+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 24 Aprilie 2012 09:34

herpes guraLeziunile herpetice sunt cauzate în general de virusul herpes simplex (HSV). Afecţiunea este caracterizată prin apariţia unor vezicule umplute cu lichid pe zonele roşii sau umflate ale pielii sau ale membranelor mucoase. Acestea pot fi dureroase la atingere. Veziculele se vindecă fără cicatrici, dar au tendinţa de a apărea la un anumit interval de timp.

 

 

Există două tipuri de virus herpes

HSV-1 (herpes simplex). Este virusul care determină cel mai frecvent tip de herpes şi anume herpesul la nivelul buzei şi a gurii.

HSV-2. Acesta determină, de obicei, herpes genital. Dar ambele tipuri pot infecta orice zonă a pielii sau a membranelor mucoase.

Studiile arată că aproximativ 80% din populaţia adultă are anticorpi împotriva virusului HSV-1 în sânge, în timp ce aproximativ 25% din populaţia adultă are anticorpi împotriva HSV-2.

 

Cum se transmite virusul herpes?

Virusul poate fi transmis prin contact între două persoane, cel mai adesea prin sărut, în special în perioada în care leziunea are puroi. Veziculele se rup, eliminând un lichid incolor contagios, iar peste câteva zile leziunea este acoperită de crustă. Vindecarea completă poate dura până la zece zile.

După un episod de infecţie cu herpes, virusul se afla în stare latenta în celulele nervoase din piele şi poate apărea din nou, în acelaşi loc în care a apărut iniţial sau într-o altă parte a buzei. Pacientul poate experimenta o mâncărime sau o sensibilitate crescută înainte de apariţia leziunii. Febra, menstruaţia, stresul, oboseala, sistemul imunitar slăbit, expunerea la soare sunt factori care pot declanşa o recurenţă.

 

Simptomele leziunii herpetice

Unele persoane pot experimenta simptome foarte uşoare, iar altele chiar absenţa simptomelor. Prima leziune herpetică apare după una până la trei săptămâni după ce virusul a fost contractat. Chiar şi în cazul în care nu sunt tratate dispar spontan în câteva săptămâni. Mai târziu, în cazul în care HSV este reactivat, leziunea herpetică va apărea din nou.

 

Simptomele leziunilor herpetice includ:

 • Arsură sau mâncărime înainte de apariţia leziunii;
 • Apariţia veziculelor la nivelel gurii;
 • Febră;
 • Inflamarea gâtului;
 • Creşterea în dimensiuni a nodulilor limfatici de la nivelul gâtului;

Veziculele vor fi acoperite de crustă după eliminarea lichidul incolor, de obicei, la aproximativ opt- zece zile. Virusul se poate raspândi până în momentul în care rănile sunt complet acoperite de crustă.

 

Diagnosticul leziunii herpetice

Medicul va analiza istoricul medical precum şi aspectul leziunii, procedee care, de obicei, sunt suficiente pentru a pune un diagnostic. În cazul în care este nevoie de o confirmare se poate realiza un test de sânge pentru a depista prezenţa virusului HSV în sânge.

 

Tratamentul leziunilor herpetice

Leziunea herpetică se vindecă, în general, fără tratament, în termen de aproximativ două săptămâni, însă tratamentul trebuie început imediat ce apar primele simptome pentru a reduce durata leziunii herpetice cât şi posibilitatea de a infecta şi alte persoane.

Tratamentele care pot ameliora simptomele sunt:

- Lidocaina - poate oferi ameliorarea durerii pe termen scurt.

- Medicamente antivirale orale - pot scurta durata leziunilor şi pot reduce durerea. Unguente şi creme pentru a reduce mâncărimea.

 

Prevenirea leziunilor herpetice

 • Evitaţi contactul direct cu rănile.
 • Spălaţi-vă mâinile după ce v-aţi atins buzele.
 • Consolidaţi-vă sistemul imunitar printr-un stil de viaţă sănătos.
 • Febra, menstruaţia şi expunerea la soare pot provoca reactivarea virusului la unele persoane.
 • Folosiţi mânuşi atunci când aplicaţi unguente pe leziunile herpetice ale copiilor.
 • Evitaţi folosirea obiectelor pe care le-a folosit şi o persoană cu herpes în perioada în care leziunea este contagioasă.
 • Evitaţi factorii care pot produce recurenţe.

 

Citeşte şi:

Zona zoster (herpes zoster)

Mononucleoza - boala sarutului

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP