+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 07 Iulie 2014 10:54

Angio 4x whole webAngiostrongylus este un parazit din categoria nematod ce afectează sistemul gastro-intestinal și sistemul nervos al omului. În funcție de bolile cauzate și de răspândirea geografică, întâlnim 2 specii principale ale acestui parazit: 

Angiostrongylus cantonensis, cunoscut sub numele de viermele pulmonar al șobolanului, provoacă meningita eozinofilica și se găsește în Asia de Sud-Est, insule tropicale din Pacific, Africa, Caraibe, și Statele Unite ale Americii. Angiostrongylus costaricensis provoacă gastroenterita eozinofilică și este prezent în America Latină și Caraibe. 

Cauzele apariției infecției cu Angiostrongylus

Angiostrongylus cantonensis se transmite între șobolani sau melci, infectând și animale precum, crabi, creveți sau broaște. Dacă animalele infectate sunt consumate de om crud sau negătite bine, acesta ajunge să fie gazdă parazitului. 

Înfecția nu poate fi transmisă la altă persoană. De asemenea, melcii obișnuiesc să stea pe legume sau printre frunzele de salata, astfel că aceștia pot fi consumați accidental, dacă  alimentele nu sunt spălate bine.

Angiostrongylus costaricensis este un parazit ale cărui gazde sunt în general răzătoarele și folosește melcii pe post de gazdă intermediară. Șobolanii transmit larvele prin fecale, iar melcii mănâncă larvele. Oamenii ajung să fie gazde în mod accidental, dacă mănâncă larve sau melci infectați. Întrucât organismul omului nu este un mediu propice pentru parazit, acesta moare rapid. 

Simptomele specifice infecției cu Angiostrongylus

Întrucât perioada de incubare pentru Angiostrongylus cantonensis variază între 1-3 săptămâni, bolile declanșate de parazit durează în mod obișnuit de la 2 la 8 săptămâni. Simptomele se aseamănă cu cele ale meningitei: greață, vărsături, rigiditate la gât și dureri de cap, care se manifestă agresiv. De asemenea, mai pot apărea senzații ciudate la brațe și picioare, dureri în zona ochilor.

Angiostrongylus costaricensis se instalează în general în intestine. Perioada de incubare este mult mai mare și poate ajunge până la un an. Simptomele cauzate de infecția cu Angiostrongylus costaricensis includ dureri abdominale, febră, greață, vărsături. Episoade recurente ale bolii pot apărea de-a lungul a mai multor luni. 

Tratament pentru infecția cu Angiostrongylus

Angiostrongylus cantonensis - Nu există tratament specific. În general se încearcă ameliorarea durerilor prin diferite medicamente.

Angiostrongylus costaricensis - Majoritatea infecțiilor se rezolvă de la sine, iar uneori este nevoie de intervenția chirurgicală pentru a îndepărta porțiunile inflamate ale intestinului.

 

Autor: Alexandra Necula

Citește și:

Dizenteria

Boala somnului (Tripanosomiaza africana)

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP