+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 12 Martie 2013 13:48

mastitaMastita este definită drept o infamație la nivelul sȃnului, ce apare, ȋn special, la femeile care alapteazǎ. Inflamația poate afecta ambele glande mamare sau una singurǎ, iar mastita este asociatǎ cu o infecție sau cu blocarea laptelui la nivelul sȃnului. Specialiștii estimeazǎ cǎ una din cinci femei care alǎpteazǎ suferǎ de mastitǎ ȋn primele șase luni de la nașterea bebelușului.

Cauzele care duc la dezvoltarea mastitei

Mastita poate fi  noninfecțioasǎ sau infecțioasǎ. Ȋn prima situație laptele invadeazǎ țesutul mamar iar acesta se blocheazǎ la nivelul sȃnului. Acestǎ situație poate apǎrea din varii motive ȋnsǎ cel mai des este cauzat de o tehnicǎ nepotrivitǎ de alǎptare. Daca este netratatǎ, mastita poate deveni infecțioasǎ prin pǎtrunderea bacteriilor prin mamelonul iritat.

Mastita infecțioasǎ se dezvoltǎ din cauza unor leziuni la nivelul mamelonului prin care bacteriile de la suprafața pielii intrǎ ȋn sȃn prin micile fisuri existente la nivelul acestuia. Ȋn cazul femeilor care nu alǎpteazǎ, mastita este provocatǎ tot de apariția unei infecții.

Simptomele mastitei

Mastita afecteazǎ, de regulǎ, un singur sȃn, iar simptomele se dezvoltă de multe ori rapid. Aceste simptome includ:

• Apariția unei zone dureroase la atingere, roșie

• Senzația de arsurǎ la nivelul pieptului 

• Secrețiile mamelonare de culoare albă 

Mai mult de jumătate din femeile cu mastită pot avea, de asemenea, simptome asemănătoare gripei, cum ar fi: 

• Febrǎ

• Frisoane

• Obosealǎ 

• Stare generalǎ de rǎu

Diagnosticarea mastitei

 

Medicul poate diagnostica mastita ȋn funcție de simptomele pe care femeia le are. Ȋn cazul ȋn care mastita nu rǎspunde la tratament, medicul poate preleva o mostrǎ de lape matern pentru a identifica tipul de bacterie care cauzeazǎ infecția. Ȋn cazul ȋn care boala nu este produsǎ de alǎptare, medicul va recomanda realizarea unor analize suplimentarea pentru a fi sigur cǎ nu este vorba de altǎ afecțiune a sȃnului.

Tratamentul mastitei

 

Tratamentul mastitei implicǎ, de obicei, utilizarea de antibiotice timp de 10-14 zile. Chiar dacǎ pacienta se simte mai bine dupǎ cȃteva zile de tratament este important ca acesta sǎ respecte schema de tratament. Pe lȃngǎ antibiotice, medicul poate recomanda medicamente care  car putea să amelioreze durerea precum acetaminofen sau ibuprofen.

De asemenea, femeia care alǎpteazǎ este sfǎtuitǎ sǎ ȋși ajusteze tehnica pentru ca sȃnii sǎ fie goliți ȋn totatitate, iar copilul sǎ se hrǎneascǎ corect. Se recomndǎ odihnǎ, dar și cantitǎți mari de lichide  pentru a ajuta organismul sǎ lupte împotriva infecției.

Prevenirea mastirei ȋn timpul alǎptǎrii

Pentru a evita mastita produsǎ de alǎptare trebuie sǎ țineți cont de cȃteva recomandǎri:

• Permiteți-i copilului sǎ utilieze complet laptele dintr-un sȃn ȋnainte de a trece la cel de-al doilea sȃn.

• Schimbați poziția pe care o utilizați de la o masǎ la alta.

• Asigurați-vă că bebelușul este așezat corespunzǎtor.

• Nu lasați copilul sǎ utilizeze sȃnul drept suzetǎ. Bebelușii preferǎ alǎptarea la sȃn, chiar și atunci cȃnd nu le este foame.

 

Citește și:

Chisturile mamare – o problema des intalnita

Chisturile glandei Bartholin

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP