+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 16 Iulie 2013 08:13

antibioticeAntibioticele sunt medicamentele care împiedică dezvoltarea anumitor microorganisme, fiind printre cele mai frecvente medicamente prescrise din medicina modernă.

Descoperirea antibioticului a fost actul care a dus medicina ȋntr-o nouǎ etapǎ, iar multe afecțiuni ce pǎreau netratabile au putut fi vindecate cu ajutorul antibioticului. Deşi antibioticele sunt utile într-o mare varietate de infecţii, este important să realizăm că acestea tratează infecţiile de natură bacteriană, fiind mai puţin utile împotriva infecţiilor virale sau împotriva infecţiilor fungice. Sistemul imunitar poate distruge bacteriile înainte ca acestea să se multiplice, şi să determine anumite simptome. Există însă şi situaţii când sistemul imun nu poate face faţă infecţiei bacteriene, iar atunci sunt utilizate antibioticele, rolul acestora fiind de a stopa dezvoltarea bacteriilor prin diferite căi. Pe de altă parte, potrivit unui studiu publicat în Journal of American Medical Association, luarea de medicamente fără prescripţie medicală (inclusiv a antibioticelor), şi utilizarea lor într-un mod necorespunzător, a fost listată ca fiind a treia cauză de deces în SUA.

Deşi există peste 100 de tipuri de antibiotice, toate acţionează în acelaşi mod: acestea distrug bacteriile sau stopează înmulţirea lor, lăsând sistemul imunitar să le distrugă.

 Tratamentul cu antibiotice este stabilit doar după un consult medical, fiind necesar să se evite tratamentului „după ureche”. În medie, antibioticul începe să îşi facă efectul la aproximativ 24 de ore din momentul în care a fost luat.  Tratamentul durează cel puţin cinci zile, iar în cazul în care se întrerupe administrarea mai devreme de această perioada, este foarte posibil ca bacteria să rămână în organism, îmbolnăvindu-vă din nou la câteva zile. De asemenea bacteria poate căpăta rezistenţă, fiind nevoiţi ca la următorul tratament să folosiţi un antibiotic mai puternic.

 

 Posibile efecte secundare ȋn cazul utilizǎrii pe termen lung

 Efectul secundar al antibioticelor poate apărea imediat după tratamentul cu aceste medicamente sau poate afecta organismul pe termen lung.

Efectele adverse ale antibioticelor pot fi: diaree, vărsături, crampe abdominale, reacţii alergice, erupţii cutanate, candida, pete albe pe limbă.

În ceea ce priveşte efectele adverse pe termen lung, acestea sunt legate de:

Rezistenţa bacteriilor la tratament.

Scăderea imunităţii corpului.

Utilizarea antibioticelor se face cu precauţie maximă, în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează şi al persoanelor care suferă de insuficienţă renală cronică. De asemenea, antibioticele pot interacţiona cu alte medicamente, cum ar fi pastilele anticoncepţionale, dacă sunt luate în acelaşi timp.

 

Rezistenţa bacteriilor 

Una dintre cele mai importante preocupări în medicina modernă este legată de  rezistenţa bacteriilor la antibiotice, infecţiile fiind tot mai des cauzate de bacterii care au căpătat rezistenţă la aceste medicamente. Există mai multe motive pentru dezvoltarea de bacterii rezistente la antibiotice. Una dintre cele mai importante cauze o reprezintă excesul de antibiotic, prin utilizarea antibioticelor pentru simple răceli. Pe de altă parte, antibioticele sunt indispensabile în tratamentul anumitor afecţiuni, iar netratarea bolilor cu acest tip de medicamente ar putea duce la diverse complicaţii.

 

Efectele asupra imunităţii

Antibioticele administrate în cantităţi mari sau în perioade în care nu sunt necesare  afectează sistemul imunitar. Folosirea în mod greşit a antibioticelor permite supravieţuirea unor tulpini de viruşi mult mai puternici, greu de distrus de sistemul imunitar. Antibioticele nu fac, uneori, distincţia între bacteriile dăunătoare şi cele „bune”,  putând distruge şi bacteriile care sunt utile în exercitarea diferitelor funcţii în organism, precum fluora digestivă.  Astfel, anumite tulpini de bacterii din tubul digestiv sunt esenţiale pentru a digera alimentele şi pentru a produce vitamine. Atunci când aceste bacterii sunt eliminate, se ajunge la pierderea de vitamine, diaree, infecţii parazitare, precum şi dezvoltarea unor alergii.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Durerile de spate pot fi tratate cu antibiotice

Anticonceptionalele si modul in care acestea actioneaza

 

 

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului