Sindromul Reye este o boală gravă care cauzează inflamații în ficat și creier. În principal, sunt afectați copiii și adolescenții care se recuperează după banala gripă sau vărsat de vânt.
Simptomele precum confuzia și pierderea cunoștinței necesită intervenție medicală urgentă. Diagnosticarea și tratarea bolii încă din stadiul incipient poate salva viața pacientului afectat de sindromul Reye.
S-a dovedit că administrarea de aspirină poate cauza sindromul Reye, de aceea, medicamentul trebuie folosit cu precauție în cazul copiilor și adolescenților. Deși aspirina nu este interzisă la copiii cu vârsta mai mică de 2 ani, trebuie avut grijă în cazul copiilor și adolescenților care se recuperează după vărsat de vânt sau gripă.
Semne și simptome
În cazul copiilor cu vârsta mai mică de 2 ani, primele simptome ale bolii sunt:
- diaree
- respirație rapidă
În cazul copiilor mai mari de 2 ani, simptomele timpurii ale sindromului Reye pot include:
- vărsături continue și persistente
- fatigabilitate și letargie
Alte semne și simptome:
- iritabilitate
- confuzie, halucinații
- slăbiciune sau paralizie la nivelul mâinilor și picioarelor
Complicații
Majoritatea copiilor și adolescenților cu sindromul Reye trec cu bine peste acest episod dacă primesc tratament încă din faza incipientă a bolii, însă există și cazuri când apar leziuni permanente ale creierului. Fără un tratament adecvant, sindromul Reye poate avea complicații grave, iar decesul pacientului poate surveni la câteva zile de la apariția boli.
Tratament
În ceea privește sindromul Reye, nu există un tratament specific în acest caz. Sindromul poate fi prevenit prin a nu adminstra aspirină la copiii și adolescenții care se recuperează în urma sau a unei gripe.
Se pot administra medicamente care să diminueze efectele vărsăturilor, iar monitorizarea cardio-respiratorie trebuie să fie permanentă. De asemenea, pacientul trebuie monitorizat cu atenție și să se intervină pentru a corecta și preveni anomaliile metabolice, în special a hipoglicemiei și a prevenirii edemului cerebral.
Andra Silivestru
Citește și:
Toxoplasmoza (infectia cu Toxoplasma)