+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 30 Ianuarie 2014 10:54

adenomiozaAdenomioza este o afecțiune caracterizatǎ prin prezența de țesut endometrial ȋn grosimea miometrului (mușchiul uterin). Adenomioza poate provoca crampe menstruale, balonare și poate duce la ȋngreunarea perioadei de ciclul menstrual. Boala poate fi localizata de-a lungul întregului uter sau localizatǎ într-un singur loc. Deși adenomioza este consideratǎ o afecțiune benignă, frecventele dureri și sângerări masive asociate cu aceastǎ boalǎ pot avea un impact negativ asupra calitǎții vieții ueni femei.

Simptomele  adenomiozei

În timp ce unele femei diagnosticate cu adenomiozǎ pot sa nu experimenteze simptome altele pot experimenta:

Sȃngerǎri  menstruale abundente , menstruație prelungitǎ

Crampe menstruale severe

Presiune abdominalǎ și balonare 

Cauzele apariției adenomiozei

Adenomioza este o condiție destul de comuna  care apare ȋn special la femeile de vȃrstǎ mijlocie care au avut copii. Unele studii sugereazǎ, de asemenea, cǎ femeile care au avut intervenții chirurgicale uterine anterioare pot prezenta un risc de adenomiozǎ.

Deși cauza adenomiozei nu este cunoscută, studiile au sugerat cǎ diferiți hormoni - inclusiv estrogenul, progesteronul, prolactina  și hormon foliculostimulant pot declanșa boala.

Diagnosticarea adenomiozei

Până de curând, singura modalitate de a diagnostica definitiv adenomioza se referea la efectuarea unei  histerectomii, urmatǎ de examinarea țesutul uterin sub un microscop. Folosind RMN sau ecografie transvaginalǎ, medicii pot vedea caracteristicile bolii la nivelul uterului.

În cazul în care un medic suspecteaza adenomioza , primul pas este un examen fizic . Un examen pelvian poate dezvălui un uter extins. O ecografie poate permite unui medic exact starea ȋn care se aflǎ uterul ȋn timp ce ultrasunetele  pot ajuta pentru a exclude alte afecțiuni cu simptome similare.

Deoarece simptomele sunt atât de asemănătoare, adenomioza este adesea confundatǎ cu fibromul uterin. În timp ce fibroamele sunt mase de țesut atașate la peretele uterin, adenomioza este o creștere în peretele uterin.

Tratamentul adenomiozei

Tratamentul pentru adenomioză depinde în parte de simptomele bolii, severitatea lor  și dacă femeia ȋsi mai dorește copii. Simptomele ușoare pot fi tratate cu  medicamente pentru durere și prin utilizarea unui tampon de încălzire pentru a ușura crampele.

 

Medicamentele anti-inflamatorii.

 

Terapia cu hormoni  -  simptomele mai severe pot fi controlate cu ajutorul terapiilor hormonale, cum ar fi un DIU cu eliberare de levonorgestrel ( care se introduce în uter ), inhibitori de aromatază și analogi GnRH .

 

Embolizarea arterelor uterine  - În cadrul  procedurii minim invazive, particule minuscule sunt folosite pentru a bloca vasele de sȃnge care furnizează fluxul de sȃnge catre adenomiozǎ. Daca aprovizionarea cu sȃnge este ȋntreruptǎ, adenomioza se micșoreazǎ.

 

Ablația endometrialǎ. Aceastǎ procedurǎ distruge mucoasa uterului. Ablația endometrială este eficace ȋn ameliorarea simptomelor la unii pacienți când boala nu a pătruns adanc în peretele muscular al uterului.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Hormonii si infertilitatea

Tratamentul infertilitatii – generalitati

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP