+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 22 Februarie 2013 12:04

stomatitaStomatita este o inflamație a mucoasei bucale. Boala este, de obicei, o afecțiune dureroasǎ asociatǎ cu roșeață, umflături și sângerarea zonei afectată. Stomatita se poate dezvolta ȋn orice etapǎ a vieții, incusiv ȋn copilǎrie. Cele mai comune tipuri de stomatitǎ observate la copii sunt stomatita herpeticǎ, cauzată de virusul herpes simplex, și stomatita aftoasǎ. Ȋn timp ce stomatita herpeticǎ se poate transmite prin sǎrut sau prin schimbul de alimente, cea aftoasǎ nu este contagioasǎ. 

Inflamația poate fi cauzatǎ de o  igienǎ orală deficitarǎ,  de diferite alergii, boli, medicamente sau chiar infecții. Simptomele pot împiedică uneori alimentația normalǎ a pacientului, iar ȋn cazul pacienților cu imunitare scǎzutǎ, ocazional poate apǎrea o infecție secundarǎ.

Cauzele care duc la apariția stomatitei

Cauzele care pot duce la dezvoltarea stomatitei sunt variate. Dintre acestea amintim:

Stomatita cauzatǎ de virusul herpes simplex

Alergii

Micoze

Cancer bucal

Imunitate scǎzutǎ

Tuberculozǎ

Simptomele stomatitei

Stomatita este caracterizată prin durere la nivelul cavitǎții bucale și prin prezența rǎnilor deschise sau a ulcerațiilor.Stomatita herpeticǎ provoaca următoarele simptome:

Febrǎ ȋnsoțită de apariția unor vezicule sau ulcerații la nivelul cavitǎții bucale

Gingii umflate

Salivație excesivǎ

Dificultate la înghițire 

Respirație urȃt mirositoare

 

Stomatita aftoasă poate produce următoarele simptome:

Senzația de arsurǎ sau de furnicături în gură înainte de apariția altor simptome

Leziuni pe membrana mucoasǎ a cavitǎții bucale, leziuni ce se transformǎ ȋn ucerații deschise

Dificultate la înghițire 

Respirație urȃt mirositoare 

 

Diagnosticarea stomatitei

Stomatita este diagnosticatǎ de medicul dentist dupǎ un examen fizic, mai ales cǎ acesta este o afecțiune ușor de diagnsticat. De asemenea, medicul poate solicita efectuarea unor teste de sȃnge suplimentare sau cultura leziunilor pentru a confirma diagnosticul, dar și pentru a afla care este cauza care a dus la dezvoltarea bolii.  

Tratamentul stomatitei

În cazul în care stomatita are la bazǎ o infecție fungică, virală sau bacteriană, medicul va recomanda un tratament corespunzǎtor. În cazul în care cauza nu a fost identificatǎ,  tratamentul va fi prescris ȋn special pentru  ameliorarea simptomelor. Medicul poate recomanda preparate topice sau medicamente antiinflamatorii, pentru a reduce durerea și inflamația. Dacǎ ȋn douǎ sǎptǎmȃni leziunile nu s-au vindecat medicul trebuie anunțat deorece boala poate fi mai gravǎ decȃt s-a crezut inițial.

Pentru a reduce durerea și inflamația, puteți utiliza medicamente antialgice, cum ar fi paracetamolul. De asemenea, se recomandă Gargara cu apǎ rece ȋn cazul ȋn care aveți o senzație de arsurǎ. De evitat sunt băuturile calde și alimentele sărate sau picante.

 

Citește și:

Fractura mandibulara – generalitati

Caria dentara

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP