Gușa tiroidianǎ se caracterizeazǎ prin creșterea ȋn volum a glandei tiroidiene, o glandǎ cu o formǎ asemǎnătoare unui fluture. Glanda tiroidǎ produce o serie de hormoni care controleazǎ aspecte importante ale corpului uman precum: temperatura, ritmul cardiac și creșterea.
Cele mai frecvente cazuri de gușǎ tiroidianǎ sunt cauzate de lipsa iodului din alimentație. Ȋn unele cazuri, gușa tiroidianǎ apare odatǎ cu scǎderea sau creșterea numǎrului de hormoni tiroidieni. De asemenea, pacientul poate avea un nivel normal al hormonilor produși de glanda tiroidǎ și sǎ prezinte gușǎ.
Ttratementele variaza ȋn funcție de cauza care a dus la apariția gușei, precum și ȋn funcție de simptomele pe care pacientul le are.
Cauzele care pot duce la apariția gușei tiroidiene
Deficitul de iod. Iodul este o substanțǎ esenţială pentru producerea de hormoni tiroidieni. Deşi o lipsǎ a iodului alimentar poate fi principala cauzǎ a apariției gusei, cauzele pot varia de la genetice la tulburǎri autoimune.
Boala Graves. Gușa poate apǎrea, atunci cȃnd glanda tiroidǎ produce un exces de hormoni tiroidieni (hipertiroidism). Ȋn boala Graves, anticorpii produși de sistemul imunitar atacǎ glanda tiroida, iar acest lucru hiperstimuleazǎ glanda care ȋncepe sǎ se umfle.
Boala lui Hashimoto. Ȋn cazul acestei afecțiuni, glanda tiroidǎ produce prea puțini hormoni. Glanda pituitarǎ identificǎ acestǎ lipsa și ȋncepe sǎ produca mai mult TSH pentru a stimula tiroida, ceea ce determină glanda sǎ se mǎreascǎ.
Gușa multinodularǎ. În cazul acestei afecțiuni existǎ mai multe umflǎturi solide sau chiar umplute cu lichid, ce se dezvolta ȋn ambele pǎrți ale glandei tiroide.
Noduli tiroidieni solitari. De obicei, un singur nodul se dezvoltă într-o parte a glandei tiroide. Majoritatea nodulilor sunt benigni (necanceroași).
Cancer tiroidian. Cancerul de tiroidă apare, de multe ori, ca o extindere pe o parte a glandei tiroide.
Sarcina. Un hormon produs în timpul sarcinii, gonadotropina corionicǎ umanǎ (HCG), poate determina creșterea ȋn dimensiuni a glandei tiroidiene.
Factorii genetici. Boala poate fi moștenitǎ de la pǎrinți la copii.
Simptomele gușei tiroidiene
Atunci cȃnd simptomele apar, ele pot include:
• Senzație de sufocare
• Tuse
• Rǎgușealǎ
• Dificultǎți de ȋnghițire
• Inflamarea venelor gȃtului
• Respitație zgomotoasǎ
Complicații ale gușei tiroidiene
Gușa care are o dimensiune normalǎ nu va prezenta complicații, cu toate acestea, cu cȃt este mai mare ȋn dimensiuni, cu atȃt incomodeazǎ pacientul. Complicațiile pot fi: obosealǎ, probleme de respirației, creștere ȋn greutate.
Diagnosticul gușei tiroidiene
Medicul va realiza inițial un control prin palparea glandei, va fi interesat de alte probleme de sǎnătate pe care pacientul le are sau va pune ȋntrebari legate de alte tratamente medicamentose pe care pacientul le urmeazǎ.
Teste hormonale. Analizele de sânge pot determina cantitatea de hormoni produse de tiroidǎ și de glanda hipofiza. Dacă tiroida nu secretǎ o cantitate normalǎ de hormoni, nivelul de hormoni tiroidian va fi scăzut. În acelaşi timp, nivelul TSH-ului va fi unul ridicat.
Ecografie tiroidianǎ. Imaginile care apar pe monitor dezvăluie dimensiunea glandei tiroide şi dacă glanda prezintǎ noduli.
Teste imagistice. Ȋn cadrul acestor teste, este introdusǎ o substanțǎ de contrast pentru ca rezultatele sǎ fie cat mai clare.
Biopsia cu ac fin. Dupǎ ce se anesteziazǎ partea din fata a gȃtului, medicul introduce un ac subțire pentru a obţine o mostrǎ de țesut sau de lichid pentru a-l testa ȋn laborator.
Tratamentul gușei tiroidiene
Observația. Medicul poate recomanda observația ȋn cazul unei gușe tiroidiene mici, ȋn special atunci cȃnd tiroida funcționeazǎ normal.
Tratamentul medicametos cu hormoni tiroidieni. Cazurile mai ușoare pot fi tratate cu hormoni tiroidieni sub formǎ de pastile. Prin acest tratament, gușa nu se va micșoara dar nici nu va mai crește ȋn dimensiuni.
Iodul radioactiv sub formǎ de pastile. Este utilizat pentru a trata o tiroidǎ hiperactivǎ. Acest tratament permite diminuarea gușei, ȋnsǎ tratamentul se continuǎ, de obicei, pe ȋntreg parcursul vieții.
Tratamentul chirurgical. Tratamentul chirurgical este recomandat doar ȋn cazul unei gușe mari și care provoacǎ pacientului dificultǎți ȋn respirației. Ȋndepǎrtarea chirurgicalǎ a glandei tiroide este necesarǎ si atunci cȃnd existǎ suspiniunea cǎ ar putea fi malignǎ, dar și din motive estetice ȋn cazul ȋn care gușa continuǎ sǎ creascǎ.
Citește și: