+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 03 Februarie 2012 14:19

control tiroidaGlanda tiroidă este cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman. Tiroida cântărește până la 5-6 g la naștere și 15-18 g la maturitate, fiind situată în zona gâtului și formată din doi lobi uniți într-un istm.

Își face simțită prezența abia atunci când nu mai funcționează și asta deoarece, în mod obișnuit, glanda tiroidă secretă doi hormoni: tiroxina (T4) și triiodotironina (T3), reglând astfel metabolismul. Atunci când nu își mai îndeplinește funcția, glanda tiroidă poate provoca probleme grave la nivelul sistemului nervos central, a celui cardiovascular, digestiv și muscular. O parte din dereglările glandei tiroide pot fi provocate de o alimentație necorespunzătoare sau săracă în iod. Printre principalele afecțiuni provocate de dereglarea glandei tiroide se numără hipertiroidia și hipotiroidia.

Simptome:

Hipertiroidia:

- Scăderea în greutate, în ciuda apetitului crescut;

- Creșterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a nervozității;

- Scaune mai frecvente, uneori cu diaree;

- Slăbiciune musculară, tremurături ale mâinilor;

- Apariția unei guși.

 

Hipotiroidia:

- Letargie, lentoare a proceselor mentale;

- Reducerea ritmului cardiac;

- Sensibilitate scăzută la frig;

- Amorțeală sau înțepături la mâini;

- Apariția unei guși.

 

Tiroidita subacută:

- Dureri în interiorul glandei tiroide;

- Sensibilitate la atingerea tiroidei;

- Dureri la deglutiție sau la întoarcerea capului;

- Apariția unor simptome la scurtă vreme după o infecție virală, precum gripa, oreionul sau rujeola.

 

Cauzele apariției hipertidoidiei:

Hipertiroidia apare ca rezultat al producției excesive de hormoni tiroidieni, iar această tulburare poate îmbrăca mai multe forme. Fie că este vorba despre boala Graves, care presupune eliberarea de hormoni în exces declanșată de o tulburare autoimună, fie că este vorba de dezvoltarea unor noduli la nivelul glandei, care încep să secrete hormoni tiroidieni alterând astfel fluxul normal al acestora și echilibrul biochimic al organismului, toate acestea reprezintă cauze ale apariției hipertiroidiei.

In ceea ce privește tiroidita subacută, inflamația tiroidei provoacă o avalanșă de hormoni la nivelul glandei, ducând la o hipertiroidie temporară.

Pe de altă parte, hipotiroidia este provocată de o secreție insuficientă de hormoni tiroidieni. O cauză a hipotiroidiei este tiroida Hashimoto, o tulburare autoimună, în care leucocitele înlocuiesc treptat țesutul tiroidian care este apoi atacat de proteine aparținând sistemului imunitar, numite anticorpi. O altă cauză a hipotiroidiei este chiar extirparea chirurgicală a tiroidei sau distrugerea chimică a acesteia printr-un tratament pentru hipertiroidie. Însă cel mai de temut dușman al glandei tiroide este iodul. Aportul excesiv de iod este de multe ori principala cauză a apariției hipotiroidiei. Așa că este bine să fiți mai atenți la produsele alimentare pe care le consumați, chiar și la medicamente deoarece unele dintre ele, precum cele pentru răceală și sinuzită, au un efect nedorit asupra glandei. Netratată, hipotiroidia poate lua forma unei come mixedematoase, o tulburare rară, dar care poate fi fatală.

Hipotiroidia la sugari

Lipsa hormonilor tiroidieni la sugari poate conduce la instalarea cretinismului (retardare mentală) sau nanismului (blocarea creșterii). Din această cauză, nivelul de hormoni tiroidieni este strict controlat la scurt timp după naștere, la majoritatea copiilor.

 

Prevenția disfuncțiilor provocate de glanda tiroidă

Având în vedere că disfuncțiile glandei sunt strâns legate de aportul de iod, medicii ne recomandă un stil de viață și o alimentație echilibrate, fără excese, mai ales în ceea ce provește sarea. Însă iată câteva sfaturi care vă vor fi cu siguranță de folos în prevenirea afecțiunilor provocate de glanda tiroidă:

- Dacă prezentați vreuna dintre simptomele descrise anterior, prezentați-vă la medic și solicitați să vi se facă una dintre investigațiile de diagnosticare a nodulilor tiroidieni: ecografia tiroidiană, scintigrafia (administrarea de iod radioactiv şi observarea modului de asimilare a acestuia de către tiroidă), tomografia zonei cervicale, puncția şi examenul anatomopatologic, testul TSH, biopsia glandei tiroide, testarea calcitoninei.

- Nu administrați medicamente pentru glanda tiroidă fără prescripție medicală deoarece orice dereglare a funcțiilor acesteia este foarte greu de corectat ulterior.

- Luați calciu! Hipertiroidia poate avea ca efect scăderea densității osoase, de aceea este bine să luați doza zilnică recomandată, de 1.500 mg, pentru a preveni pe această cale și osteoporoza.

 

Procedee de testare și diagnosticare

Cea mai simplă metodă de diagnosticare a hipertiroidei și hipotiroidei este cea făcută de medic prin palparea gâtului. Pentru a scoate în evidență tiroida, pacientului va fi rugat să stea cu capul dat pe spate.

De asemenea, diagnosticare hipertiroidiei și hipotiroidiei se face prin examinarea nivelului anumitor hormoni din sânge. Astfel, o persoană hipotiroidiană va avea cantități mai mari de TSH în sânge, organismul încercând să inducă o creștere a producției de hormoni tiroidieni. În cazul hipertiroidiei, apare fenomenul opus, în care nivelul TSH este mai mic decât normal, iar nivelul de hormoni tiroidieni, crescut. Pentru diagnosticarea hipertiroidiei și a hipotiroidiei sunt recomandate următoarele investigații:

- dozarea nivelului seric al hormonilor tiroidieni (T3, T4, T3 liber, T4 liber) dar și TSH;

- ecografia tiroidiană (diferențiază nodulii solizi de cei chistici);

- scintografia tiroidiană (oferă informații despre mărimea și forma glandei, localizează formelor funcționale);

- dozarea anticorpilor antitiroidă;

- biopsia glandei tiroide pentru a determina natura benignă/malignă a nodulilor tiroidieni.

 

Tratamentul afecțiunilor glandei tiroide

 

În general, disfuncțiile glandei tiroide sunt tratate cu ajutorul medicamentelor, însă și alimentația are un rol important în procesul de vindecare și anume: în cazul hipotiroidiei, este de preferat să evitați varza, alunele și ridichile deoarece aceste alimente pot interfera cu sinteza de hormoni tiroidieni. Suplimentele de vitamina C, vitamina E, vitamina B2, zinc, vitamina B3 și vitamina B6 pot contribui la stimularea producției de hormoni tiroidieni. În cazul în care suferiți de hipertiroidie, consumul alimentelor enumerate mai sus pot diminua sinteza de hormoni tiroidieni din organsmul dumneavoastră.

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP