Leishmanioza este o boală parazitară care se găsește în părțile de la tropice, subtropicale și din sudul Europei. Leishmanioza este cauzată de infecția cu paraziții Leishmania, care sunt răspândiți prin mușcătura de muscă de nisip infectată. Există mai multe forme diferite de leishmanioza în oameni. Cele mai frecvente forme sunt leishmanioza cutanată, care cauzează răni ale pielii și leishmanioza viscerală, care afectează mai multe organe interne (de obicei, splină, ficat și măduva osoasă).
Numărul de cazuri noi pe an nu este cunoscut cu certitudine.Pentru leishmanioza cutanată, estimările variază de la aproximativ 0,7 milioane la 1,2 milioane de cazuri. Pentru leishmanioza viscerală, estimările variază de la aproximativ 0,2 milioane la 0,4 milioane de cazuri.
Cauzele apariției leishmaniozei
Principala modalitate este prin muscatura de muscă de nisip de sex feminin infectată. Muștele de nisip devin infectate cu sângele supt de la un animal sau o persoană infectată. Oamenii s-ar putea să nu realizeze că muștele de nisip sunt prezente, deoarece ele nu fac nici un zgomot. Acestea sunt mici, aproximativ o treime din dimensiunea țânțarilor tipici. Mușcăturile lor pot trece neobservate întrucât pot fi nedureroase. Muștele de nisip, de obicei, sunt cele mai active în amurg, seara și pe timp de noapte (de la amurg până în zori). Deși muștele de nisip sunt mai puțin active pe timp de zi, acestea pot mușca, dacă sunt perturbate. Unele tipuri (specii) de paraziți Leishmania, pot fi transmiși prin ace contaminate sau transfuzii de sânge. De asemenea, a fost raportată și transmiterea congenitala (răspândit de la o femeie gravidă la copilul ei).
Simptomele pentru leishmanioza
Semnele și simptomele pentru leishmanioza cutanată:
Unii oameni au o infecție fără simptome sau semne. Oamenii care dezvoltă semne clinice de infecție au una sau mai multe leziuni pe pielea lor. Rănile își pot schimba în timp dimensiunea și aspectul. Rănile pot începe ca papule (umflături) sau noduli (bulgări) și pot ajunge la un fel de ulcer. Ulcerațiile pielii pot fi acoperite de crustă sau coajă. Răniile sunt, de obicei, nedureroase, dar acestea pot fi. În unele cazuri, se umflă glandele din apropierea rănii.
Semnele și simptomele de leishmanioza viscerală
Unii oameni au o infecție fără simptome sau semne. Oamenii care dezvoltă semne clinice de infecție, prezintă în general febră, scădere în greutate, extindere (umflarea) a splinei si ficatului, precum și teste de sânge anormale. Oamenii pot avea un număr scăzut de celule din sânge, precum celulele roșii (anemie), celulele albe (leucopenie) și trombocite (trombocitopenie).
Diagnosticarea leishmaniozei
În primul rând se verifică dacă pacientul a fost într-o parte a lumii în care se găsește leishmanioza și dacă are oricare dintre simptomele sau semnele care pot fi asociate bolii. Ulterior se poate realiza testarea de laborator. Specimene de țesut, de exemplu, de la leziuni ale pielii (cauzate de leishmanioza cutanată) sau de la măduvă osoasă (de leishmanioza viscerală) pot fi examinate la microscop pentru a identifica parazitului. Testele de sange care detectează anticorpii (un răspuns imun) care se declanșează când este prezent parazitul pot fi de ajutor pentru cazuri de leishmanioza viscerală.
Tratament pentru leishmanioza
Înainte de a începe tratamentul, primul pas este să vă asigurați că diagnosticul este corect. Tratamentele trebuie individualizate, iar pentru stabilirea lor se iau în considerare o serie de factori precum, forma parazitului, specia, cât de grav ar putea fi cazul și starea de sănătatea a pacientului. Leziunile cutanate provocate de leishmanioza cutanată se vindecă, de obicei, pe cont propriu, chiar și fără tratament. Dar acest lucru poate dura luni sau chiar ani și rănile pot lăsa cicatrici urâte. O altă preocupare se aplică la unele tipuri de parazit găsite în unele parti din America Latină: anumite tipuri s-ar putea răspândi din piele și ar putea cauza leziuni ale membranelor mucoase ale nasului, gurii sau gâtului. Leishmanioza mucoasei ar putea să fie observată după ani de zile vindecarea rănilor originale. Cel mai bun mod de a preveni leishmanioza mucoasei este de a asigura un tratament adecvat al infecției cutanate. Dacă nu sunt tratate, cazurile severe de leishmanioza viscerală sunt de cele mai multe ori fatale.
Autor: Alexandra Necula
Citește și: