+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 17 Iulie 2014 10:41

virusul-chikungunya 1Virusul Chikungunya este transmis la oameni de țânțari. Cele mai frecvente simptome ale infecției cu virusul Chikungunya sunt febra și durerile articulare. Alte simptome pot include dureri de cap, dureri musculare, umflarea articulațiilor sau erupții cutanate. Focarele au apărut în țări din Africa, Asia, Europa și Oceanul Indian și Pacific.

La sfârșitul anului 2013, virusul Chikungunya a fost găsit pentru prima dată în America, pe insulele din Caraibe. Există riscul ca virusul să fie importat în noi domenii de către călătorii infectați. Nu există nici un vaccin pentru a preveni infecția sau medicament pentru tratarea ei. Turiștii se pot proteja prin prevenirea înțepăturilor de țânțar. Atunci când călătoresc în țări cu virusul Chikungunya, este indicat să folosească insecticide, să poarte mâneci și pantaloni lungi și să stea în locuri cu aer condiționat.   

Cauzele apariției infecției cu virusul Chikungunya

Virusul Chikungunya se transmite la oameni prin înțepături de țânțar. Aceștia devin infectați atunci când se hrănesc de la o persoană deja infectată cu virusul. Apoi, țânțarii infectați pot răspândi rapid virusul la alte persoane prin mușcături. Virusul Chikungunya este cel mai adesea răspândit la oameni de țânțarii Aedes aegypti și Aedes albopictus. Sunt aceleași specii de țânțari responsabile și de transmiterea virusului dengue. În general, aceștia atacă în timpul zilei. 

Rar se întâmplă ca virusul să fie transmis de la mamă la copilul non-născut. În teorie, virusul poate fi răspândit prin intermediul unei transfuzii de sânge. Până în prezent, nu există rapoarte care să certifice acest lucru.   

Simptomele specifice infecției cu virusul Chikungunya

Cele mai multe persoane infectate cu virusul Chikungunya dezvoltă o serie de simptome specifice. Acestea apar de obicei după 3-7 zile de la mușcătura țânțarului infectat. Cele mai frecvente simptome sunt febra și durerile articulare. Alte simptome pot include dureri de cap, dureri musculare, umflarea articulațiilor și erupții cutanate. Boala Chikungunya nu duce de multe ori la moarte, dar simptomele pot fi severe și extrem de supărătoare. Cei mai mulți dintre pacienți se simt mai bine după o săptămână de la infectare. La unii bolnavi, durerile articulare pot persista luni de zile. Persoanele ce prezintă un risc ridicat de a se îmbolnăvi grav includ nou-născuții infectați în jurul momentului nașterii, adulții de peste 65 de ani, precum și persoanele cu afecțiuni medicale, cum ar fi hipertensiune arterială, diabetul zaharat sau bolile de inimă. Odată ce o persoană a fost infectata, va fi protejată de infecțiile viitoare.  

Diagnosticarea infecției cu virusul Chikungunya

Simptomele infecției cu virusul Chikungunya sunt similare cu cele ale febrei dengue, o altă boală răspândită de țânțari. Dacă apar simptomele respective medicul trebuie consultat de urgență și este foarte important să vă informați doctorul dacă ați călătorit.  Medicul poate solicita o serie de analize de sânge pentru a căuta Chikungunya sau alte boli similare.  

Tratament pentru infecția cu virusul Chikungunya

Nu există nici un medicament pentru tratamentul infecției cu virusul Chikungunya. Pentru ameliorarea simptomelor se recomandă multă odihnă, consumul de lichide pentru a preveni deshidratarea și administrarea unor medicamente precum ibuprofen, naproxen, acetaminofen sau paracetamol, pentru a calma febra și durerile. 

 

Autor: Alexandra Necula

Citește și:

Febra dengue

Boala Lyme

 

 

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului