+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 25 Octombrie 2013 10:09

hepatitaB-sarcinaHepatita B este cauzatǎ de virusul hepatic B. Boala este transmisǎ de la o persoanǎ la alta prin intermediul fluidelor corpului, respectiv prin sânge, material seminal sau vaginal infectat. Propriul sistem imunitar este prima armǎ a organismului ȋmpotriva bolii și vă poate proteja împotriva hepatitei B. Majoritatea adulților sǎnǎtoși sunt capabili sǎ lupte cu hepatita B, chiar și fără tratament.

Cu toate acestea, aproximativ unul din 20 de oameni infectați continuă să poarte virusul. Ȋn acest caz hepatita poate sǎ devinǎ cronicǎ. De-a lungul timpului, boala poate provoca leziuni grave la ficat, ȋnsǎ o bună îngrijire medicală și un stil de viata sǎnǎtos poate ȋncetini acest proces.

Dacă aveți hepatită B în timpul sarcinii, puteți sǎ transmiteți virusul copilului dumneavostrǎ. De aceea, un test de sȃnge de rutinǎ este necesar pentru depistarea hepatitei B ȋn cazul tuturor femeilor gravide. Dacă aveți virusul, unele vaccinuri realizate după naștere, vǎ pot proteja bebelușul ȋmpotriva bolii. În cazul în care nivelul virusului din sânge este crescut,  medicul vǎ poate recomanda un tratament pe timpul sarcinii, pentru a proteja bebelușul.

O infecție cu hepatita B nu ar trebui să cauzeze probleme pentru tine sau copilul dumneavoastră nenăscut în timpul sarcinii. Este important ca medicul dumneavoastră să fie conștient de infecția cu virusul hepatitei B, astfel încât el sau ea poate monitoriza starea de sănătate și, astfel copilul poate fi protejat de o infecție după ce se naște.

Dacă femeia ȋnsarcinatǎ suferǎ de hepatitǎ B, la naștere bebelușului trebui sǎ i se facǎ douǎ vaccinuri: primul este o  doză de vaccin anti- hepatitic B dar și o dozǎ de  Imunoglobulină umană anti-hepatită B. Dacă aceste două medicamente sunt administrate în mod corect în primele 12 ore de viață, un nou-nǎscut are mai mult de 90% șanse de a fi protejat ȋmpotriva infecției hepatice B  pe tot parcursul vieții. Trebuie să vă asigurați de faptul cǎ sugarul primește a doua și a treia doză de vaccin anti- hepatitic B, la o lunǎ  și la sase luni, pentru a asigura o protecție completă.

Tratamentul ȋn timpul sarcinii

Medicul dumneavoastră vǎ va realiza un test care verifică nivelul virusului hepatitei B din sȃnge. Nivelul de hepatita B se numește încărcătură viralǎ. Dacă încărcătura virală este mare, medicul vǎ va recomanda un tratament cu un medicament numit tenofovir. Tratamentul poate începe în al treilea trimestru al sarcinii, în funcție de cât de mare  este ȋncǎrcatura viralǎ. Tratamentul trebuie continuat timp de patru - 12 săptămâni după ce femeia naște. 

Dacă încărcătura virală este mai mică, probabil medicul vǎ spune cǎ nu este nevoie de tratament ȋn acest moment.  Ȋn cazul ȋn care stiți că suferiți de hepatita B și ȋncercați sǎ ramȃneți ȋnsǎrcinatǎ se recomandǎ sǎ discutați cu medicul dumneavoastră înainte. Dacă aveți deja un tratament, atunci când rămâneți gravidă, consultați medicul deoarece poate fi necesar ca acesta sǎ vǎ schimbe medicația. 

Alǎptarea și hepatita B

Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA recomandǎ ca toate femeile cu hepatitǎ B să fie încurajate sǎ alapteze nou-nǎscuții deoarece, ȋn opinia specialiștilor, beneficiile alăptării sunt mai mari decât potențialul risc de infectare, care este minim prin alǎptare. 

În plus, deoarece se recomandă ca toți copiii să fie vaccinați împotriva hepatitei B la naștere, orice risc potențial este și mai redus.

Cum afecteazǎ hepatita B  nou-nǎscutul?

Cel mai probabil virusul hepatitei B nu vǎ va afecta sarcina și nici nașterea copilului. Cu toate acestea, hepatita B, ȋn special ȋn cazul ȋn care mama nu primește tratament, crește riscul de naștere prematurǎ, de a da naștere unui copil cu o greutate micǎ la naștere, de a dezvolta diabet gestațional.

Pe lȃngǎ vaccinurile realizate la naștere, copilul va avea nevoie, de continuarea vacinurilor dar și de realizarea unor teste de sânge pentru ca protecția sǎ fie completă. Singurul risc de transmitere al virusului este la naștere, iar din acest motiv unele femei preferǎ cezariana ȋnsǎ nu existǎ date concludente care sǎ dovedeascǎ acest lucru.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Dieta in bolile hepatice

Encefalopatia hepatica

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP