+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 08 Octombrie 2014 09:34

 

oxiurulOxiurul este un vierme nematod parazit mic, subțire, limbric alb (nematode), numit Enterobius vermicularis, care uneori trăiește în colonul și rectul oamenilor. În timp ce o persoană infectată doarme, oxiurii de sex feminin părăsește intestinul prin anus și îți depune ouăle pe pielea din jur.

Oxiuroza apare în întreaga lume și afectează persoane de toate vârstele și nivelurile socio-economice. Este cea mai comună infecție de vierme din Statele Unite ale Americii. Oxiuroza apare adesea la persoanele care trăiesc în case sociale și adăposturi. De asemenea, parazitul mai este des întâlnit în Centrele de îngrijire a copiiilor.

 

 

Cauzele apariției oxiurazei

Oxiuroza se transmite pe cale fecal-orală, adică prin transferul de ouă de oxiuri infecțioase de la anus la gura cuiva, fie indirect, prin haine contaminate, lenjerie de pat, produse alimentare sau alte articole contamitate. Ouăle de oxiuri devin infecțioase în termen de câteva ore după ce au fost depuse pe pielea din jurul anusului și pot supraviețui timp de 2 până la 3 săptămâni pe haine, lenjerie de pat sau alte obiecte. Persoanele se infectează infectate, de obicei, în necunoștință de cauză, prin înghițirea (ingerarea) ouălelor de oxiuri infecțioase, care sunt pe degete, sub unghii sau pe haine, lenjerie de pat, precum și alte obiecte și suprafețe contaminate. Din cauza dimensiunilor mici, ouăle de oxiuri pot fi ingerat în timpul respirației.

 

 

Simptomele pentru oxiuraza

Oxiuroza provoacă mâncărimi în jurul anusului, care pot duce la tulburări de somn și stare de neliniște. Simptomele sunt cauzate de oxiurii feminini când depun ouăle. Simptome sunt în general ușoare și unele persoane infectate nici măcar nu au simptome.

 

Diagnosticarea oxiurazei

Mâncărimile din timpul nopții în zona perianala a unui copil sugerează oxiuroza. Diagnosticul se face prin identificarea viermelui sau a ouălelor. Viermi pot fi uneori vizibili și pe pielea din jurul anusului sau pe lenjerie, pijamale, după aproximativ 2-3 ore de la adormire. Ouăle de oxiuri pot fi colectate și analizate cu ajutorul "țestului de bandă", de îndată ce persoana se trezește. Acest "test" se face prin apăsarea fermă a părții adezive a benzii clare de celofan transparent pe pielea din jurul anusului. Ouăle se vor lipi de banda, care poate fi plasată pe un diapozitiv și analizată la microscop. "Testul bandă", ar trebui să se facă în trei dimineți consecutive, pentru a crește șansa de a găsi ouăle de oxiuri. Deoarece mâncărimea și zgârierea din zona anală este comună afecțiunii, probe prelevate de sub unghii pot conține, de asemenea, ouă. Ouăle de oxiuri se găsesc rar în scaun sau urina de rutină. 

 

 

Tratament pentru oxiuraza

Oxiuroza poate fi tratată prin tratament medicamentos, prescis de medic. În general, acesta implică două doze de medicație cu doua doză administrată la 2 săptămâni după prima doză. Toate persoanele care intră în contact zilnic cu persoana infectată, precum îngrijitorii, trebuie să urmeze și ele tratamentul simultan, Reinfectare poate apărea cu ușurință, astfel că respectarea strictă a igienei este esențială (de exemplu: spălatul pe mâini adecvat, menținerea unghiilor scurte și curat, evitarea roaderii unghiilor, evitarea zgârierii zonei perianale). Baie de dimineață zilniciă și schimbarea în fiecare zi a lenjeriei de corp ajută la eliminarea unei părți mari de ouă. Dușul este de preferat, pentru a evita o eventuală contaminare a apei de baie. Schimbarea frecventă a lenjeriei, hainelor de noapte, prosoapelor și lenjeriei de pat pot ajuta la reducerea infecției, reinfecție și contaminarea mediului cu ouă de oxiuri. Aceste elemente ar trebui să fie spălate în apă fiartă, mai ales după fiecare tratament al persoanei infectate și după fiecare utilizare de prosoape până ce infecția este eliminată.

 

Autor: Alexandra Necula

Citește și:

Dizenteria

Mononucleoza - boala sarutului

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP