+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 13 Aprilie 2012 10:51

infectii vaginaleLeucoreea reprezintă creşterea cantităţii de secreţie vaginală precum şi modificarea calitativă a acesteia. Secrețiile alungă bacteriile și previn infecţia, însă secreţia vaginală normală are o culoare pală şi nu miroase.

 

 

Există două tipuri de leucoree, cea fiziologică şi cea patologică. În leucoreea fiziologică, secreţia este normală şi apare ca urmare a reacţiei la unii stimuli sexuali sau la alţi factori, cum ar fi stresul. În leucoreea patologică, principalele cauze sunt legate de alimentaţia necorespunzătoare, disfuncţionalităţi ale tractului genital sau de factori psihologici.

Cauzele care duc la apariţia leucoreei

Ori de câte ori corpul este încărcat cu toxine din cauza obiceiurilor alimentare greşite, iar organele eliminatoare, cum ar fi pielea, intestinele, plămânii, rinichii sunt în imposibilitatea de a elimina toate toxinele, organismul produce secreţie vaginală abundentă care este eliminată de vagin sub forma leucoreei.

În cazul leucoreei patologice, secreţiile ajung să capete un miros fetid şi îşi modifică culoarea de la crem la galben.

Alţi factori:

 • Hipersecreţia glandelor cervicale;
 • Alte boli ale aparatului genital feminin: vaginite, candidoze microbiene.
 • Leucoree determinată de iritaţia mucoasei la produse cosmetice sau la lubrifianţi vaginali.
 • Igiena precară

Factorii de risc ai leucoreei sunt: administrare recentă de antibiotice, activitatea sexuală excesivă, diabetul zaharat, dereglări ale ciclului menstrual, unele proceduri igienice (spălături vaginale).

 

Simptomele leucoreei

În unele cazuri, nu este nevoie de intervenţie medicală, ci mai degrabă o schimbare a stilului de viaţă. Însă, în cazul în care există pete de sânge pe lenjerie, mirosuri neplăcute, o cantitate de secreţie foarte mare sau dacă există o schimbare de culoare, este necesară aplicarea unui tratament.

Alte simptome sunt:

 • Constipaţia;
 • Dureri de cap frecvente;
 • Mâncărimi intense;

 

Diagnosticul leucoreei

 • Investigaţii de laborator - se recoltează secreţie vaginală în vederea examenului bacteriologic. Teste pentru determinarea pH-ului secreţiei vaginale.
 • Biopsia cervicală.

 

Tratamentul leucoreei

Tratamentul în cazul leucoreei se va face în funcţie de cauza care a dus la apariţia bolii. De cele mai multe ori, se observă rezultate utilizând un tratament bazat pe spălături vaginale, aplicarea de ovule intravaginale precum şi aplicarea de creme cu antibiotic, toate acestea fiind luate la recomandarea specialistului.

Tratamentul naturist al leucoreei

Pentru uz intern se recomandă: infuzia de creţişoară uscată sau un amestec din urmatoarele plante: muguri de pin, urzică moartă albă, creţişoară şi lemn câinesc. Se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.

Pentru uz extern: spălături vaginale sau băi vaginale cu: coada şoricelului, coajă de salcie, creţişoară uscată.

Se mai pot face câte două spălături vaginale pe zi cu frunze de nuc sau urzică moartă, coajă de stejar, traista-ciobanului, frunzele de frasin sau hamei, utilizându-se trei, patru linguriţe la 500 ml de apă.


Prevenirea leucoreei

 • Folosiţi doar săpunuri alcaline pentru zona intimă;
 • Spălăturile vaginale prea dese pot distruge flora ducând la apariţia altor infecţii;
 • Acordaţi o atenţie sporită spălăturilor de după menstruaţii pentru a nu rămâne cheaguri de sânge.
 • Spălaţi-vă înainte şi după un contact sexual;
 • Evitaţi contactele sexuale neprotejate;
 • Faceţi o analiză bacteriologică şi parazitologică dacă secreţia vaginală are o culoare sau un miros diferit;
 • Încercaţi să aveţi o dietă cât mai sănătoasă, bogată în cereale integrale, legume proaspete sau înăbuşite şi fructe proaspete. Evitaţi condimentele, murăturile, cafeaua, carnea grasă şi prăjelile.

 

 

Citeşte şi:

Vaginita bacteriana

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP