+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 24 Aprilie 2013 09:33

dismenoreeDismenoreea se caracterizeazǎ prin durerile asociate cu menstruația. Există două tipuri de dismenoree și anume cea primarǎ și cea secundarǎ. Dismenoreea primarǎ este caracterizatǎ prin crampe menstruale comune, care apar lunǎ de lunǎ și nu sunt cauzate de alte boli.

Crampele încep, de obicei, cu una sau două zile ȋnainte de menstuație sau pot apǎrea o datǎ cu menstra femeii. Durerea se resimte la nivelul abdomenului inferior, ȋn spate, sau  poate migra spre coapse și poate varia de la durere ușoarǎ la durere severǎ ce interfereazǎ cu activitǎțile zilnice ale pacientei. Durerea poate fi însoțită de greață, vărsături, oboseală și chiar diaree. Crampe menstruale comune, devin din ce ȋn ce mai puțin dureroase o datǎ cu ȋnaintarea ȋn vârstǎ.

Dismenoreea secundarǎ este durerea cauzatǎ de o afecțiune a organelor de reproducere feminine, cum ar fi endometrioza, adenomioza, fibromul uterin sau infecțiile vaginale. Durerile încep, de obicei, mai devreme decȃt ciclul menstrual și dureazǎ mai mult decȃt crampele menstruale obișnuite. 

Cauzele care duc la apariția dismenoreei

În timpul perioadelor menstruale, contracția uterului ajutǎ la expulzarea fragmentelor de mucoasǎ uterinǎ, iar aceste contracții sunt declanșate de cǎtre  prostaglandine, hormoni ce au un rol direct  ȋn inflamația declanșatǎ de contracțiile musculaturii uterine. Un nivel ridicat de prostaglandine este asociat cu crampe menstruale mai severe.

La originile dismenoreei pot sta și anumite afecțiuni precum: endometrioza, fibrom uterin, boala inflamatorie pelvinǎ sau stenoza de col uterin.

Simptomele dismenoreei

Principalul simptom al dismenoreei este durerea. Acesta  apare ȋn partea inferioarǎ a abdomenului  și poate fi, de asemenea, resimțitǎ în șolduri sau ȋn spate. Alte simptome pot include greațǎ, vǎrsǎturi, diaree, amețeli, sau disconfort general. Pentru cele mai multe femei, durerea ȋncepe la scurt timp înainte sau în timpul perioadei menstruale, ȋn special dupǎ primele 24 de ore, iar acesta dispare după 2 sau 3 zile. Durerea  poate fi spasmodicǎ (crampe pelvine de la începutul fluxului menstrual) sau congestivǎ ( durere adâncă). 

Simptomele dismenoreei secundare  ȋncep cu cȃteva zile ȋnainte de ciclul menstrual și dureazǎ mai multe zile, uneori chiar și dupǎ ȋncetarea menstrei.

Diagnosticarea dismenoreei

 Ȋn timpul examinarii pelvine, medicul ginecolog va ȋncerca sǎ afle dacǎ existǎ anomalii ale organelor de reproducere și va cǎuta semne care sǎ indice  o infecție. Ȋn cazul în care medicul suspectează că aceste  dureri menstruale severe sunt cauzate de o tulburare,  poate recomanda:

Ecografia. Acest test nedureros folosește undele sonore pentru a  ajuta la vizualizarea organelor interne. Procedura este  adesea folositǎ pentru a exclude anumite anomalii la niveul uterului și al colului uterin.

Histeroscopie. Ȋn cadrul procedurii, medicul introduce  un tub subțire, luminat, prin vagin spre colul uterin. Tehnica permite medicului sǎ descopere anumite afecțiuni precum fibroame sau polipi.

Tratamentul dismenoreei

Dismenoree primarǎ este, de obicei, tratatǎ cu medicamente analgezice sau cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). De asemenea,  unii  medici pot prescrie medicamente hormonale. Contraceptivele orale pot ajuta la reducerea severitǎții simptomelor. Greața și vărsăturile pot fi ameliorate cu medicamente antiemetice.

Tratamentul pentru dismenoreea secundarǎ va varia în funcție de cauza care produce afecțiunea. Medicul va hotǎrȃ dacǎ pacienta va utiliza tratamente medicamentoase sau dacǎ este necesarǎ realizarea unei intervenții chirurgicale.

Ȋn caz de dureri severe ȋncercați sǎ:

Plasați o sticlǎ cu apǎ fierbinte pe spate sau abdomen.

Evitați alimentele care conțin cafeinǎ.

Evitați fumatul și consumul de alcool.

Evitarea situațiilor stresante și odihnǎ suficientǎ.

Masați partea inferioarǎ a spatelui și a abdomenului.

Femeile care fac sport ȋn mod regulat au dureri menstruale mai puțin severe. Pentru a ajuta la prevenirea crampelor, este importat ca pacienta sǎ facǎ sport mǎcar o datǎ de sǎptǎmȃnǎ.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Mastita in timpul alaptarii

Chistul ovarian

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului