Simptomele adenomiozei
În timp ce unele femei diagnosticate cu adenomiozǎ pot sa nu experimenteze simptome altele pot experimenta:
• Sȃngerǎri menstruale abundente , menstruație prelungitǎ
• Crampe menstruale severe
• Presiune abdominalǎ și balonare
Cauzele apariției adenomiozei
Adenomioza este o condiție destul de comuna care apare ȋn special la femeile de vȃrstǎ mijlocie care au avut copii. Unele studii sugereazǎ, de asemenea, cǎ femeile care au avut intervenții chirurgicale uterine anterioare pot prezenta un risc de adenomiozǎ.
Deși cauza adenomiozei nu este cunoscută, studiile au sugerat cǎ diferiți hormoni - inclusiv estrogenul, progesteronul, prolactina și hormon foliculostimulant pot declanșa boala.
Diagnosticarea adenomiozei
Până de curând, singura modalitate de a diagnostica definitiv adenomioza se referea la efectuarea unei histerectomii, urmatǎ de examinarea țesutul uterin sub un microscop. Folosind RMN sau ecografie transvaginalǎ, medicii pot vedea caracteristicile bolii la nivelul uterului.
În cazul în care un medic suspecteaza adenomioza , primul pas este un examen fizic . Un examen pelvian poate dezvălui un uter extins. O ecografie poate permite unui medic exact starea ȋn care se aflǎ uterul ȋn timp ce ultrasunetele pot ajuta pentru a exclude alte afecțiuni cu simptome similare.
Deoarece simptomele sunt atât de asemănătoare, adenomioza este adesea confundatǎ cu fibromul uterin. În timp ce fibroamele sunt mase de țesut atașate la peretele uterin, adenomioza este o creștere în peretele uterin.
Tratamentul adenomiozei
Tratamentul pentru adenomioză depinde în parte de simptomele bolii, severitatea lor și dacă femeia ȋsi mai dorește copii. Simptomele ușoare pot fi tratate cu medicamente pentru durere și prin utilizarea unui tampon de încălzire pentru a ușura crampele.
Medicamentele anti-inflamatorii.
Terapia cu hormoni - simptomele mai severe pot fi controlate cu ajutorul terapiilor hormonale, cum ar fi un DIU cu eliberare de levonorgestrel ( care se introduce în uter ), inhibitori de aromatază și analogi GnRH .
Embolizarea arterelor uterine - În cadrul procedurii minim invazive, particule minuscule sunt folosite pentru a bloca vasele de sȃnge care furnizează fluxul de sȃnge catre adenomiozǎ. Daca aprovizionarea cu sȃnge este ȋntreruptǎ, adenomioza se micșoreazǎ.
Ablația endometrialǎ. Aceastǎ procedurǎ distruge mucoasa uterului. Ablația endometrială este eficace ȋn ameliorarea simptomelor la unii pacienți când boala nu a pătruns adanc în peretele muscular al uterului.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Tratamentul infertilitatii – generalitati