+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 01 Septembrie 2014 11:41

simptome ebolaEbola este o boală infecțioasă, de cele mai multe ori, se dovedește a fi fatală atât la oameni, cât și la primate. Rata de mortalitate este de 90%, iar această boală este una din cele mai periculoase boli infecțioase din lume. Primele cazuri de Ebola au fost raportate în 1976 în Yambuku, lângă râul Ebola din Zair, actuala Repulica Congo, dar și în Nzara, Sudan.

Cauzele apariției bolii

Boala poate fi contactată prin contact cu sângele sau cu saliva, urina, voma unor persoane infectate, indiferent de faptul dacă aceastea sunt în viață sau decedate. Infectarea este posibilă și prin contact sexual neprotejat cu persoane aflate în convalescență, timp de până la trei luni după recuperare.

Totodată, boala se poate transmite prin contact direct cu sânge sau alte fluide corporale provenind de la animale sălbatice infectate, moarte sau vii.

Simptomele specifice bolii Ebola

Într-un interval de 2 si 21 de zile de la expunerea la virus, boala poate să debuteze spontan, cu febră, dureri musculare, stare de slăbiciune, cefalee și durere în gât.

Următoarea etapă a bolii se manifestă prin vomă, diaree, erupție cutanată și disfuncții ale ficatului și rinichilor. Este posibil ca unii bolnavi să prezinte și hemoragii interne și externe abundente și insuficiențe la nivelul mai multor organe.

Prevenirea contactării bolii

Virusul Ebola poate fi ușor distrus prin spălarea cu săpun sau cu dezinfectant, prin uscare, expunere la soare sau la temperaturi ridicate. Spălarea la mașină a hainelor contaminate cu fluide distruge virusul Ebola. Acesta supraviețuiește numai pentru scurt timp pe suprafețe expuse la soare sau care s-au uscat. Virusul poate supraviețui mai mult timp pe haine sau materiale care au fost pătate cu sânge sau alte fluide corporale. Există riscul transmiterii virusului Ebola prin contact cu ustensile sau materiale contaminate în unități spitalicești dacă nu sunt aplicate în mod corespunzător procedurile corecte de combatere a infecției.

În eventualitatea unei deplasări în țările afectate, măsurile preventive enumerate mai jos ar trebui să elimine riscul infectării:

• Evitați contactul direct cu sânge sau fluide corporale provenite de la un pacient sau de la un cadavru, precum și cu obiecte posibil contaminate.

• Evitați contactul cu animale sălbatice, vii sau moarte, și consumul de vânat.

• Evitați contactele sexuale neprotejate.

• Evitați locurile care ar putea fi populate de lilieci, cum ar fi peșterile, adăposturile izolate sau zonele miniere.

• Spălați-vă regulat pe mâini, utilizând săpun sau soluții antiseptice.

În plus, este indicat să consultați recomandările furnizate de autoritățile naționale cu privire la călătoriile întreprinse în țările afectate.

Riscul de a fi fost expuși la virusul Ebola este extrem de mic, cu toate acestea:

Dacă aveți temperatură, stări de oboseală inexplicabile, diaree sau orice alte simptome grave (de exemplu, vomă, hemoragii inexplicabile, dureri de cap foarte puternice) în următoarele săptămâni de la plecarea dintr-o zonă tropicală, se recomandă:

• Să vă prezentați rapid la medic și să menționați istoricul călătoriei, deoarece poate fi vorba

despre o infecție precum malaria, care necesită control și tratament medical de urgență.

Dacă ați fost expus/ă direct la fluide corporale provenite de la persoane sau animale infectate, moarte sau vii, sau dacă ați avut contacte sexuale neprotejate cu pacienți în convalescență, se recomandă:

• Să vă prezentați rapid la medic și să menționați istoricul călătoriei.

• Să contactați telefonic unitatea medicală înainte de a vă prezenta la control, pentru a permite personalului medical să utilizeze mijloace de protecție adecvate la momentul internării.

Tratament

În acest moment, nu există vaccin autorizat sau tratament validat împotriva acestei boli. Cu toate acestea, testele clinice experimentale făcute cu medicamentul Zmapp s-a dovedit că boala poate fi vindecată în proporție de 100% la maimuțe, chiar și în stadiile cele mai avansate alea bolii. Încă nu se știe care sunt efectele administrării medicamentului la subiecții umani, însă cercetările sunt în continuă dezvoltare.

 

Autor: Andra Silivestru

Citește și: 

Boala Chagas - tripanosomiaza americana

Infectia cu virusul Chikungunya

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului