+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 28 Ianuarie 2013 16:06

chisturi-mamare Chisturile mamare reprezintǎ niște formațiuni pline cu lichid, localizate la nivelul sȃnului. Acestea sunt frecvente la femeile cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, dar pot apǎrea la femeile de orice vȃrstǎ, chiar și ȋn cazul fetelor cu vȃrste mai mici de 20 de ani. Unele femei pot avea un singur chist mamar sau mai multe, la un singur sȃn sau la ambii.

 

Chisturile au o consistențǎ moale, în cazul în care acestea se gǎsesc aproape de suprafața pielii sau o consistențǎ mai durǎ dacǎ au apǎrut mai adânc în țesutul mamar. Ele se pot dezvolta ȋn orice parte a sȃnului, ȋnsǎ cel mai frecvent apar ȋn jumătatea superioară a sȃnului. Deși cauza exactă care duce la apariția acestori chisturi nu este cunoscutǎ, specialiștii considerǎ cǎ una dintre cauze poate fi excesul de estrogen din organism. Chisturile sunt formațiuni benigne ce dispar, ȋn mod normal dupǎ intrarea ȋn memopauzǎ, ȋn lipsa unei terapii hormonale.

Chisturile nu necesitǎ tratament decȃt dacǎ au dimensiuni mari sau dacǎ produc durere. De obicei, durerea este un simptom care apare ȋn special ȋnaintea apariției menstrei, iar acestǎ durere se numește durere ciclicǎ deoarece apare o datǎ pe lunǎ iar durerea constantǎ se numește durere non-ciclicǎ. Specialiștii afirmǎ cǎ prezența acestor chisturi mamare nu se asociazǎ cu creșterea riscului de cancer de sȃn.

Cauzele care duc la dezvoltarea chisturilor mamare

Specialiștii considerǎ cǎ una dintre cauze poate fi excesul de estrogen din organism. Fiecare sȃn conține lobi glandulari dispuși sub forma unor petalele de margaretǎ. La rȃndul loc, aceștia sunt divizați ȋn lobuli care produc laptele ȋn timpul sarcinii și al alaptarii. De aici, niște mici ducte conduc laptele spre un rezervor. Chistul mamar apare atunci cȃnd ductele se dilatǎ și se umplu cu lichid ca urmare a creșterii exagereate a glandei sau a țesutului conjunctiv care dǎ și forma sȃnului.

Microchisturile sunt formațiuni mici care pot fi observate în timpul testelor imagistice, ȋn timp ce macrochisturile sunt formațiuni ce au ȋntre 2.5 - 5 cm. Chisturile mamare mari pot exercita presiune asupra țesutului mamar din apropiere, motiv pentru care unele chituri sunt dureroase.

Simptomele date de chisturile mamare

Simptomele date de chisturile mamare sunt:

• Sensibilitate ȋn zona chistului sau la nivelul sȃnului;

• Creșterea ȋn volum a chistului cu cȃteva zile ȋnaintea menstruației;

• Scǎderea ȋn volum a chistului și ameliorarea durerilor si a sensibilitǎții o datǎ ce menstra a trecut;

• Creșterea ȋn volum a sȃnului ȋnainte de menstrǎ.

Diagnosticarea chisturilor mamare

Chisturile mamare pot fi descoperite atunci cȃnd femeia efectueazǎ o ecografie de rutinǎ. De asemenea, ȋn cazul ȋn care ȋn urma autopalpǎrii femeia identificǎ o formațiune asemǎnǎtoare unui nodul trebuie sǎ se prezinte la medic pentru a afla originea acesteia.

Ȋn cazul ȋn care formațiunea conține lichid este un chist. Prin intermediul ecografiei, medicul specialist identificǎ dacǎ formațiunea este plinǎ cu lichid sau este solidǎ și dacǎ este un chist sau un nodul. Dacǎ ecograful identificǎ o masǎ solidǎ, specialistul va recomanda femeii realizarea unei biopsii sau a unei aspirații cu ac fin.

De asemenea aspirația cu ac fin este utilizatǎ și pentru diagnosticarea chisturilor. Dacǎ dupǎ ce acul fin a fost introdus, lichidul din interiorul chistului este extras, atunci este vorba de un chist.Dacǎ nu existǎ lichid ȋn formațiune medicul va extrage o mostrǎ de celule pentru a le trimite spre laboratorul de analize. Dacǎ lichidul extras conține sȃnge este, din nou, nevoie de realizarea unor analize.

Tratamentul chisturilor mamare

Pentru chistul mamar simplu nu este necesar tratamentul ci doar monitorizarea periodicǎ a acestuia prin intermediul ecografiei. Chisturile se trateazǎ atunci cȃnd au dimensiuni mai mari, au risc de spargere sau cȃnd existǎ sȃnge ȋn lichid. Medicul va alege care este cea mai bunǎ opțiune de tratament pentru dumneavoastrǎ:

Suplimente naturale sau diferite geluri – medicul poate recomanda suplimente de vitamina E, seleniu, vitamina A sau un ulei din semințe de coacăze negre.

Tratamentul hormonal – medicul va recomanda utilizarea contraceptivelor orale pentru reglarea ciclului menstrual dar și pentru a diminua șansele de recurențǎ a chisturilor mamare.

Aspirarea pe ac fin – ȋn cazul ȋn care chistul este mare și provoacă disconfort sau nu dispare pe cont propriu, aceastǎ metodǎ poate fi utilizatǎ pentru drenarea lichidului din interiorul chistului. Medicul va insera acul ȋn chist, ghidat de ecograf. Procedura poate fi repetatǎ ȋn cazul ȋn care chistul apare din nou.

Alte informații importante:

• Sȃnii mici sunt mai expuși la dezvoltarea chisturilor, avȃnd o cantitate mai micǎ de grǎsime ȋn glandǎ.

• Chisturile mamare dispar o datǎ cu sarcina și dupǎ instalarea menopauzei, ȋn lipsa unei terapii hormonale.

• Chisturile mamare nu se asociazǎ cu creșterea riscului de cancer de sȃn.

• Evitați toate bǎuturile care conțin cafeinǎ, inclusiv ciocolata.

• Reduceți sarea din alimentație.

• Utilizați un sutien suportiv cu câteva zile ȋnainte de menstrǎ pentru a reduce disconfortul.

• Realizați periodic ecografii mamare pentru a monitoriza chisturile.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

 

Chisturile glandei Bartholin

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului