Pemfigusul este un grup de afecțiuni autoimune ale pielii care cauzează apariția unor bășici pe piele sau pe suprafața membranelor mucoase, precum gura sau organele genitale.
Pemfigusul este o afecțiune buloasa care se manifestă sub trei forme - foliaceu, paraneoplazic și vulgar (forma comuna). De obicei, pemfigusul este o afecţiune cronică care este ținută sub control cu ajutorul tratamentului, care poate include tratament medicamentos sau un tratament similar cu acela folosit în cazul arsurilor frecvente.
Semne și simptome
Pemfigusul este caracterizat prin apariția unor vezicule pe piele și pe suprafața membranelor mucoase. Veziculele se pot sparge și se pot infecta. Semnele și simptomele diferă în funcție de tipul de pemfigus.
Pemfigus vulgar. Este forma cea mai comună, care se declanșează prin apariția unor vezicule în gură, care, mai apoi, erup și pe piele. Veziculele pot apărea de asemenea pe organele genitale. De obicei, veziculele sunt dureroase, dar nu declanșează prurit.
Pemfigusul foliaceu. Această formă a bolii nu afectează de obicei membranele mucoase. Veziculele, care apar de obicei pe față și scalp, iar mai apoi pe piept și spate, nu sunt dureroase de obicei. Acestea prind o crustă și declanșează pruritul.
Cauze
Pemfigusul este o boală autoimună și, în cele mai multe cazuri, nu se cunoaște ce anume declanșează boala.
În mod normal, sistemul imun atacă virusurile și bacteriile dăunătoare, dar în cazul pemfigusului, sistemul imun produce anticorpi care atacă celulele sănătoase din piele și membranele mucoase.
Tratament
Medicație:
Medicamentele pot fi folosite ca atare sau în diverse combinații pentru a trata pemfigusul. Printre cele mai comune medicamente care se prescriu se numără:
- corticosteroizi
- imunosupresoare
- antibiotice, antivirale și medicație antifungică
Suplimentar, se prescriu alte medicamente precum dapsona și imunoglobulina intravenoasă.
Citește și:
Sindromul de deficit de imunoglobulina A