Cauzele care duc la apariția bolii Progeria
Progeria este cauzată de o mutație punctiformă la nivelul genei LMNA, care codifică lamina A. În consecință, se produce o mutație a laminei A, care este o proteină structurală importantă. Lipsa în organism a laminei A normale determină instabilitatea nucleului celular și a apariției îmbătrânirii premature. Cel mai probabil mutația apare la nivelul spermatozoizilor, înainte de concepție, motiv pentru care frații și părinții unui bolnav de Progeria nu sunt afectați de aceasta.
Simptomele specifice bolii Progeria
Primele simptome de îmbătrânire prematură apar în jurul vârstei de 1 an și jumătate - 2 ani. Copilul se oprește din creștere, pierde grăsimi corporale, iar nivelul de energie scade. Ulterior, simptomele se accentuează, iar îmbătrânirea prematură este din ce în ce mai vizibilă. Apar tergumente pergamentoase, artroze, stigmate de ateroscleroză, boli cardiovasculare și căderea părului. Cutia craniană se mărește, însă fața și bărbia se micșorează.
Diagnosticarea bolii Progeria
Diagnosticarea bolii Progeria se face în prima etapă după aspectul fizic și ulterior după testele specifice.
Tratament pentru Progeria
Din păcate, oamenii de știință nu au reușit să descopere un tratament pentru Progeria, însă cercetările sunt în desfășurare. În schimb, medicii încearcă în astfel de cazuri să prelungească cât mai mult viața celui afectat de Progeria prin prevenirea și tratarea bolilor care apar din cauza îmbatrânirii premature.
Autor: Alexandra Necula
Citește și:
Sindromul Williams Beuren (WBS)