Infertilitate la sexul masculin se datoreazǎ producției mici de spermatozoizi, producției unei sperme diforme sau imobile, sau din cauza blocajelor care împiedică livrarea spermei. Bolile, accidentele, problemele cronice de sǎnǎtate, stilul de viațǎ sau alți factori pot juca un rol decisiv ȋn infertilitatea masculinǎ. Fertilitatea masculină depinde de producția de spermă normală și livrarea acesteia ȋn vaginului partenerei. Procesul începe cu spermatogeneza, sau cu dezvoltarea spermei în testicule. Celule spermatice ( spermatozoizii ) sunt produși printr-un proces complicat de diviziune celulară, care are loc pe o perioadă de mai multe luni. O dată formatǎ, sperma pǎrǎsește testiculele și este stocatǎ în epididim unde se dezvoltǎ pe deplin. Aceasta este împinsǎ prin intermediul uretrei ȋn timpul ejaculării. Producerea spermei necesită prezența unor niveluri adecvate de testosteron, hormonul masculin și o temperatură ușor scăzută la nivel scrotal.
Cauzele care pot duce la infertilitatea masculina
Medicul va fi interesat de orice factor, inclusiv de eventualele defecte structurale sau de altă natură în sistemul de reproducere, deficiențe hormonale, boli sau chiar traume care ar putea afecta fertilitatea.
Probleme cu producția și dezvoltarea spermei - sunt cele mai frecvente probleme de infertilitate la sexul masculin. Spermatozoizii pot fi subdezvoltați, anormali sau incapabili să se miște în mod corespunzător. Cantitatea de spermǎ produsǎ poate fi foarte micǎ ( oligospermie ), sau chir deloc ( azoospermie).
Varicocelul - aceste vene dilatate la nivel scrotal sunt prezente ȋn 16 % din toți oamenii, dar sunt mai frecvente la bǎrbații infertili - 40 %. Ele afecteazǎ dezvoltarea spermei prin prevenirea drenajului corespunzǎtor al sȃngelui. Varicocelul este ușor de descoperit la examenul fizic, deoarece venele se simt distincte. Aceasta este cea mai frecventǎ cauză corectabilǎ de infertilitatea masculinǎ.
Ejacularea retrogradǎ - Ejacularea retrogradă apare atunci cȃnd sperma împinge înapoi în vezica urinară materialul seminal. Ejacularea retrogradǎ poate fi cauzatǎ de intervenții chirurgicale, medicamente sau boli care afectează sistemul nervos. Semnele acestei boli pot include o urinǎ tulbure după ejaculare.
Infertilitate imunologicǎ - este declanșatǎ de răspunsul imunologic la propriul material seminal Anticorpii atacǎ sperma, ceea ce împiedică circulația normală. Deși cercetătorii nu ȋnțeleg exact cum anticorpii pot dăuna fertilității totuși, ei știu că acești anticorpi pot ȋngreuna sarcina spermatozoizilor de a înota în uter și a pătrunde ȋn ovul.
Obstrucționarea - Blocarea spermei poate fi cauzatǎ de o serie de factori, cum ar fi infecții repetate, intervenții chirurgicale anterioare ( inclusiv vasectomie ), inflamație sau probleme de dezvoltare. Orice parte din tractul reproductiv masculin poate fi obstrucționat iar acest lucru va face ca transportul de spermă de la testicule la uretrǎ, sǎ nu se mai realizeze ȋn mod normal.
Hormonii produși de glanda pituitară sunt responsabili pentru stimularea testiculelor. Prin urmare, atunci când nivelurile de hormoni sunt grav mici, dezvoltarea spermei se produce mai greu.
Genetica - joacǎ un rol central în fertilitate , mai ales deoarece sperma transportă jumătate din amestecul ADN-ului la ovul.
Anumite medicamente pot afecta producția de spermǎ iar astfel de medicamente sunt de obicei prescrise pentru a trata boli precum: artrita , depresia, probleme digestive, infecții, hipertensiune arterială și chiar cancer.
Torsiunea - este o problemă comunǎ care afecteazǎ fertilitatea și care este cauzatǎ de o anomalie a țesutului de susținere, care permite testiculelor sǎ se rǎsuceascǎ ȋn interiorul scrotului. Dacă o intervenție chirurgicală de urgențǎ nu se efectuează la un astfel de testicul, torsiunea poate afecta grav fertilitatea și poate cauza infertilitate permanentǎ.
Infecțiile: Oreionul, tuberculoza, bruceloza, gonoreea, febra tifoida, gripa, variola și sifilisul pot provoca atrofie testiculară. Indcatorii acestei probleme sunt un număr mic de spermatozoizi și motilitatea micǎ a acestora. De asemenea, nivelurile FSH-ului sau alte probleme hormonale sunt indicatori ale unor posibile leziuni testiculare. Unele boli cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea și chlamydia poate provoca infertilitate prin blocarea epididimului. Aceste condiții sunt de obicei tratate prin terapie de substituție hormonală și chirurgie în cazul unui blocaj tubular.
Infertilitatea masculinǎ are mai multe cauze de la dezechilibre hormonale, probleme fizice, pȃna la probleme psihologice sau comportamentale. Bărbații care au un stil de viață sănătos sunt mult mai susceptibili de a produce spermatozoizi sǎnǎtoși. Mai mult, anumite obiceiuri au un impact negativ asupra fertilitǎții masculine:
• Fumatul - scade semnificativ atât numărului de spermatozoizi cȃt și motilitatea spermatozoizilor Abuzul de alcool .
• Utilizarea de steroizi anabolizanți - cauzează micșorarea testiculelor și infertilitate.
• Exerciții foarte intense
• Un aport inadecvat de vitamina C și zinc ȋn dietă.
• Lenjerie strȃmtǎ - crește temperatura scrotului, care duce la producția scăzută de spermǎ
• Expunerea la toxine, cum ar fi pesticidele, plumbul, vopsele, radiații, mercur, benzen, bor, și alte metale grele
• Malnutriție și anemie
• Stres excesiv
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Infertilitatea - o trauma psihologica