Ficatul este organul care ajutǎ la eliminarea substanțelor care pot dăuna corpului, cum ar fi alcoolul, substanțele chimice utilizate în combaterea dăunătorilor, diferite medicamente sau alte produse reziduale produse în organism. Dacă pacientul suferǎ de o boalǎ hepaticǎ, ficatul nu ȋși mai poate ȋndeplini acest rol atȃt de eficient.
Alimentele recomandate
Glucide complexe, cum ar fi cereale integrale și legumele bogate ȋn amidon furnizeazǎ organismului vitamine, minerale, fibre dar și antioxidanți. Carbohidrații furnizeazǎ, de asemenea, glucoza, sursa de energie primară a organismului. Specialiștii de la Universitatea din Illinois susțin cǎ dieta bogatǎ ȋn carbohidrați poate ajuta pacienții care suferǎ de boli hepatice. Mai mult, pacienții cu risc de a dezvolta boli de ficat ar trebui să includă ȋn dieta lor diferite cereale integrale precum: ovăz, orez, orz, sau grâu integral.
Acizi grași omega-3. Cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh au descoperit o corelație ȋntre acizii grași omega-3 și ȋncetinirea dezvoltǎrii celulelor canceroase din ficat. Astfel de grǎsimi ajutǎ la absorbția substanțelor nutritive și reduce și inflamația. Acizii grași omega-3 se gǎsesc ȋn peștele gras: somon, macrou, ton sau sardine. Sursele suplimentare de omega-3 includ: uleiul de canola, nucile, ulei de nuci, semințele de in și ulei de semințe de in.
Fructele și legumele. Acestea oferă numeroase vitamine, minerale și antioxidanți și sunt cunoscute pentru rolul pe care ȋl joacǎ ȋn sprijinirea sistemului imunitar dar și la prevenirea bolilor. Potrivit unui studiu din 2004, licopenul, o substanțǎ antioxidantǎ, ȋmbunǎtǎțeste funcționarea ficatului. Alimentele bogate ȋn licopen sunt: roșiile, fructele de padure, portocalele, grapefruitul, cireșele, spanacul, varza, semințe de muștar, ardeii, ceapa și fasolea.
Ce alimente trebuie sǎ evite pacientul care suferǎ de boli hepatice?
Pacientul care suferǎ de boli hepatice trebuie sǎ evite anumite alimente ȋn funcție de problemele de sǎnǎtate pe care le are dar și ȋn funcție de stadiul bolii. De obicei, se recomandǎ sǎ se evite:
• Sodiul (sarea): se recomnadǎ evitarea sǎrii dar și a produselor pocesate care pot conține sare.
• Baconul, cârnații și mezelurile
• Conservele, chiar și legumele sau fructele la conservǎ.
• Chips-urile și covrigii.
• Sosurile teriyaki și supele.
• Consumul excesiv de lichide
• Sucurile corbogazoase
• Gelatina
• Alcoolul
• Evitarea consumului excesiv de proteine.
Riscuri:
Pacientul care suferǎ de o boalǎ hepaticǎ poate sǎ nu obținǎ suficiente elemente nutritive și sǎ piardă din greutate, dacă nu urmeazǎ o dietǎ echilibratǎ. Bolile de ficat au ca simptomatologie, ȋn unele cazuri, pierderea poftei de mancare. Un specialist ȋn nutriție poate realiza un meniu personalizat ȋn funcție de severitatea bolii de care pacientul suferǎ.
Autor: Lavinia Radu
Citește și: