+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 17 Septembrie 2014 10:14

large 535917291SIDA (Sindromul Imunodeficienței Dobândite), este o afecțiune a sistemului imunitar, caracterizată prin infecții, neoplasme, disfuncții neurologice și de alte sindroame.

Când numărul de limfocite CD4 scade, imunitatea este grav afectată şi organismul nu se mai poate apăra împotriva altor virusuri, bacterii etc. În acest mod, infecţia cu HIV (HIV înseamnă "Virusul Imunodeficienţei Umane") evoluează la stadiul de SIDA. SIDA nu reprezintă o singură boală, ci un complex de boli, cărora un organism sănătos le-ar face faţă, dar care la persoanele infectate cu HIV au o altă evoluţie.

Evoluţia de la infectarea cu HIV până la apariţia SIDA poate dura peste 10 ani, iar supraviețuirea poate fi semnificativă în condițiile unui tratament adecvat. 

 

Transmitere

Virusul HIV se poate contracta prin:

- contact sexual neprotejat cu o persoană infectată,

- contact cu sângele persoanei infectate,

- de la mamă la făt,

- transfuzii de sânge, 

-droguri injectabile.

 

Simptome

Iniţial, semnele infecţiei HIV pot lipsi sau sunt nespecifice. La aproximativ 1-5 săptămâni după contactul cu virusul HIV si infectarea organismului, în peste 50% din cazuri, apar semnele de boală, însă acestea se pot confunda uşor cu simptomele unei gripe. Aceasta etapă este cunoscută sub numele de „primoinfecţie”, iar simptomele dispar după o lună.

După dispariţia semnelor inițiale, intervine o perioada îndelungată de timp în care infecţia este asimptomatică. Această perioadă variază între 2-10 ani. În această perioadă, persoana infectată nu pare a fi bolnavă, dar poate transmite virusul. Pe fondul multiplicării virale si a scăderii imunităţii organismului apar apoi semnele si simptomele specifice. Acestea pot fi:

-mărirea în volum a ganglionilor si persistenta acestei măriri câteva luni, fara identificarea unor alte cauze. De asemenea, ganglionii pot dispare pur si simplu, iar acest lucru poate sau nu sa semnifice o ameliorare a bolii,

-diaree cronică,  care duce la scăderea în greutate până la situaţia extremă de casexie,

- infecţii cu diferite bacterii, virusuri sau ciuperci (pneumonii recurente, TBC etc.),

-infecţii cu diferite virusuri, parazțti sau ciuperci ce dau manifestări diverse cum ar fi: piele uscată, herpes zoster, diferite erupţii) .

-manifestări neurologice care pot apărea în toate stadiile infecţiei cu HIV si sunt destul de frecvent întâlnite; afecţiunile ce pot apărea la acest nivel sunt: meningite, tumori, neuropatii, accidente vasculare cerebrale, diferite infecţii precum toxoplasmoza. 

Factorii care influenţează negativ, adică grăbesc evoluţia infecţiei HIV spre faza SIDA sunt:

-stresul

-rezistenta individuala scăzută,

-nutriţia precara a individului,

 

Interpretarea rezultatelor testului HIV

HIV pozitiv – persoana este infectată, însă nu este neapărat bolnavă de SIDA.

HIV negativ – persoana nu este infectată, însă este oricând expusă infecţiei, atât timp cât nu adopta o conduită preventivă. Virusul se poate afla în organism, însă nu poate fi identificat, deoarece nu au trecut cele 3 luni de la contractarea infecţiei.

Odată ce pacientul a fost diagnosticat cu infecţie HIV, acesta trebuie să înceapă tratamentul și să urmeze recomandările medicului specialist.

 

Autor: Andra Silivestru

Citește și:

Toxoplasmoza (infectia cu Toxoplasma)

Meningita virala

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului