+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 31 Iulie 2014 08:56

cervicitaCervicita este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ginecologice și se manifestă prin inflamarea colului uterin. În numeroase cazuri, cervicita este provocată de infectarea cu boli cu transmitere sexuală, precum gonoreea. Afecțiunea poate apărea în același timp cu vaginita, care înseamnă inflamarea vaginului.

Cervicita poate fi de multe ori asimtomatică, dar când simptomele apar, se caracterizează prin scurgeri vaginale anormale și durere în timpul actului sexual.

Cauzele apariției cervicitei

Cervicita este provocată în general de infecțiile bacteriene și virale, transmise prin contact sexual neprotejat. Afecțiunea mai poate fi cauzată de reacțiile alergice provocate de spermicidele contraceptive sau de latextul prezervativelor. De asemenea, aceasta mai poate apărea ca urmare a supraînmulțirii bacteriilor. 

Simptomele specifice cervicitei

Nu puține sunt cazurile în care cervicita este asimptomatică, dar când se manifestă cele mai întâlnite simptome sunt următoarele: 

scurgeri vaginale anormale, de culoare gri sau gălbui, posibil mirositoare

micțiuni dese, însoțite de dureri

durere în timpul actului sexual

sângerări vaginale după actul sexual, între menstruaţii sau după instalarea menopauzei

Diagnosticarea cervicitei

În cazurile în care boala este asimptomatică, diagnosticarea ei se face cu ocazia vizitelor ginecologice de rutină, în cadrul cărora medicul analizează zona pelvină, pereții uterini și ai vaginului. Depistarea afecțiunii se mai poate face prin testele specifice infecțiilor cu transmitere sexuală și prin realizarea testului Babeş-Papanicolau. 

Tratament pentru cervicită

Dacă nu este provocată de infectarea cu boli cu transmitere sexuală, este posibil ca cervicita să se vindece de la sine. În situațiile în care este cauzată de infecții bacteriene, aceasta se tratează cu antibiotice. Dacă a fost declanșată de afecțiuni virale, se recurge la medicație antivirală. În ceea ce privește bolile cu transmitere sexuală, este cel mai probabil ca și partenerul să urmeze tratamentul în concomitent cu pacienta. 

 

Autor: Alexandra Necula

Citește și:

Adenomioza

Hormonii si infertilitatea

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP