+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 07 Noiembrie 2013 12:44

infertilitate-trauma-psihologicaBărbații și femeile sunt afectați de infertilitate în moduri diferite. Cercetǎrile au arǎtat  faptul cǎ stresul psihologic cu care se confruntă femeile cu infertilitate este similar cu cel al femeilor care se confruntă cu boli mult mai grave cum ar fi cancerul, HIV, sau durere cronica.

Cu toate acestea, barbǎții și femeile sunt la fel de susceptibili de a contribui la problemele de fertilitate ale unui cuplu.

După ce a primit un diagnostic de infertilitate, ȋn viața femeii sau al bǎrbatului apare anxietatea și depresia. Aceștia tind sǎ ȋși piardǎ speranța cu privire la ȋntemeierea unei familii. Impactul emoțional al infertilității este un vârtej de emoții copleșitoare iar pacienții pot experimenta sentimente contradictorii precum:

• Pierderea  - puteți simți un sentiment de pierdere al unui copil sau puteți simți că sunteți lipsiți de  experiența de părinte sau de actul de a avea un copil biologic.

• Furie și gelozie - Este posibil să vǎ simți supărat pe viață, în general, sau pe corpul dumneavostrǎ. Puteți simții, de asemenea, furie sau gelozie, direcționatǎ ȋn special catre alți pǎrinți.

• Negarea  -  Femeia poate ajunge sǎ creadǎ cǎ va rǎmȃne ȋnsǎrcinata ȋn cel mai scurt timp, ȋnsǎ o datǎ cu trecerea timpului, sentimentul de anxietate sau depresie se adȃncește.

• Rușine - Femeile pot simți cǎ un diagnostic de infertilitate le face mai puțin feminine, în timp ce bărbații pot crede cǎ un diagnostic de infertilitate ȋi face mai puțin masculini.

• Lipsa de control  - Pacientul experimenteazǎ o lipsă de control deoarece acesta știe că nu poate face nimic pentru a garanta apariția unui copil.

De obicei, femeile se simt responsabile nu numai de sentimentele lor ci și de sentimentele tuturor celor implicați. Când femeile încearcă să ȋși reprime sentimentele, emoțiile lor ȋncep sǎ se acumuleze și nu va dura mult pȃnǎ ce, în cele din urmă, acestea vor scǎpa de sub control. Femeile din cuplurile infertile ȋncearcǎ mereu sǎ ȋși protejeze soții din propria lor durere și iau o mare parte din responsabilitate asupra lor. Bărbații sunt în mod tradițional văzuți ca responsabili pentru protejarea familiei de pericole reale, iar unii dintre ei au fost chiar educați sǎ ȋși reprime emoțiile. Bǎrbații din cuplurile infertile ajung sǎ se simtǎ copleșiți de intensitatea emoțiilor partenerilor, precum și de incapacitatea de a-și accesa propriile emoții. Aceștia vor avea tendința să se reprime ȋn alte activități, precum serviciul, domenii ȋn care vor simții sǎ au mai mult succes. Ȋn acest caz, partenera poate ajunge sǎ tânjeascǎ după o conexiune / interacțiune emoționalǎ, ȋnsǎ ȋn același timp va avea tendința de „retragere emoționalǎ” atunci când ea se va teme că și-a dezamǎgit soțul. 

Barbații se află într-o poziție în care, indiferent de cât de bine au fost instruiți pentru a rezolva problemele, aceștia se simt neajutorați ȋn aceastǎ situație, iar acesta este momentul ȋn care pot apǎrea tensiuni ȋn cuplu deoarece partenerii au sentimentul că au eșuat în rolul cel mai de bază al unui om: reproducerea. 

Stresul cauzat de infertilitate și de tratamentul de fertilitate pot exacerba problemele existente, cum ar fi abilitățile de comunicare sau problemele financiare. Acest lucru poate duce, de asemenea, la noi probleme, mai ales cǎ imposibilitatea de a concepe poate duce la acuzații. De asemenea, existǎ și cazul ȋn care cuplurile nu sunt pe aceeași pagină atunci când vine vorba de cât de departe vor merge pentru a concepe un copil.

Diagnosticul dar și tratamentul pot aduce propriile probleme.  Anxietatea de performanță este o altǎ problemă majorǎ, mai ales cǎ viața sexualǎ a cuplurilor se schimbǎ ȋn timpul tratamentului iar aceștia trebuie să urmeze un program rigid pentru a concepe.

Cuplurile ezită să recunoască problemele care apar ȋn căsnicia lor, pot simți cǎ dacǎ acceptǎ cǎ existǎ unele dificultǎți este ca și cum ar accepta cǎ mariajul este un eșec. Din fericire, există numeroase moduri în care bărbații și femeile  se pot ajuta reciproc sǎ ȋși regaseascǎ echilibrul și sǎ lupte cot la cot în drumul lor cǎtre conceperea unui copil.  În astfel de parioade apar tot felul de ȋntrebǎri: Cum pot obține ceea ce am nevoie de la partenerul meu ? Cum ȋmi pot sprijini  partenerul ȋn aceastǎ perioadă dificilǎ ?

Iată câteva sugestii pentru a ajuta ambii parteneri în timpul procesului de infertilitate:

• Comunicați deschis cu celălalt

• Realizați că nu există nicio modalitate corectă sau greșită de a simți. 

• Recunoașteți diferențele psihologice și emoționale între bărbați și femei. 

• Împărtășiți atât sarcinile cȃt și gȃndurile despre diferitele percepții pe care le aveți sau experiențe. 

• Recunoașteți-vǎ sentimentele, pentru că ținerea acestora ascunse nu face alteceva decȃt să macine atȃt pacientul cȃt și partenerul acestuia.

• Dați-vǎ un rǎgaz sǎ simțiți supǎrare, furie, frustrare.

• Mergeți la grupuri de suport sau la consiliere de cuplu.

• Practicați relaxarea - Acupunctura, yoga sau alte tehnici de relaxare sunt toate căi inidcate pentru relaxare.

• Femeile au tendința să-și exprime tristețea, în timp ce bărbații au tendința sǎ pǎstreze lucrurile ȋn interior. Nicio cale nu este greșită, doar diferitǎ.

• Nu lasați infertilitatea  sǎ va preia viața: Asigurați-vă că vă umpleți viața și relația cu alte lucruri. În cazul în care se pare cǎ vorbiți doar despre infertilitate, setați un anumit timp în fiecare zi pentru acest subiect și folosiți restul zilei pentru a vorbi despre alte lucruri.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Care sunt analizele care depistează infertilitatea?

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului