+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 13 Septembrie 2013 11:52

dizenteriaDizenteria este o infecție care, de obicei, cauzeazǎ diaree. Infecția se transmite prin igiena necorespunzătoare, iar una dintre cauzele principale este reprezentatǎ de  nespǎlarea mȃiniilor dupǎ folosirea toaletelor publice. Infecția poate dura pȃnǎ la patru sǎptǎmȃni si se poate rǎspȃndi și prin intermediul alimentelor contaminate.

Ȋn țările slab dezvoltate, care au sistemele inadecvate de salubrizare boala este mai frecventǎ, iar bacteria care cauzeazǎ boala se  poate lua și din apa de bǎut din anumite zone, ȋn special din cele tropicale.  

Există două tipuri principale de dizenterie: bacilarǎ și amibianǎ. Dintre cele două, bacilară este mai frecventă. Bacilul Shigella este contractat de cǎtre pacient iar acesta se înmulțește în intestin. Cu toate acestea, simptomele sunt ușoare și, de regulǎ, dispar în câteva zile. 

Dizenteria amibianǎ  este produsǎ de un parazit denumit entamoeba histoliticǎ. Acesta se gǎsește ȋn special ȋn zonele tropicale, astfel cǎ boala apare ȋn special ȋn anumite zone geografice. 

Infecția bacilară este mai comunǎ decȃt cea amibianǎ și se caracterizeazǎ prin diaree severă, care poate conține sânge sau puroi. De asemenea, pacientul poate experimenta vărsături, febră, și dureri abdominale.

Cauzele dizenteriei

De obicei, boala se transmite prin apǎ sau alimente contaminate, iar acesta este unul dintre motivele pentru care dizenteria este mai răspândită în țările în curs de dezvoltare decât în Occident. Sistemele de canalizare inadecvate și lipsa infrastructurii de purificare a apei crește riscul ca locuitorii sǎ aibǎ contact cu bacteriile specifice. 

Infecțiile bacteriene sunt cele mai comune cauze de dizenterie bacilarǎ (Shigella, E. coli, Salmonella și alte specii de bacterii). 

Dizenteria amibianǎ  este produsǎ de Entamoeba histoliticǎ, un parazit ce poate sta perioade lungi  în intestinul gros (colon). În marea majoritate a cazurilor, acesta nu  provoacǎ inițial niciun simptom, iar doar 10% din persoanele infectate pot avea simptome. Boala este mai frecevtă ȋn zonele tropicale unde oamenii se pot infecta prin consumul de alimente și apă, în cazul în care apa pentru uz casnic nu este separată de apa reziduală. 

De asemenea, dacǎ oamenii nu se spalǎ corect pe mȃini înainte de prepararea alimentelor, produsele alimentare pot fi contaminate. Bacteriile care cauzeazǎ dizenteria bacilarǎ se găsesc peste tot în lume. Dizenteria se poate transmite și prin contact sexual anal neprotejat cu o persoanǎ  infectatǎ.

Simptomele dizenteriei

Principalul simptom al  dizenteriei este diareea aproape lichidă cu sȃnge, mucus, sau puroi. 

Alte simptome includ:

Febră mare și frisoane

Durere abdominală

Crampe și balonare

Flatulență (gaze)

Pierderea poftei de mâncare

Pierderea în greutate

Durere de cap

Oboseală

Vărsături

Diagnosticarea dizenteriei

Dacă medicul suspectează dizenterie,  acesta va recomanda realizarea unor culturi de scaun. In țările ȋn care aceste teste nu sunt disponibilie, diagnosticul se face ȋn urma analizei simptomelor. In ceea ce privește dizenteria amibianǎ  un test de sȃnge pentru detectarea anticorpilor ajută la confirmarea diagnosticul de dizenterie și la excluderea altor boli, cum ar fi abcesul hepatic.

Tratamentul dizenteriei

Formele mai ușoare de dizenterie pot fi tratate cu remedii naturale, împreunǎ cu medicamentele recomandate de medic.

Cȃteva dintre remediicle naturale care pot atenua simptomele dizenteriei:

Ghimbirul -  Este folosit pentru proprietățile sale medicinale într-o serie de tulburări. Puteți să-l consumați sub formă de ceai sau puteți face un mix din o linguriță de nucșoarǎ, piper negru, rǎdǎcina de ghimbir uscatǎ și semințe de chimen. 

Lămâia  -  ȋntr-o ceașcă punți  2 linguri de suc proaspăt de lămâie peste care turnați apǎ caldă și beți o dată pe zi.

Evitați laptele și produsele lactate, cu excepția iaurtului. Pacientul trebuie sǎ aibǎ o dietǎ bogatǎ ȋn lichide și ȋn supe (mai ales supa de pui). Consumați alimente precum: fasole, varză, varză de Bruxelles, pâine, paste, produse de grâu, mere, prune, porumb, pere, piersici, cartofi, ovăz.

Medicul va recomanda medicamente antiparazitare pentru a trata dizenteria amibianǎ. Antibioticele, precum azitromicina, sunt utilizate pentru a anihila organismele care provoacă dizenteria bacilarǎ. Ȋn caz de diaree severă se recomandǎ soluții care conțin electroliți, cum ar fi potasiu, sare și zaharoză. Pentru diaree severǎ, medicul va recomanda soluții de rehidratare oralǎ, care se gǎsesc ȋn farmacii.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Boala somnului (Tripanosomiaza africana)

Ascaridioza (limbricii)

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului