Tulburarea de spectru autist (TSA) este o dizabilitate de dezvoltare care poate cauza provocări importante de natură sociale, de comunicare și de comportament. De multe ori nu este nimic vizual diferit la persoanele cu TSA, dar oamenii cu TSA pot comunica, interacționa, se pot comporta și învăța în moduri diferite față de cele mai multe persoane.
Abilitățile de învățare, gândire și de rezolvare a problemelor la persoanele cu TSA pot varia, unii fiind extrem de talentați, iar alții având probleme mari. Unele persoane cu TSA au nevoie de mult ajutor în viața de zi cu zi; alții au nevoie de mai puțin. Un diagnostic de autism include acum mai multe condiții, care obișnuiau să fie diagnosticate separat: tulburări de autism, tulburare de dezvoltare omniprezentă (PDD-NOS) și sindromul Asperger. Aceste condiții sunt acum toate numite tulburări din spectrul autismului.
Cauzele apariției tulburărilor de spectru autist TSA
Nu se știu toate cauzele care determină apariția TSA. Cu toate acestea, medicii sunt de părere că există mai multe cauze pentru mai multe tipuri de TSA. Pot exista mai mulți factori care fac un copil mult mai predispus la TSA, inclusiv factori de mediu, biologici și genetici. Cei mai mulți oameni de știință sunt de acord că genele sunt unul dintre factorii de risc care pot face o persoană să aibă mai multe șanse de a dezvolta TSA. Copiii care au un frate cu TSA prezintă un risc mai mare de a avea, de asemenea, TSA. Tulburările de spectru autist tind să apară mai des la persoanele care au anumite condiții genetice sau cromozomiale, cum ar fi sindromul X fragil sau tuberoase sclerosis. Există unele dovezi că perioada critică pentru dezvoltarea TSA are loc înainte, în timpul și imediat după naștere. Copiii născuți din părinți în vârstă sunt la un risc mai mare de a avea TSA.
Simptomele tulburărilor de spectru autist TSA
Persoanele cu TSA au adesea probleme cu abilitățile sociale, emoționale și de comunicare. Ar putea repeta anumite tipuri de comportamente și ar putea să nu vrea o schimbare în activitățile lor de zi cu zi. Multe persoane cu TSA au, de asemenea, moduri diferite de învățare, atenție sau reacționează diferit la lucruri. Semnele de TSA încep să apară în timpul copilăriei timpurii și de obicei durează toată viața.
Copiii sau adulții cu TSA ar putea:
• să nu indice obiectele care îi interesează
• să nu se uite la obiectele pe care le arată o altă persoană
• să aibă probleme cu privire la socializarea cu alte persoane sau să nu aibă nici o dorință de socializare.
• evita contactul vizual și ar vrea să fie singuri
• au probleme în a înțelege sentimentele altora sau să vorbească despre propriile sentimente
• prefera să fie alintați
• ar putea fi foarte interesat de oameni, dar nu știu cum să vorbească cu ei
• repeta cuvinte ecou sau fraze care le-au fost spuse sau ar repeta cuvinte sau fraze în loc să vorbească normal
• întâmpina dificultăți în exprimarea nevoilor lor, folosind cuvinte tipice
• repeta din nou și din nou anumite acțiuni
• au probleme de adaptare atunci când o rutină se schimbă
• au reacții neobișnuite la modul în care miros, gustă
• pierd abilități pe care le-au avut la un moment dat
Tratament pentru tulburările de spectru autist TSA
Nu există în prezent nici un tratament pentru TSA. Cu toate acestea, cercetările arată că tratamententele din timp pot îmbunătăți dezvoltarea bolii. Serviciile de intervenție timpurie i-au ajutat pe copiii de la naștere până la 3 ani (36 luni) să învețe abilități importante. Serviciile pot include terapie pentru a ajuta copilul să vorbească, să meargă și să interacționeze cu ceilalți. Prin urmare este important să se discute cu medicul copilului cât mai curând posibil dacă suspectați copilul de TSA sau alte probleme de dezvoltare.
Autor: Alexandra Necula
Citește și:
Progeria, boala imbatranirii premature