+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 14 Iulie 2014 10:33

meningita-viralaMeningita virală este de multe ori mai puțin severă decât meningita bacteriană și de obicei dispare fără tratament specific. Dar meningita virală poate fi severă sau fatală în funcție de virusul care cauzează infecția, vârsta persoanei sau dacă pacientul are un sistem imunitar slăbit. 

Cauzele apariției meningitei virale

Cele mai multe cazuri de meningită virală, sunt cauzate de enterovirusuri. Cu toate acestea, un număr mic de persoane cu infecții enterovirus dezvoltă de fapt meningită. Alte infecții virale, care pot duce la meningita virală includ:

• Oreion 

• Virusul herpetic, incluzând virusul Epstein-Barr, virus herpes simplex și virusul varicelo-zosterian 

• Pojar 

• Gripă 

• Virusuri care se răspândesc prin țânțari și alte insecte (arbovirusuri) 

• În cazuri rare, LCMV (coriomeningitei limfocitare virus), care se transmite prin rozătoare

Meningita virală poate afecta pe oricine. Copiii mai mici de 1 lună și oamenii cu sisteme imunitare slăbite prezintă un risc mai mare să dezvolte infecții severe. Dacă sunteți în preajma cuiva bolnav de meningită virală, aveți șansa de a deveni infectat cu virusul care a îmbolnăvit acea persoană, dar este puțin probabil o complicație a bolii. Printre factorii care pot crește riscul de îmbolnăvire cu meningita virală se numără: 

• Vârsta 

• Meningita virala apare mai ales la copiii mai mici de 5 ani 

• Sistem imunitar slăbit 

• Există anumite boli și medicamente care pot slăbi sistemul imunitar si cresc riscul de meningită. De exemplu, chimioterapia și transplanturile recente de organe sau măduvă osoasă.

Simptomele meningitei virale

Infecția cu meningită este caracterizată de un debut brusc de febră, dureri de cap și torticolis. Aceasta este adesea însoțită de alte simptome, cum ar fi: 

• Greață 

• Vărsături 

• Fotofobie (sensibilitate la lumină) 

• Alterarea statusului mental 

• Meningita virala este o infecție a meningelui (responsabil de acoperire a creierului și măduva spinării), care este cauzată de un virus. 

Enterovirusuri, cea mai frecventă cauză de meningită virală, apare cel mai adesea în timpul verii și toamna în zonele cu climă temperată. Meningita virală poate afecta pe oricine la orice vârstă. Acesta este de obicei mai puțin severă decât meningită bacteriană și în mod normal dispare fără tratament specific, dar în unele cazuri, meningita virală poate fi severă sau fatală. Simptomele meningitei virale sunt similare cu cele pentru meningita bacterienă, care poate fi fatală. Din acest motiv, este importantă vizita la medic, dacă credeți că ați putea avea meningită. 

Simptome de meningita virala pot diferi în funcție de vârstă: 

• Simptome comune la sugari: 

- febră 

- iritabilitate 

- greu să se trezească 

• Simptome comune la adulți 

- febră mare 

- dureri de cap severe 

- torticolis 

- sensibilitate la lumină puternică 

- somnolență sau probleme cu trezirea 

- greață 

- vărsături 

- lipsa poftei de mâncare 

Simptomele meningitei virale, durează de obicei între 7 și 10 zile, iar persoanele cu sisteme imunitare normale se recuperează complet. Virusurile care cauzează meningita mai pot provoca infecție a țesutului de creier (meningoencefalita) sau infecție a măduvei spinării (meningomyelitis) în același timp.

Tratament pentru meningita virală

De obicei, nu există nici un tratament specific pentru meningita virală, dar în unele cazuri un tratament specific este disponibil în funcție de virus (cum ar fi virusul herpes). Antibioticele nu tratează infecțiile virale, astfel că acestea nu sunt utile în tratamentul meningitei virale. Cei mai mulți pacienți se recuperează complet pe cont propriu în termen de 7-10 zile. O internare la spital poate fi necesară, în cazuri mai severe sau pentru persoanele cu un sistem imunitar slab.

 

Autor: Alexandra Necula

Citește și:

Leziunea herpetica - Herpesul

Mononucleoza - boala sarutului

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP