+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 08 Noiembrie 2013 11:32

hormoni-infertilitateProcesul de reproducere la femei și bărbați se aflǎ sub controlul complex al numeroșilor hormoni din organism. La femei, hormonul foliculostimulant, hormon luteinizant, progesteronul, prolactina, estrogenul, bhCG dar și alți hormoni controleazǎ ciclul menstrual și sprijinǎ embrionul ȋn curs de dezvoltare. 

Organismul uman produce mai mult de 50 de hormoni diferiți, inclusiv insulinǎ, hormonul antidiuretic  sau cortizol, așa - numitul hormon de stres. La începutul ciclului menstrual al femeii, creierul trimite semnale cǎtre glanda pituitarǎ. Acesta produce un hormon numit hormonul foliculostimulant ( FSH ), care, la rȃndul său trimite semnale cǎtre ovarele care ȋncep sǎ se maturizeze. Ca urmare nivelul de estrogen din organism crește, iar glanda pituitarǎ primește semnalul potrivit cǎruia ovului este gata. Aceastǎ primǎ jumătate a ciclului menstrual se numește faza foliculară. În timpul fazei luteale a ciclului menstrual nivelul de progesteron din organism ȋncepe sǎ creascǎ. Progesteronul este un hormon care pregǎtește mucoasa uterului pentru sarcinǎ. Daca ovulul este fertilizat și implantat, organismul continuǎ sǎ producǎ progesteron, iar dacǎ  nivelul de progesteron scade  începe perioada de menstrǎ. În cazul în care una din etapele descrise mai sus nu are loc, ovulația poate fi perturbată, cauzând probleme de fertilitate.

 Hormonul foliculostimulant ( FSH ) -  FSH este hormonul responsabil de "recrutare" foliculilor ovarieni și stimularea creșterii lor. Acesta este, de asemenea, un component chimic utilizat pentru a stimula ovarele ȋn cazul fertilizǎrii in vitro. FSH este măsurată în ziua a treia a ciclului menstual și are o valoare normală, este mai micǎ de 10 UI / L. Nivelurile de peste 12 sunt asociate cu rate mai mici de sarcinǎ și indicǎ, de obicei, o rezervǎ ovariană redusǎ.

Hormonul luteinizant ( LH ) - Nivelul LH este măsurat în mod normal în ziua a treia a ciclului menstrual. Nivelurile de LH crește brusc, imediat înainte de ovulație pentru a stimula producerea ovulului.  LH este produs de glanda pituitară și controlat de hipotalamus.

Estrogenul - nivelul de estrogen se măsoarǎ cu ajutorul unui test de sȃnge. Pe mǎsurǎ ce  foliculii se dezvoltǎ, nivelul de estrogen crește pentru a stimula endometrul ( mucoasa uterului ) să se dezvolte  pentru ovulul fertilizat. Nivelurile de estrogen sunt utilizate în combinație cu ecografia cu ultrasunete pentru ca medicul sǎ se asigure cǎ femeile care au primit medicamente ce stimuleazǎ ovulația răspund în mod corespunzător. Pe de altǎ parte un nivel foarte ridicat de estrogen la o femeie care primește medicamente pentru stimularea fertilitǎții poate duce la  complicații potențial grave, cum ar fi sindromul de hiperstimulare ovariană. 

Gonadotropina corionicǎ umanǎ ( bhCG ) - beta - HCG este un hormon produs de placenta embrionului ce se dezvoltǎ. Nivelurile crescute indicǎ prezența unei sarcini în evoluție. Cu toate acestea o creștere abruptǎ a acestui hormon poate indica pierderea sarcinii.

Progesteronul - este un hormon produs de ovare în timpul ciclului menstrual pentru a ajuta la pregătirea uterului sǎ accepte și sǎ  susținǎ un embrion. Progesteronul face ca endometrului sǎ se  îngroșe și crește aprovizionarea cu sȃnge. Progesteronul este administrat la femeile supuse procedurilor de reproducere asistată. Efectele secundare ale tratamentului cu progesteron pot include retenție de lichide, depresie, iritabilitate și hipoglicemie.

Prolactina - nivelurile crescute de prolactinǎ, în absența sarcinii, pot indica hipotiroidism sau o tumoare a glandei pituitare, de obicei benignǎ. De asemenea pot provoca ovulație neregulatǎ sau absența ovulației. Prolactina este un hormon care stimuleazǎ producția de lapte la femei, iar nivelul său crește în timpul sarcinii. O dată ce nivelurile ridicate de prolactinǎ sunt normalizate cu ajutorul medicației, șansele de sarcină sunt, de obicei, normale.

Hormonii tiroidieni – sunt produși de glanda tiroidǎ iar nivelurile acestora sunt măsurate prin teste de sȃnge. Hipotiroidismul poate determina o creștere a secreției de prolactină, ceea ce poate avea un impact negativ asupra fertilitǎții. De asemenea, hipertiroidismul poate afecta ȋn mod negativ sperma.

Hormonii androgeni - Femeile cu sindromul ovarelor polichistice înregistrează niveluri ridicate de hormoni androgeni (testosteron, cortizol și alți hormini). Niveluri crescute ale acestor hormoni masculini cauzează creșterea excesivă a părului pe corp dar și o ovulație neregulatǎ sau chiar absența menstrei.  Cu toate acestea, medicația precum metformin a avut succes în reducerea nivelului de insulinǎ și normalizarea producția de hormoni androgeni.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Infertilitatea si poluarea

Infertilitatea masculina – cauze

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP