+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 24 Iunie 2013 10:26

impact-poluare-organismFactorii de mediu pot produce sau agrava o serie de boli. Efectele poluării asupra sănătăţii  pot varia: de la modificări fiziologice subtile la dificultăţi de respiraţie, tuse sau la afectarea sistemului cardiac sau respirator. Reacţiile individuale la poluanţii atmosferici depind de tipul de poluant la care o persoană este expusă, de gradul de expunere, de starea de sănătate individuală şi de  factorii genetici.

Problemele de sănătate pe care poluarea le cauzează, cresc consumul de medicamente, numărul vizitelor la medic sau ale internărilor precum şi complicaţiile în cazul anumitor boli. 

Nu se cunosc cantităţile reale de chimicale la care oamenii sunt expuşi zi de zi, iar efectele poluări asupra sănătăţii se pot observa în ani de zile.

 

Simptomele date de expunerea la poluare

Simptomele sunt greu de diagnosticat, şi pot fi adesea confundate cu alte probleme de sănătate. Este important să fie identificat factorul de mediu care ar putea provoca simptome precum:

Dureri de cap.

Greaţă.

Vărsături.

Oboseală.

Ameţeală.

Alte simptome respiratorii.

Este important, de asemenea, să se stabilească dacă factorul poluator mai acţionează asupra pacinetului.

O boală legată de condiţiile de mediu nu este necesar să apară ca o acţiune a unei expuneri recente ci poate fi legată de o expunere cu cinci, zece ani în urmă.

 

Diagnosticarea bolilor provocate de poluare

Diagnosticul vine după un lung set de întrebări privind locul în care pacientul trăieşte şi lucrează precum şi despre eventualele expuneri la anumite substanţe care pot afecta organismul. Sistemul respirator şi cel cardiovascular pot fi printre cele mai afectate de poluare.

Factori de risc

Sistemul respirator: Sistemul respirator este deosebit de sensibil la poluanţii din atmosferă, deoarece o mare parte din acesta este alcătuit din membrane expuse. 

Inhalarea de substanţe chimice afectează atât plămânii cât şi alte organe din corp. Celulele ţesutului pulmonar pot fi afectate în mod direct de poluanţi precum: ozonul, metalele sau radicalii liberi, care pot duce la inflamaţii sau la afectarea funcţiilor pulmonare.

Sistemul cardiovascular: Inhalarea de aer poluat duce la absorbţia lui în sânge, acesta fiind transportat la inimă. Unii poluanţi pot provoca anumite modificări care afecteză în mod direct ritmicitatea şi contractilitatea inimii. 

Există, de asemenea, şi alte organe afectate în mod indirect de poluare precum: sistemul central nervos şi sistemul endocrin.

 

Bolile cu un risc crescut de apariţie ca urmare a  expunerii prelungite la poluare sunt:

Bolile pulmonare minore.

Infecţii pulmonare.

Astmul.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Cancer pulmonar.

Bolii coronariene.

Insuficienţă cardiacă.

Tulburări de ritm cardiac.

 

Tratamentul bolilor provocate de poluare

Tratamentul iniţial pentru bolile care pot apărea ca urmare a influenţei poluarii asupra organismului începe prin îndepărtarea factorului poluator, apoi în funcţie de pacient şi de afecţiunea de care suferă, medicul îi va prescrie un tratament. Acesta variază în funcţie de simptome şi de organele afectate.

Important de ştiut:

Poluarea poate fi grupată în anumite categorii:

1. Toxinele din mediul interior precum: fumul de ţigară, instalaţiile de încălzire cu gaz, anumite materiale de construcţie, azbestul, radonul(care poate exista pe terenul pe care a fost construită locuinţa).

 2. Toxinele din mediul exterior: 

Ozonul „rău”: gazele de eşapament de la autovehicole, emisiile de gaze industriale.

Monoxidul de carbon: gazul de eşapament de la autovehicole, incendiile de pădure.

Bioxidul de azot: motoarele cu ardere internă. 

Dioxidul de sulf: arderea oricărui material ce conţine sulf.

Plumbul: exploatarea şi procesarea minereurilor.

Deşi toată lumea este expusă riscului de a dezvolta probleme de sănătate, cauzate de poluare, există anumite categorii mai sensibile la astfel de factori.Aceste categorii sunt: persoanele în vârstă, cele care suferă de afecţiuni cardio-respiratorii, copii şi nou-născuţii, persoanele care lucrează în aer liber.  Reacţiile individuale privind poluarea şi efectele sale asupra organismului depind de câţiva factori importanţi precum: tipul de poluant, gradul de expunere, cantitatea de poluant, vârsta, precum şi starea generală de sănătate.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Poluarea, la fel de periculoasa precum malaria

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP