+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 08 Ianuarie 2015 12:33

behceSindromul Behcet este o boală rară care cauzează inflamații ale vaselor de sânge. Inflamația care însoțește această afecțiune duce la numeroase simptome care, inițiat, pot părea fără legătură. Semnele și simptomele bolii Behcet variază de la o persoană la alta.

Cauza exactă a bolii este necunoscută, dar este posibil să fie o boală autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar al organismului atacă unele din celule sănătoase. Atât factorii genetici, cât și factorii de mediu sunt responsabili pentru apariția bolii.

Semne și simptome

Simptomele bolii Behcet apar și dispar de la sine. Simptomele experimentate depind de locul unde apare inflamația specifică bolii. Zonele afectate cel mai frecvent de boală sunt:

- gura (ulcerații bucale care dispar după maxim 3 săptămâni)

- pielea (leziuni asemănătoarea acneei)

- zonele intime (ulcerații genitale)

- ochii (uveită)

- articulaţiile (inflamarea genunchilor, coatelor)

- sistemul vascular (se pot forma cheaguri de sânge care duc la anevrisme sau la inflamarea venelor)

- sistemul digestiv (dureri abdominale, sângerări, diaree)

- creierul (inflamații la nivelul creierului care pot provoca febră, atac vascular, pierderea lucidității și al echilibrului)

 

Factori de risc

Printre factorii care pot crește riscul apariției bolii Behcet se numără:

- vârsta – sunt afectate în general persoanele cu vârsta între 20 și 30 de ani

- factorii geografici – persoanele care locuiesc în Orientul Îndepărta și Mijlociu au șanse mai mari de a avea această boală

- sexul – boala apare la ambele sexe, dar este mai severă în cazul persoanelor de sex masculin

- factorii genetici – moștenirea anumitor gene pot declanșa boala Behcet

 

Diagnostic

Diagnosticul bolii Behcet se face pe baza unui set de investigații. Pe lângă evaluarea semnelor și simptomelor, diagnosticul se validează după existența a mai mult de 3 ulcere orale pe parcursul unui an. 

De asemenea, se efectuează un test la nivelul pielii – se înțeapă pielea, iar dacă apare o umflătură de culoare roșie în locul înțepăturii, testul este pozitiv pentru boala Behcet. 

 

Tratament

În cazul tratamentului bolii Behcet, se recomandă folosirea de medicamente care țin sub control răspunsul anormal al sistemului imunitar la celulele sănătoase,

Pentru tratarea leziunilor de la nivelul gurii, al pielii și al organelor genitale se folosesc steroizi topici, care reduc inflamația și diminuează durerea. Mai pot fi utilate prednisonul sau medicamente care conțin interferon alfa.

 

Andra Silivestru

Citește și:

Lupusul eritematos sistemic

Sclerodermia

 

 

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului