+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 17 Iunie 2013 14:26

anticonceptionalele-nu-ingrasa size1Pilula anticoncepţională este o pastilă care conţine hormoni ce schimbǎ modul în care funcţionează organismul feminin  dar şi pentru a preveni o sarcinǎ. Anticoncepţionalele acţionează prin următoarele mecanisme: este un inhibitor al ovulaţiei, mucusul de la nivelul colului uterin devine impermeabil pentru spermatozoizi, inhibă proliferarea mucoasei uterine.

Acestea se folosesc la recomandarea medicului, după ce pacienta a fǎcut câteva analize de sȃnge.

Contraceptivele hormonale conțin toate o cantitate mică de hormoni estrogeni și progesteron. Acești hormoni funcționeazǎ prin inhibarea hormonilor ciclici naturali ai corpului, pentru a preveni o sarcinǎ.  Astfel, sarcina este împiedicată de o combinație de factori. In primul rȃnd contraceptivele hormonale ȋmpiedicǎ ovulatția.  Acestea modificǎ, de asemenea, consistența  mucusului cervical, ceea ce face mai dificil ca sperma sǎ pǎtrundǎ la ovul. 

 

Cât de sigure sunt pilulele?

Pilula este considerată o formă  eficientă de control al naşterii, însa dacă este uitată chiar şi o zi, cresc simţitor şansele de a rămâne însarcinată. În general, buna funcţionare a anticoncepţionalelor depinde şi de alţi factori individuali precum: starea de sănătate a femeii care optează pentru această metodă contraceptivă, dacă pastila interferează cu alte medicamente sau cu anumite suplimente din plante, dacă persoana utilizează corect şi zi de zi pastilele. Anticoncepţionalele nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Efectul acestor pastile este reversibil. După ce se opreşte administrarea lor, femeia poate rămâne însărcinată în condiţii normale. 

 

Tipuri de anticonceptionale:

Pilulele combinate- conţin atât estrogen şi progesteron, fiecare pastilă conţine o combinaţie a acestor doi hormoni.

Micropilulele- conţin un singur hormon, progesteron, ideal pentru femeile care alăptează, deoarece estrogenul reduce producţia de lapte.

Ambele tipuri sunt la fel de eficiente, însa medicul specialist trebuie să determine care este cel mai potrivit  pentru pacienta sa.

Pilulele contraceptive „de a doua zi” sau „de urgenţă”- nu sunt destinate utilizării  în mod regulat ca un contraceptiv, fiind concepute pentru a preveni sarcina după un contact sexual neprotejat.

 

Posibile reacţii adverse:

Efectele secundare pe care le pot prezenta unele femei sunt:

Sângerări menstruale neregulate.

Greaţă, dureri de cap, ameţeli.

Sensibilitatea sânilor.

Modificarea  dispoziţiei.

Cheaguri de sânge (rar la femeile sub 35 de ani).

Tulburări ale somnului.

Modificări ale greutăţii corporale.

Scăderea imunităţii.

 

Factori care reduc acţiunea anticoncepţionalelor:

Anticoncepționalele sunt foarte eficiente, mai ales atunci când sunt utilizate corect. Pastile combinate funcționează cel mai bine atunci când luate în fiecare zi iar micropilulele  trebuie să fie luate la aceeași oră, în fiecare zi. Atunci când sunt utilizate corect, mai puțin de o femeie din 100 prezintă un risc de a dezvolta o sarcină. Dacă pastilele nu sunt utilizate corect șansele cresc la 8 din 100 de femei pe an. Pilula poate fi mai puțin eficientǎ  la femeile obeze sau supraponderale. De asemenea, anumite medicamente și suplimente pot face pastila mai puțin eficientă.

Antibioticele.

Anticonvulsivele, Antidepresivele, Antifungicele.

Voma şi diareea- pilula este scoasă din organism înainte de a-şi face efectul.

Suplimentele nutriţionale.

Dacă ați uitat să luați o pastilǎ, luați-o imediat ce vă amintiți. Dacă nu vă amintiți până a doua zi, mergeți mai departe și luați două pastile în acea zi. Dacă uitați să luați pastilele mai mult de două zile, se recomandǎ sǎ contactați medicul pentru ca acesta sa vǎ sfatuiascǎ. 

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

 

Dismenoreea (Crampele menstruale)

Mastita in timpul alaptarii

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului