Alzheimer este o boală degenerativă care distruge memoria și alte funcții mentale importante. Această afecțiune este o cauză comună a demenței – un grup de deficiențe ale creierului cate conduc la pierderea abilităților intelectuale și sociale. Aceste schimbări sunt suficient de severe pentru a interveni în calitatea vieții de zi cu zi. În cazul acestei boli, celule creierului degenerează și mor, cauzând un declin sigur al memoriei și al funcțiilor mentale.
Pentru că încă nu există vindecare pentru Alzheimer, este important ca persoanele afectate să ceară sprijin și ajutor într-un stadiu cât mai incipient al bolii. În acest moment, tratamentul nu poate decât să îmbunătățească temporar simptomele.
Simptome
Printre primele simptome se numără confuzia ușoară și lapsusurile. Însă, în timp, boala afectează din ce în ce mai mult memoria, în special cea de scurtă durată. Rata de evoluție a afecțiunii variază de la persoană la persoană. Pierderile de memorie asociate cu Alzheimer persistă și se înrăutățesc odată cu trecerea timpului, de aceea, cei afectați ajung în stadiul în care repetă afirmații și întrebări fără să realizeze că fac acest lucru; uită conversații pe care le-au purtat, întâlniri pe care le-au stabilit, dar nici nu își mai amintesc de ele ulterior; uită numele membrilor familiei.
Persoanele cu Alzheimer uită ce zi a zilei este, ce anotimp este sau unde se află. Boala poate afecta abilitatea creierului de a se adapta la mediul înconjurător, de aceea, persoanele cu Alzheimer sunt în pericol să se rătăcească frecvent. Totodată, sunt afectate vorbirea și scrisul.
Alzheimer cauzează dificultăți în concentrare și gândire, în special în ceea ce privește conceptele abstracte precum numerele. Poate să fie o provocarea administrarea banilor sau a facturilor. În timp, boala duce la inabilitatea de a recunoaște cifrele.
Activitățile de rutină precum condusul sau gătitul devin o luptă pe măsură ce boala progresează. În cele din urmă, persoanele afectate de boală vor uita cum să facă lucruri simple precum îmbrăcatul și îmbăierea.
Modificările care apar în creier schimbă personalitatea și comportamentul bolnavului. Acesta poate experimenta depresie, anxietate, schimbări de comportament, iritabilitate și agresivitate etc.
Multe din abilitățile importante sub pierdute în stadiile cele mai avansate ale bolii precum cititul, dansul, cântatul.
Cauze
Oamenii de știință consideră că, în cele mai multe cazuri, Alzheimer este rezultatul unei combinații între factorul genetic, modul de viață și mediul înconjurător.
Chiar dacă cauzele bolii nu sunt încă pe deplin cunoscute, efectele pe care le are asupra creierului sunt clare. Alzheimer degenerează și ucide celulele din creier. Pe măsură ce boala evoluează, creierul se micșorează.
Tratament
Așa cum am menționat deja, nu există un tratament cunoscut pentru Alzheimer, însă există medicamente care pot preveni sau încetini anumite simptome. Unele medicamente pot ajuta cu modificările de comportament pe care boala le presupune, cum ar fi insomnia, agitația, anxietatea ori depresia. Tratarea acestor simptome îmbunătățește calitatea vieții.
Membrii familiei pot fi de mare ajutor în aceste cazuri, care îi pot sprijini pe bolnavi în primele stadii ale bolii să își ducă la bun sfârșit activitățile zilnice.
Autor: Andra Silivestru
Citește și:
Tratamentul osteoporozei la pacientul varstnic