+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 09 Octombrie 2014 08:56

 

botulismBotulismul este o boală rară, dar gravă, cauzată de o toxină care este produsă de bacteria Clostridium botulinum și, uneori, de tulpini de Clostridium butyricum și Clostridium baratii. Există cinci tipuri principale de botulism:

•     Botulismul cauzat de consumul de alimente care conțin toxina botulinică.

•     Botulismul cauzat de toxina produsă dintr-o rană infectată cu Clostridium botulinum.

•     Botulismul infantil, cauzat de consumul de spori de bacterii botulinice, care apoi cresc în intestine și eliberează toxine.

•     Botulismul adult, un tip foarte rar de botulism, care are loc în rândul adulților și are același traseu ca la botulismul infantil.

•     Botulismul iatrogen poate să apară de la supradoze accidentale de toxină botulinică.

Toate formele de botulism pot fi fatale și sunt considerate urgențe medicale. Botulismul cauzat de consumul de alimente este o urgență de sănătate publică, deoarece mulți oameni pot fi otrăviți din cauza alimentelor contaminate.

 

Cauzele apariției botulismului

Clostridium botulinum este denumirea unui grup de bacterii ce pot fi găsite în sol. Aceste organisme în formă de tijă cresc cel mai bine în condiții cu nivelul de oxigen scăzut. Bacteriile formează spori care le permit să supraviețuiască într-o stare latentă până sunt expuse condițiilor propice dezvoltării. Există șapte tipuri de botulism toxina desemnate prin litere de la A la G; numai tipurile A, B, E și F pot îmbolnăvi oamenii. Bacteria poate infecta omul prin alimente sau intrând în contact cu răni deschise.

 

Simptomele specifice botulismului

 Simptomele clasice ale botulismului includ:

•     vedere dublă

•     vedere încețoșată

•     pleoape cazute

•     vorbire neclară

•     dificultăți la înghițire

•     uscăciunea gurii

•     slăbiciune musculară.

Sugarii cu botulism sunt letargici, nu au poftă de mâncare, sunt constipat, au un strigăt slab și un tonus muscular slab. Acestea sunt toate simptome de paralizie musculară cauzată de toxina bacteriană.

În cazul în care este netrată, aceste simptome pot evolua și provoca paralizie a mușchilor respiratorii, a brațelor, picioarelor și trunchiului.

La botulismul alimentar, simptomele încep să apară în general la 18-36 de ore de la consumul de alimente contaminate. Cel mai devreme, simptomele pot apărea după 6 ore, iar cel mai târziu după 10 zile de la consum.

 

Diagnosticarea botulismului

Medicii pot lua în considerare un astfel de diagnostic în cazul în care istoricul pacientului și examenul fizic sugerează botulism. Cu toate acestea, aceste indicii nu sunt de obicei suficiente pentru a permite un diagnostic de botulism. Alte boli cum ar fi sindromul Guillain-Barre și accidentul vascular cerebral se pot manifesta similar cu botulismul, astfel că sunt necesare teste speciale pentru a exclude alte condiții. Aceste teste pot include o scanare a creierului, examinarea lichidului spinal sau testul de conducere nervoasă (electromiografie). 

 

Tratament pentru botulism

Eșecul respirator și paralizie care apar la botulismul sever pot necesita ca pacientul să fie conectat la o mașină de respirație pentru câteva săptămâni sau luni și să aibă nevoie de îngrijire medicală intensivă. Paralizia se îmbunătățește lent. Botulismul poate fi tratat cu o antitoxină care blochează acțiunea toxinei prezentă în sânge. Dacă este administrată înainte ca paralizia să fie completă, antitoxina poate preveni agravarea și poate scurta timpul de recuperare. Medicii vor încerca să elimine alimente contaminate din intestin prin provocarea vărsăturilor sau prin utilizarea de clisme. Rănile trebuie tratate, de obicei, chirurgical, pentru a elimina sursa de bacterii producătoare de toxine, iar apoi sunt administrate antibioticele. Primirea unui tratament adecvat în spital este esențial pentru tratarea tuturor formelor de botulism.

 

Autor: Alexandra Necula

Citește și:

Infectia cu virusul Chikungunya

Toxoplasmoza (infectia cu Toxoplasma)

 


explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului