+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 23 Septembrie 2013 11:55

sensibilitate-dentaraSensibilitatea dentarǎ provine de la iritarea nervilor de la nivelul dinților, fenomen ce produce durere sau disconfort atunci cȃnd dinții sunt expuși la temperaturi calde sau reci sau la bǎuturi acide. Sensibilitatea poate apǎrea, de asemenea, în timpul folosirii aței dentare sau ȋn momentul periajului dinților. Dinții sunt protejați de un strat dur numit smalț. Rădăcinile sunt protejate de o substanță similară numită cement. În centrul dintelui este pulpa, o parte a dintelui care conține nervii și vasele de sânge. Deteriorarea smalțului sau a cementului expune dentina, ceea ce duce la apariția senzației de durere sau disconfort .

Aceastǎ deteriorare poate duce și la  apariția cariilor dentare, a traumelor dentare  și la eroziunea dintelui. O cauzǎ frecventă a cariilor dentare este igiena orală deficitară ȋnsa periajul regulat, folosirea aței dentare  și controalele stomatologice regulate  pot ajuta la prevenirea cariilor dentare. Dinții sensibili nu reprezintă o urgență medicală ȋnsǎ ȋn cazul ȋn care apar cariile acestea trebuie tratate de cǎtre medicul stomatolog.

Cauzele care duc la apariația sensibilitǎții dentare

Dinții sensibili pot fi cauzați de diverse obiceiuri care contribuie la apariția cariilor dentare, inclusiv :

Gustǎrile dintre mese

Alimente sau băuturi bogate în zahăr sau amidon 

Consumul de alimente lipicioase

Lipsa igienei dentare

Dinții sensibili pot fi, de asemenea, cauzați de diferite traume  inclusiv :

Ruperea sau fisurarea dinților

Bruxism ( dinți măcinare ) sau ȋncleștarea maxilarului

Deteriorarea  lucrǎrilor dentare

Leziuni la nivelul gurii sau maxilarului

Dinții sensibili pot rezulta și din condiții sau acțiuni care erodează smalțul dinților, inclusiv :

Periajul prea viguros

Bulimia

Boala de reflux gastroesofagian 

Care sunt tratamentele disponibile pentru dinții sensibili?

Desensibilizarea realizatǎ cu ajutorul pastei de dinți. Medicul va recomanda un produs care conține compuși ce ajută la  limitarea senzației dureroase iar acesta necesitǎ mai multe aplicații înainte ca sensibilitatea sǎ fie redusă .

Aplicarea de gel cu fluor – reprezintǎ o tehnicǎ ce întărește smalțul dinților și reduce transmiterea de senzații dureroase.

Grefǎ chirurgicalǎ la nivelul gingiilor - ȋn cazul în care țesutul gingival a fost afectat aceastǎ procedurǎ va proteja rădăcina și va reduce sensibilitatea.

Dacă sensibilitatea este severă și persistentă și nu poate fi tratată prin alte mijloace, dentistul poate recomanda tratamentul canalului radicular pentru a elimina problema. O bunǎ igiena orala este cheia ȋn prevenirea durerii și a sensibilitǎții dintare. Întrebați medicul dentist dacă aveți orice nelǎmurire cu privire la rutina de zi cu zi  a igienei bucale.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Bruxismul

Durerea de dinti – cauze si tratament

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP