Clonorcoza este o boală parazitară provocată de prezența trematodului Clonorchis sinensis în căile biliare. Acest parazit trăiește în ficat și se găsește în principal în canalul biliar comun și în vezica biliară, hrănindu-se din bilă. Este considerat cel de-al treilea cel mai răspândit vierme parazit din lume. Se găsesește cel mai des în Japonia, China, Taiwan și Asia de Sud-Est, unde infectează în prezent peste 30.000.000 de oameni. De asemenea mai este răspândit în Coreea, China, Vietnam și Rusia. Studiile recente au demonstrat că este capabil să provoace cancer de ficat.
Cauzele apariției clonorcozei
Ouăle de Clonorchis sinensis sunt ingerate de melcii din apa proaspătă. După ce ouăle eclozează, melcii infectați vor lansa larve microscopice, care vor intra în peștii de apă dulce. Persoanele se infectează atunci când mănâncă peștele cu parazit crud sau prost gătit. Odată ce sunt ingerate, chisturile călătoresc în intestinul subțire și în ficat, unde se hrănesc cu bila creată de ficat și se maturizează. Ciclul de viață durează 3 luni. Persoanele infectate vor transmite mai departe ouă prin fecale sau tuse.
Simptomele specifice clonorcozei
Cele mai multe semne și simptome sunt legate de inflamație și obstrucție intermitentă a căilor biliare. În cazurile severe, pot apărea dureri abdominale, greață și diaree. Dacă infecțiile stau pentru mult timp netratate, inflamația sistemului biliar poate duce la cancer, ce poate fi fatal.
Diagnosticarea clonorcozei
Identificarea ouălelor în scaun este cel mai comun mod de a diagnostica infecția. Uneori, o endoscopie se face pentru a examina intestinul subțire pentru ouă. În plus, scanarea cu ultrasunete poate fi folosită pentru a descoperi chisturi care conțin parazitul.
Tratament pentru clonorcoza
Tratamentele diferă de la caz la caz, dar în general sunt folosite medicamentele antiparazitare albendazol, praziquantel.
Autor: Alexandra Necula
Citește și:
Infectia cu virusul Chikungunya
Toxoplasmoza (infectia cu Toxoplasma)