou-născuți și sugari:
Femeile însărcinate, nou-născuți și sugari, pot fi tratați, cu toate că parazitul nu este eliminat complet. Paraziții pot rămâne în interiorul celulelor de țesut într-o fază mai puțin activă. Localizarea lor este dificilă motiv pentru care medicamentele nu le pot elimina de tot.
Persoanele cu boli oculare:
Persoanelor cu toxoplasmoza oculară le sunt uneori prescrise medicamente pentru a trata boala activă. Dacă este recomandată sau nu medicația, depinde de dimensiunea leziunii oculare, amplasarea și caracteristicile leziunii.
Persoanele cu sistemul imunitar slăbit:
Persoanele cu sistemul imunitar compromis trebuie să fie tratate până când se îmbunătățește starea lor. Pentru bolnavii de SIDA, continuarea tratamentului cu medicamente pentru tot restul vieții lor poate fi necesar.
Autor: Alexandra Necula
Citește și: