Glandele Bartholin sunt douǎ organe de mici dimensiuni aflate de o parte și de alta a labiilor ce ȋnconjoarǎ vaginul și uretra. Acestea produc o cantitate de fluid care lubrifiazǎ vaginul, ȋnsǎ uneori tubușoarele care produc fluidul, denumite ductele Bartholin, se blocheazǎ iar lichidul se acumuleazǎ ȋn glandǎ. Chistul glandelor Bartholin apare ca rezultat al acumulǎrii lichidului ȋn glanda care, de obicei, are dimensiunea unui bob de mazǎre.
Tratamentul chistului glandelor Bartholin depinde de mărimea chistului, de prezența sau absența durerii dar și dacǎ chistul este sau nu infectat. Uneori, tratamentul la domiciliu este suficient ca problema sǎ fie rezolvatǎ, ȋnsǎ ȋn alte cazuri, este necesar drenajul chirurgical al chistului glandelor Bartholin.
Chisturile glandelor Bartholin care nu dor și sunt de mici dimensiuni nu necesitǎ tratament. Tratamentul este necesar ȋn cazul ȋn care chistul este de mari dimesiuni, dureros sau este infectat. De obicei, doar o glandǎ Bartholin este afectatǎ ȋnsǎ nu este exclus ca ambele glande sǎ prezinte chisturi ca urmare a acumulǎrii lichidului ȋnǎuntru.
Cauzele care duc la apariția chisturilor glandei Bartholin
Experții susțin cǎ o infecție genitalǎ cauzatǎ de bacterii comune, precum Escherichia coli (E. coli), sau de cǎtre bacteriile care cauzeazǎ infecții cu transmitere sexualǎ, cum ar fi gonoreea sau chlamydia pot fi una dintre cauzele care sǎ declanșeze blocarea ductul glandelor.
De asemenea, inflamația, mucusul ȋngroșat sau stimularea sexualǎ pot duce la acumularea fluidului ȋn interior și la apariția chistului glandei Bartholin.
Simptomele chisturilor glandei Bartholin
Chisturile glandei Bartholin care nu dor și sunt de mici dimensiuni nu cauzeazǎ simptomatologie. Pe de altǎ parte, chisturile mai mari, chiar și fǎrǎ a fi infectate pot cauza unele simptome. Acestea sunt:
• Roșeațǎ și inflamatie ȋn zona vulvarǎ;
• Disconfort la mers, șezut sau ȋn timpul raportului sexual;
• Apariția unui nodul nedureros ȋn zona vulvarǎ
Ȋn cazul ȋn care chistul este infectat poate duce la apariția unui abces, de cele mai multe ori dureros. Ȋn cazul unui abces, chiar și activitǎțile simple precum mersul pe jos sau statul ȋn șezut pot fi durerose. Alte simptome includ:
• Frisoane sau febrǎ
• Apariția scurgerilor din chist
Diagnosticarea chisturilor glandei Bartholin
Pentru a diagnostica un chist al glandei Bartholin, medicul ginecolog va chestiona pacienta ȋn legaturǎ cu istoricul medical. Cel mai adesea, medicul specialist descoperǎ chistul glandei Bartholin ȋn timpul unui examen fizic.
Acesta va efectua un examen pelvin, iar dacǎ considerǎ necesar poate utiliza un tampon pentru a lua o mostră de secreție vaginalǎ pentru a identifica o eventualǎ o infecție cu transmitere sexualǎ.
Tratamentul chisturilor glandei Bartholin
Un chist mic și asimptomatic nu necesitǎ tratament. Chistul va fi urmǎrit, iar ȋn cazul ȋn care apar dureri sau modificǎri , pacienta trebuie sǎ se prezinte la medicul ginecolog.
Cu toate acestea, tratamentul recomandat depinde de mǎrimea chistului, de nivelul de disconfort al pacientei, dacă este infectat, și mai ales dacǎ acesta poate progresa cǎtre un abces.
Opțiuni terapeutice:
Băi de șezut. Realizarea de bǎi de șezut ȋn apǎ caldǎ, timp de trei sau patru zile pot ajuta un chist mic dar infectat sǎ se rupǎ, fǎrǎ sa mai fie nevoie de un drenaj chirurgical.
Antibiotice. Medicul poate prescrie un antibiotic în cazul în care chistul este infectat sau dacă testele aratǎ faptul cǎ pacienta are o infecție cu transmitere sexualǎ.
Drenajul chirurgical. Drenajul unui chist se poate face folosind anestezie localǎ sau sedare. Ȋn timpul procedurii, medicul face o micǎ incizie ȋn chist, care permite fluidului să se scurgă iar apoi se introduce un mic tub cu balonaș la unul din capete. Balonașul rǎmȃne umflat ȋn interior până la șase săptămâni pentru a permite drenarea completă. Ȋn momentul ȋn care glanda se vindecǎ tubul și balonașul sunt ȋndepartate, iar deschizǎtura rǎmȃne.
O altǎ metodǎ este realizarea unei intervenții prin care medicul introduce cȃteva copci care impiedicǎ peretele chistului sǎ reformeze un sac ȋnchis. Această tehnică este utilizată pentru a trata un chist sau un abces care nu rǎspunde la drenajul chirurgical iar îndepărtarea glandelor Bartholin nu este de dorit.
Cu toate acestea, ȋn cazuri severe, ȋn care chistul reapare și nu rǎspunde la alte proceduri terapeutice, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicalǎ pentru ȋndepartarea glandei Bartholin. Aceastǎ ȋndepartare chirurgicalǎ se face într-un spital, sub anestezie generalǎ.
Prevenirea chisturilor glandei Bartholin
Chiar dacǎ nu existǎ o metodǎ anume de a preveni chisturile glandei Bartholin, medicii recomandǎ utilizarea prezervativului pentru pervenirea bolilor cu transmitere sexualǎ și menținerea unor obiceiuri sǎnǎtoase de igienă pentru a preveni infectarea unui chist sau formarea unui abces.
Autor: Lavinia Radu
Citește și: