Gonoreea este o infecţie cauzată de o bacterie cu transmitere sexuală numită Neisseria gonorrhoeae, care poate infecta atât bărbaţii cât şi femeile. Gonoreea afectează, de cele mai multe ori, uretra, rectul sau gâtul. La femei, gonoreea poate infecta, de asemenea, colul uterin.
La cele mai multe persoane bacteria gonoreei se trensmite în timpul actului sexual. Copiii însă se pot infecta în timpul naşterii în cazul în care mamele lor sunt infectate. La sugari, gonoreea afectează cel mai frecvent ochii.
Gonoreea este cea mai comună infecţiecu transmitere sexuală, iar în unele cazuri, nu cauzează simptome. Mecanismul infecţiei este diferit la femei şi bărbaţi, iar bacteria supravieţuieşte în corpul gazdei deoarece are o abilitate destul de mare a păcăli sistemul imunitar.
Complicaţiile gonoreei
Gonoreea netratată poate duce la complicaţii importante precum:
Infertilitate la femei. Gonoreea netratată se poate răspândi la uter şi la trompele uterine, provocând o boală inflamatorie pelvină (BIP), care creşte riscul de complicaţii ale sarcinii şi chiar infertilitate.
Infertilitate la bărbaţi. Bărbaţii cu gonoree netratată pot dezvolta epididimită. Epididimita este tratabilă, dar dacă este lasată netratată, poate duce la infertilitate.
Infecţie care se răspândeşte la nivelul articulaţiilor şi la alte zone ale corpului. Bacteria care provoacă gonoreea se poate răspândi prin sânge şi poate infecta alte părţi ale corpului, inclusiv articulaţiile. Câteva dintre simptomele acestei complicaţii sunt febră, erupţii cutanate, leziuni ale pielii, dureri articulare, umflarea şi rigiditatea articulaţiilor.
Risc crescut de HIV / SIDA. Gonoreea face pacientul mai sensibil la infecţia cu virusul imunodeficienţei umane (HIV).
Complicaţii la copii. Bebeluşii care iau contact cu bacteria gonoreei în timpul naşterii pot dezvolta orbire, răni pe scalp sau infecţii.
Simptomele gonoreei
Simptomele gonoreei la femei includ:
Simptomele gonoreei la bărbaţi includ:
Diagnosticul gonoreei
Gonoreea poate fi diagnosticată prin:
Teste de urină. Acestea pot ajuta la identificarea bacteriilor în uretră.
Testul culturilor din secreţiile vaginale sau uretrale. Acest lucru se realizează utilizându-se un tampon cu care se colectează o mostră de secreţie vaginală sau din cultura zonei afectate.
Tratamentul gonoreei
Tratamentul gonoreei la adulţi
Adulţii cu gonoree sunt trataţi cu antibiotice. Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA recomandă ca gonoreea necomplicată să fie tratată cu unul din grupul de antibiotice cunoscute sub numele de cefalosporine.
Tratamentul gonoreei pentru parteneri
Partenerul sau partenara pacientului trebuie, de asemenea, să efectueze teste şi tratament împotriva gonoreei, chiar dacă el sau ea nu au semne sau simptome, pentru a nu crea un cerc vicios în care partenerii se reinfectează reciproc.
Tratament gonoreei la copii
Bebeluşii ai căror mame au această infecţie vor primi medicamente la scurt timp după naştere pentru a preveni infecţia. În cazul în care aceştia dezvoltă o infecţie la ochi, pot fi trataţi cu antibiotic.
Prevenirea gonoreei
Gonoreea poate fi prevenită prin:
Citeşte şi: