+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 20 Mai 2013 12:42

osteoporozaOsteoporoza este o afecțiune caracterizatǎ prin scăderea densităţii osoase,  astfel cǎ osul afectat capǎtǎ o texturǎ poroasǎ. Aceastǎ tulburare slǎbește oasele, rezultatul fiind fracturi frecvente cauzate de leziuni relativ minore, care ȋn mod normal nu ar cauza o fracturǎ.

Cele mai expuse fracturǎrii sunt, de obicei, coloana vertebralǎ, ȋncheieturile, șoldurile, coastele, ȋnsǎ ȋn cazul osteoporozei fracturile pot apǎrea la orice nivel al scheletului osos.

Osteoporoza poate fi asimptomaticǎ zeci de ani, pacienții fiind conștienți de prezența afecțiunii doar atunci cȃnd apare o fracturǎ osoasǎ. Fracturile repetate ale coloanei, pot duce la dureri de spate cronice, precum şi la pierderea de înălţime sau  curbarea coloanei vertebrale ca urmare a colapsului vertebral.

Ȋn plus, o dată ce o persoanǎ a suferit o fracturǎ a coloanei vertebrale din cauza osteoporozei, pacientul prezintǎ un risc foarte  ridicat de a suferi o nouǎ astfel de fracturǎ, în viitorul apropiat. 

Studiile aratǎ cǎ aproximativ 20% dintre femeile aflate în postmenopauză, care prezintă o fractură vertebrală, vor suferi o nouă fractură vertebrală a oaselor, în anul următor.

 

Factori de risc:

Existǎ anumiți factori care cresc riscul de a devolta osteoporoza:

• Sexul (femeile fiind mai afectate de aceastǎ boalǎ)

• Persoanele care au o structurǎ osoasǎ fragilǎ

• Istoricul familial (riscul de a dezvolta afecțiunea crește atunci cȃnd un membru al familiei suferǎ de osteoporozǎ)

• Fumatul

• Consumul excesiv de alcool

• Lipsa exercițiilor fizice

• Nutriţia neadecvatǎ şi starea de sănătate proastă

• Malabsorbţia (substanţele nutritive nu sunt bine absorbite de sistemul gastro-intestinal)

• Nivelurile scǎzute de estrogen la femei 

• Nivelurile scǎzute de testosteron la bǎrbați 

• Chimioterapia(care poate cauza menopauzǎ precoce datorită efectelor sale toxice asupra ovarelor)

• Hipertiroidismul

• Lipsa vitaminei D și a calciului ȋn organism

• Tratamentul ȋndelungat cu anumite medicamente (anticoagulante, antiepileptice, corticosteroizi)

 

Tratament

Deoarece osteoporoza este tratatǎ destul de dificil, prevenirea este cheia pentru tratament. Ȋnsǎ pentru pacienții vȃrstnici care au dezvoltat deja boala, tratamentul este legat de mai multe obiective: ameliorarea durerii, refacerea masei musculare afectatǎ, prevenirea fracturilor precum și ameliorarea traumatismelor.

 

Exercițiile fizice - Un program de exerciții fizice regulate ajutǎ la menținerea oaselor puternice şi scade riscul de fracturi. Ȋnsǎ persoanele vȃrstnice care suferǎ de osteoporozǎ trebuie sǎ consulte medicul ȋnainte de a ȋncepe un program de exerciții, recomandat fiind mersul pe jos.

 

Terapia de substituție hormonalǎ - Terapia de substituție hormonalǎ este cunoscutǎ pentru ajutorul pe care ȋl oferǎ privind menţinerea oaselor şi prevenirea fracturilor, dar nu este recomandată în general la un stadiu  de osteoporozǎ avansat, deoarece se considerǎ cǎ riscurile depǎșesc beneficiile.

 

Suplimentele de calciu și vitamina D - Suplimentele sunt recomandate atȃt pentru prevenirea bolii cȃt și pentru tratarea ei. Ȋn aceeași mǎsurǎ alimentația joacǎ un rol important atȃt ȋn prevenire cȃt și ȋn tratament. Calciul este prezent ȋn multe alimente iar absorbția sa este favorizatǎ de prezența vitaminei D ȋn organism.

 

Un stil de viațǎ sǎnǎtos - Pe lȃngǎ o alimentație echilibratǎ, un stil de viațǎ sǎnǎtos presupune renunțarea la consumul excesiv de alcool precum și la fumat. Fumatul unui pachet de ţigări pe zi, pe parcursul vieții de adult, poate duce la pierderea de 5%  pȃnǎ la 10% din masa osoasǎ. La femeile aflate în perioada postmenopauză, fumatul este asociat cu un risc crescut de osteoporozǎ.

 

Tratament medicamentos

• Bifosfonații – Reduc riscul de fracturi de șold sau facturi vertebrale, fac parte din categoria de medicamente care inhibǎ resorbția osoasǎ.

• Calcitonina- Este utilizatǎ pentru a reduce durerea care apare dupǎ o fracturǎ.

• Raloxifen - Ȋmbunǎtǎțește structura mineralǎ a osului.

• Parathormonul - Este utilizat pentru a stimula refacerea osoasǎ.

 

Tratamentul chirurgical- Este utilizatǎ ȋn cazul ȋn care este necesarǎ reconstrucția șoldului, dupǎ ce pacientul a suferit o fracturǎ de șold.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Fractura de sold – generalitati

Boala Paget a osului

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP