+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 20 Mai 2013 12:46

limbriciAscaridioza reprezintǎ infecția cu viermele  Ascaris lumbricoides. Viermii adulți pot ajunge la o lungime de 30 centimetri. Ascaridioza este una dintre cele mai frecvente infecții cu paraziți din  întreaga lume. Pentru că cei mai mulți oameni prezintǎ cazuri ușoare de ascaridiozǎ, aceștia nu au simptome. Ȋnsǎ atunci cȃnd corpul pacientului este infestat cu sute de viermi, pot apărea simptome grave  dar și complicatii. Ascaridioza apare cel mai frecvent la copiii mici și este  mai rǎspanditǎ ȋn regiunile tropicale și subtropicale ale lumii.

 

Cauze care duc la dezvoltarea ascaridiozei

Limbricii nu se transmit direct de la persoanǎ la persoanǎ, ȋnsǎ fecalele umane ale unui pacient cu limbrici conțin ouǎ de limbrici. Deoarece ȋn multe țări în curs de dezvoltare fecale umane sunt utilizate ca și îngrășăminte existǎ riscul ca infecția sǎ ajungǎ la copiii care se joacǎ ȋn noroi și care duc mȃinile murdare la gurǎ. De asemenea, fructele sau legumele nespǎlate și cultivate în sol contaminat pot transmite ouăle microscopice care provoaca ascaridioza.

Ciclul de viață al unui vierme 

Ingestie. Oamenii ingerǎ accidental ouǎle microscopice prin metodele enumerate mai sus.

Migrația. Larvele ies din ouǎ ȋn intestinul subțire și apoi penetreazǎ peretele intestinal pentru a călători spre plǎmȃni sau spre sistemul limfatic. 

Maturizarea. Reȋntoarse în intestine, paraziții cresc foarte mult ȋn lungime. Viermii masculi sunt, în general, mai mici decȃt femelele.

Reproducerea. Viermii de sex feminin pot produce 200.000 de ouǎ pe zi. Majoritatea se expulzeazǎ ȋn fecale iar ouǎle fertilizate devin infecțioase dupǎ aproximativ 18 zile.

Simptomele ascaridiozei

Cele mai multe persoane infectate cu limbrici nu au simptome.  Cu toate aceste manifestǎrile depind în funcție de ce parte a corpului este afectatǎ

Plǎmȃnii:

Tuse persistentǎ

Dificutǎți de respirație

Respirație șuierǎtoare

Intestine:

De obicei, viermii adulți  trăiesc în intestine pȃnǎ mor. În ascaridiozǎ ușoarǎ sau moderatǎ, pot apǎrea urmǎtoarele simptome:

Dureri abdominale vagi    

Greațǎ și vǎrsaturi

Diaree sau scaune cu sȃnge

Dacă  pacientul are un numǎr mare de viermi acesta poate prezenta urmǎtoarele simptome:

Dureri abdominale severe

Oboseală

Vărsături

Pierdere ȋn greutate     

 

Diagnosticarea ascaridiozei

Dupǎ aproximativ douǎ luni de la ingerarea ouǎlelor de limbrici, aceștia ȋncep sǎ se maturizeze. Pentru diagnosticarea ascaridiozei, medicul va recomanda o analizǎ a scaunului pacientului sau teste de sȃnge care pot depista o astfel de infecție prin creșterea numǎrului de  eozinofile. 

 

Alte teste:

Ultrasunete. O ecografie poate arăta dacă existǎ viermi în pancreas sau ficat. Această tehnologie utilizează undele sonore pentru a crea imagini ale organelor interne. 

 

Tratamentul ascaridiozei

În unele cazuri, ascaridioza se va rezolva de la sine. Acest lucru se întâmplă atunci când nu există viermi de sex masculin  care să se împerecheze cu femelele, iar cele din urma vor dispǎrea. Dacǎ totuși aceștia se reproduc existǎ numeroase medicamente antiparazitare ȋmpotriva ascaridiozei ce acționeazǎ prin distrugerea viermilor adulți. Efectele secundare ale acestor medicamente includ dureri abdominale ușoare sau diaree.

În caz de infestare severǎ, chirurgia poate fi necesarǎ pentru a repara daunele cauzate de paraziți dar și pentru a-i  elimina pe aceștia. Obstrucție intestinalǎ, obstrucție de duct biliar, sau alte complicații sunt probleme ce se trataeazǎ chirurgical.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Febra dengue

Difteria – cauze si tratament

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului