+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 09 Mai 2013 15:06

boli-hepaticeEncefalopatia hepatică este o tulburare a funcției neuromusculare mentale  care apare ca urmare a  insuficienței hepatice cronice sau acute. Denumitǎ și comǎ hepaticǎ, encefalopatia hepaticǎ este cauzatǎ de complicațiile unei afecțiuni hepatice, ȋn special de cǎtre ciroza hepaticǎ. Boala apre atunici cȃnd ficatul nu mai poate elimina substanțele toxice din organism iar acestea ajung ȋn creier. Encefalopatia hepatică apare la aproximativ 4 pacienți din 100.000 de oameni. Aceasta poate să apară ca o tulburare acută, potențial reversibilǎ, sau ca o tulburare cronică ce progreseazǎ rapid.
Cauzele care duc la apariția encefalopatiei hepatice
Cauza exactǎ care duce la dezvoltarea afecțiunii nu este cunoscutǎ, ȋnsǎ la pacientul care suferǎ de acestǎ boalǎ ficatul nu poate elimina substanțele toxice din organism. Acumularea de substanțe toxice cauzeazǎ anomalii metabolice, care duc la deteriorarea sistemului nervos central. Cea mai comună substanță toxică este amoniacul, care este produsă atunici cȃnd  sunt digerate  proteinele, dar care în mod normal este eliminatǎ prin ficat. La persoanele cu tulburări hepatice, encefalopatia hepatică poate fi declanșatǎ de episoade de hemoragii gastrointestinale, de un consum excesiv de proteine  sau tulburări electrolitice (scăderea în special a nivelului de potasiu, ca urmare a unor tratamente cum ar fi cele cu diuretice). Tulburarea poate fi, de asemenea, declanșatǎ de orice afecțiune care duce la alcaloză, de utilizarea de medicamente care suprimǎ sistemul nervos central (cum ar fi barbituricele sau  benzodiazepinele), de diferite infecții, inclusiv hepatită virală, sau de intervenții chirurgicale. Simptomele bolii sunt asemenǎtoare cu: sindromul Reye, intoxicația cu alcool, supradozajul de sedative, sindromul Wernicke-Korsakoff, hematomul subdural, meningita, sau boala Wilson.


Simptomele encefalopatiei hepatice:
•    Schimbări în starea mentalǎ
•    Modificǎri de comportament și de personalitate
•    Uitare și confuzie
•    Dezorientare și delir
•    Schimbări în starea de spirit
•    Scăderea atenției
•    Somnolențǎ ȋn timpul zilei
•    Scǎderea capacitǎții de auto-ingrijire
•    Deteriorarea scrierii de mână sau a altor obiceiuri
•    Rigiditate musculară sau convulsii
•    Icter
•    Mișcǎri incontrolabile
•    Ginecomastie
•    Agitație
•    Deteriorarea abilitǎții de a vorbi
•    Respirație urȃt mirositoare


 Diagnosticarea encefalopatiei hepatice
Medicul poate diagnostica encefalopatia hepaticǎ, ȋn special dacǎ cunoaște istoricul pacientului. De asemenea, pacientul prezintǎ anumite tulburǎri care pot ajuta la diagnosticarea mai rapidǎ a bolii: îngălbenirea pielii și a ochilor, prezența lichidului în abdomen, ocazional respirația pacientului are un miros caracteristic de mucegai. Pentru diagnosticare se recomandǎ:
•    Teste de sȃnge care pot arǎta un nivel scăzut albumină sau alte anomalii.
•    Teste imagistice precum o electroencefalogramǎ sau  o tomografie computerizatǎ, analize ce pot indica prezența unor anomalii caracteristice encefalopatiei hepatice.


Tratamentul encefalopatiei hepatice
Encefalopatia hepatică este o afecțiune ce poate deveni rapid o urgență medicală, fiind necesarǎ spitalizarea pacientului. Obiectivele tratamentului includ eliminarea sau tratarea factorilor care au dus la apariția afecțiunii și îndepărtarea sau neutralizarea amoniacului și a altor toxine. Pacientul poate avea nevoie inclusiv de  suportul respirației mai ales dacǎ apare coma. Sângerările gastrointestinale trebuie să fie oprite prin mijloace specifice pentru a controla sȃngerarea. De asemenena, medicii pot utiliza citrat de magneziu sau alte laxative, pentru a evacua intestinele. Lactuloza (un laxativ osmotic) previne absorbția de amoniac din intestine și acționează ca un laxativ pentru a evacua sângelui din intestine.
Neomicina oralǎ poate fi utilizatǎ pentru a reduce producția de amoniac. Sedative, tranchilizante, sau orice alt medicament care este metabolizat  de ficat trebuie evitate. Medicamente care conțin amoniu (inclusiv anumite antiacide) trebuie și ele evitate.  Medicii pot administra și alte medicamente ȋn funcție de  starea pacientului.
Episoade de encefalopatie hepaticǎ sunt reversibile în cazul ȋn care boala este acutǎ ȋnsǎ cea cronicǎ se agraveazǎ rapid sau recidiveazǎ ȋn mod repetat. Există o rată ridicată a mortalității pentru pacienții care intrǎ ȋn comă. Recuperarea variază de la pacient la pacient și depinde ȋn primul rȃnd de gradul de insuficiență hepatică, de prezența altor boli dar și de rapiditatea cu care a fost administrat tratamentul.


Prevenirea encefalopatiei hepatice
Tratamentul tulburărilor hepatice, mai ales atunci când acest tratament include restricții de proteine  (o sursă primară de amoniac), poate preveni unele cazuri de encefalopatie hepatică. Orice simptom neurologic apǎrut la o persoană care suferǎ de  boli hepatice trebuie sǎ trimitǎ pacientul la medic.


Autor: Lavinia Radu


Citește și:
Hepatita virala C
Ciroza hepatica


explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului