+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 28 Februarie 2013 14:22

anexitaAnexita se caracterizează prin apariția inflamației la nivelul organului genital feminin. Boala evolueazǎ lent și poate afecta femeile de orice vȃrstǎ, ȋnsǎ apare mai frecvent la femeile tinere. Anexita este o boalǎ inflamatoriie, care afectează, în general, trompele uterine și ovarele, dar poate afecta, de asemenea, și uterul. Atunic cȃnd infamația afecteazǎ și uterul poartǎ denumirea de metroanexitǎ.

Studiile statistice arată că una din patru femei suferǎ de anexitǎ cel puțin o datǎ ȋn viațǎ, iar în 60% din cazuri infecția devine cronicǎ. Din pǎcate, fertilitatea femeii poate fi afectată de această infecție, iar cu cȃt existǎ mai multe episoade de anexitǎ cu atȃt riscul este mai mare.

Cauzele care duc la dezvoltarea anexitei

Ȋn mod normal, trompele uterine și ovarele nu prezintǎ microorganisme, ȋnsǎ ȋn anumite condiții aceștia fie se pot infiltra ȋnǎuntru, fie flora normalǎ a vaginului se dezechilibreazǎ, ceea ce duce la apariția inflamației.

Cauzele care pot duce la devoltarea anexitei sunt:

O infecție ce se transmite ȋn timpul actului sexual neprotejat, iar, în acest caz, tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri sexuali. 

Infecțiile vaginale sau infecții uterine

Infecțiile abdominale precum apendicita 

Expunerea la frig sau pe suprafețe reci 

Factorii de risc ai anexitei sunt: intervențiile realizate la nivelul uterului, contactul sexual neprotejat sau ȋn timpul menstruației, dar și existența mai multor parteneri sexuali.

Simptomele anexitei

Pacientele care suferǎ de anexitǎ pot experimenta: 

Dureri la nivelul abdomenul inferior pe o singurǎ parte sau bilateral

Durerea poate fi surdǎ și, uneori, poate deveni intensă

Febră

Secreții vaginale abundente sau neobișnuite

Tulburări menstruale, manifestate  ȋn special prin hemoragie abundentă și prelungită

Greață și vărsături

Dureri de cap și urinare frecventă 

Stare generală de rău

Diagnosticarea anexitei

Diagnosticare se face de cǎtre medicul ginecolog  dupǎ ce acesta chestioneazǎ pacienta cu privire la istoricul medical și la simptomele pe care le experimenteazǎ. De asemenea, medicul va realiza și un examen fizic. Se pot recomanda teste de laborator pentru identificarea agentului patogen pentru a ști cu exactitatea ce tratament medicamentos poate fi recomandat. Ȋn cazul ȋn care medicul bǎnuiește cǎ pacienta suferǎ de o altǎ boalǎ, acesta poate utiliza laparoscopia pentru o examinare detaliată a cavității abdominale.

Tratametul anexietei

Tratament este reprezentat de utilizarea de antibiotice, analgezice și medicamente  antiinflamatorii. În faza acută, medicul poate recomnada aplicarea de gheațǎ pentru reducerea inflamației. Ulterior, atunci când inflamația acută s-a retras, se pot face bǎi de șezut calde sau aplicarea de comprese calde pe abdomenul inferior. Cu toate acestea, terapia cald-rece se aplicǎ ȋn funcție de fiecare caz ȋn parte și la recomandarea medicului.

Citește și:

Chistul ovarian

Chisturile glandei Bartholin

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP