+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 06 Februarie 2015 12:30

virilismVirilismul este o afecțiune caracterizata prin dezvoltarea  sau dezvoltarea prematura a caracterelor sexuale masculine secundare, atât la fete, cât și la băieți. Boala este cauzata de secretia in exces a hormonilor masculini de catre glandele suprarenale. Se poate manifesta şi prin dezvoltarea prematură la băieţi a caracterelor sexuale masculine. Virilismul poate apărea şi înainte de naştere, ducând la anomalii sexuale la nou-născuţi sau poate apărea pe parcursul vieţii. Acest sindrom se manifesta in unele cazuri inca de la nastere si continua postnatal. 

 

Diagnostic

Diagnosticul clinic trebuie confirmat de nivelurile ridicate de hormoni androgeni.

Dacă se suspectează o tumoră, se efectuează o ecografie abdominală pentru vizualizarea ovarelor, dar și un CT sau un RMN al glandelor suprarenale.

Tipuri

a) virilism parţial, în care semnul esenţial este hipertricoza şi în care se păstrează arhitectonica feminină

b) virilism general, în care există nu numai o creştere de tip masculin a părului, ci şi o morfologie a corpului

 

Semne și simptome

Fetele nou-născute cu virilism prezintă organe sexuale externe, combinaţie între organele sexuale feminine şi cele masculine, stare numită pseudohermafroditism feminin. Băieţii nou-născuţii care prezintă aceasta tulburare au organele sexuale externe mărite. Copiii cu hiperplazie suprarenală congenitala cresc într-un ritm rapid, însă se opresc din dezvoltare mai devreme decât în mod normal.

Femeile cu virilism pot prezenta păr facial, iar ciclul menstrual este neregulat sau absent. De asemenea, mărul lui Adam poate fi mai proeminent, persoanele afectate pot avea o voce şi alte trăsături masculine.

La copiii prepuberi dezvoltarea este accelerată, dar dacă nu sunt diagnosticaţi şi trataţi la timp, cartilajele de creştere se închid, deoarece se instalează pubertatea precoce. În acest caz, talia finală a acestor pacienţi este mai mică decât media. Băieţii care suferă de virilism prezintă semne de maturizare sexuală precoce.

În cazul femeilor se înregistrează absenta fluxului menstrual, absenta dezvoltării mamare, atrofia uterului, hipertrofia clitorisului, dezvoltarea musculaturii etc.

La bărbaţii adulţi, excesul de hormoni androgeni pot  provoca infertilitate.

 

Tratament

Tratamentul virilismului se bazează prin administrare de glucocorticoid, prednison, hidrocortizon etc.

Fetele cu pseudohermafroditism au nevoie de tratament chirurgical pentru a avea un aspect normal al organelor sexuale externe.

Dacă tumoarea este canceroasă, este nevoie de tratament special în funcţie de stadiul cancerului care presupune o combinaţie de intervenţii chirurgicale, chimioterapie şi radioterapie. În cazul unei tumori benigne, îndepărtarea chirurgicală este cea mai recomandată metodă. Dacă după aproximativ 6 luni, tratamentul medical cu hormoni n-a dat rezultate, se recurge la intervenţie chirurgicală.

 

Autor: Andra Silivestru

Citește și: 

Sindromul de deficit de imunoglobulina A

Crioglobulinemia

 

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului